15 Temmuz 2008 Salı

Kovan Nr.5


5 Numaralı Kovanın dün açılışını yaptım,Arı bakanını
bekledim ama bakan bakmadan açılış yapıldı.
Teknik bilgiler şöyle 20 çıta yumurtalık ve 20 çıta ballıkda
bulunuyor toplam çıta sayısı 40 tane.
Uçuş deliğinden başlayarak arkaya doğru Arının gücüne göre
yer veriliyor.
Şu an 10 çıtalı Arı kolonisi var içinde Anası 2008 Model,
Josef Usta`dan sağolsun.
Sonbahara kadar baya güclenirler inşallah,Arıları alır almaz
hemen Formik asidlerini verdim 90 ml ve teşvik şuruplarını.

Arıların çoğu böğürtlem çiceğinden nektar almış,bala ayrı bir tat
katmış.


Arılar herzamanki gibi görevlerini yerine getirdiler.


Böğürtlemler.
Ekşi severmisiniz.

14 Temmuz 2008 Pazartesi

2009 Yılı için Arıları şimdiden hazırlıyorum,teşvik şuruplama 2 günde bir yarım litre şurup ve % 85 Formik Asid bunları yapmayanın vay haline.


Üstdeki resimde görünen Arılar kuluçkalıkda yer bulamayanlar.
İlk Formik Asidi vereli 11 gün geçmiş tutuların diplerinde
biraz daha asid var demekki günlük buharlanma ortalama
12 ml olacak bu da uzun zaman formik asid uygulamasında
yeterli oluyor.Benim yaptığım Formik asid uygulaması
uzun zamanda fayda görüyor,çünkü buharlanmayı kontrol altına
alabiliyorum ve istediğim günlük buharlanmayı ayarlayabiliyorum.

Bir de kısa uygulamalar var bu sistemde şırınga ile tabağın
üstündeki mutvak bezine (5 mm kalınlığında) formik asid
injekte ediliyor buharlanma kontrolsüz olduğu için arılar bunalıma
giriyor ve bazen Ana arıyı öldürüyorlar.
Bu sistemde Arı ile dolu çıta başına 2 ile 3 ml
Formik asid kullanılıyor.
10 Çıtalı bir kovana 20 ml ile 30 ml
Asid injekte ediliyor.

Benim kovanlarımda bal kısmı Hasatdan sonra boş olduğundan
teşvik yemlemeyi orada yapıyorum.
Bulunduğumuz Mevsim gereği nektar baya azaldı,Arılar
durmadan yandaki kovanları yokluyorlar burada dikkat edilmesi
gereken en önemli şey teşvik şuruplama yaparken yada kek verirken
dışarıya kek parçası ve şurup damlatmayınız,en kuvvetli koloni bile
baş edemez 3 kovan arı saldırırsa.
Onun için çok titiz çalışmamız gerekiyor.


Teşvik şuruplamayı neden 2 günde bir yarım Litre şurup
veriyorum,burada biraz da olsa Ana arıyı kandırıyoruz
dışardan nektar akımı halen varmış gibi davranıyor ve yumurta
atmaya devam ediyor verdiğimiz şurup miktarı da az olduğundan
Arılar petek gözlerini şurup ile dolduramıyorlar.
Ana arıyada bol miktarda yumurtlamaya yer kalıyor ve sonuçta
kış arıları çıkıyorlar.
Bir Koloninin kışı kuvvetli ve iyi geçirmesi için kış arılarına gerek var.
Sonbaharda çok kış arısıyla kışa giren koloniler ilk baharda çok
kuvvetli bahara çıkıyorlar.
Kış Arıları Temmuzun başından başlayarak Ana Arının yumurta atmayı
bırakana kadar atdığı Arılardır,bu Arılara değer veren Arıcılar gelecek sene
için büyük yatırım yapmış oluyorlar çünkü kalabalık görünen yaz Arıları
son hasatdan sonra hızla ölmeye başlıyorlar ve kışa az bir Arıyla giren
koloni kışı zorlukla çıkayorlar biraz da Varroa yardım edince Koloni çöküşleri
ortaya geliyor ne yazıkki.


Kovanlarda hasatdan kalan ballı çıtalar teşvik yerine geçmiyor
burada çok dikkat etmemiz gerek,Ana Arı nektar akımı durunca
yumurta atmayı kesiyor,kalanlar yaz arılarıdır ve ömürleri
kısa bir süre sonra sona eriyor tam tersi Kış arları 2 ile 6 Ay yaşıyorlar.
Görülmeyen birşey değil kovanda bolca ballı çıta bulunuyor ama arı
miktarı giderek azalıyor ve sonunda kovanın ballı çıtaları olduğu halde
Arılar sönüyor.
Hasatdan sonra Formik Asid aynı zamanda teşvik şuruplama ve sonra
tekrar Formik Asid Eylül Ayının başında kışlık şuruplamaya başlıyorum.
Güçlü Koloni başına 15 kilo toz şeker hesaplıyorum ve 1:1 su ile arılara veriyorum.
Eylül ayının 15`inde şuruplama işlemi bitiyor ve koloninin yumurtasız zamanında
yani Kasım ayında Oxal asid uygulaması yapıyorum şırınga ile çıta aralarındaki
Arıların üstüne böylelikle Arıları kışa hazırlamış oluyorum.

Kendi yaptığım sonbahar işlemlerini kısaca anlatmaya çalıştım.

5 Temmuz 2008 Cumartesi

Sezonun Finali.


Evet Arı dostları benim için sezon bitmiş oluyor son balı
da sağdım ( savurdum )senenin başından yani ilkbahardan
bugünümüze kadar zevkle yaptığım uğraşım mükafat
olarak bana ihtiyacımdan fazla miktarda bal olarak geri geldi.


İhtiyacımdan fazla balı satıyorum çünkü
Arıcılıkta üretilen mamül gıda maddesi olduğundan
bazı yatırımları yapmamız gerektiğine inanıyorum.
Onun için sağım yaparken paslanmaz temiz
arıcı aletleri ile çalışmamız gerekiyor.
Ahşap kasalar yada buna benzer ahşapdan
ızgaralar hijyenik olmadığından
kullanılmaması gerekiyor.

Bal sağımında kullandığım malzemeleri işleri bitdikten
sonra sıcak suyla yıkıyorum ve seneye tekrar
kullanmak için kaldırıyorum.

Süzgec iki katlı,üst kısmı kaba mum parçaları için
alt süzgeç ise ince parçalar için.
Bu işlemden geçdikten sonra balı kazanlarda
bekletiyorum.

Resimde göründüğü gibi hava kabarcıkları oluşuyor.

Bütün Arı dostlarımın bereketli bol ballı kazançlı bir sezon
geçirmelerini diliyorum.

4 Temmuz 2008 Cuma

Sezon bitmek üzere - gelecek sene için hazırlıklar başladı.



Evet Almanyada kısa süren bal sezonumuzu kapatmış
bulunuyoruz, son bal hasatını da yapmış oluyoruz,
şimdi Türkiyedeki Arıcı Arkadaşlar anlar belki
ilk baharda arılarımızın neden kuvvetli olması
gerektiğini. Kovanımda ballık olan sağ kısmı
boşaldı,oraya şimdi 5 Litrelik şerbet kutusu
ve bir tane kabartılmış çıta asıyorum,
olup biteni görmem için
çok faydalı oluyor.


Bu resimdeki kovanın sol kısmı Arılara ait,en son
bulunan Erkek arı çıtasını kovandan alıyorum.
Onun yerine Formik Asid kutusu yer alıyor.


Bal çıtalarının üstündeki Arıları kovan önüne
süpürüyorum,onlarda tekrar kovana çıkıyorlar.


Resimde görünen Erkek çıtası görevini yaptı,
üç kez tuzak çıta kesildi,tabiki üstündeki ana arı kovana
tekrar verildikten sonra.
Varroa ile doğal
mücadele için tavsiye ederim.


Üçüncü kez ve sezonun son Erkek çıtasını kesiyorum.


Erkek çıtası öncede bahsettiğim gibi petek
gözlerinin tamamen kapanması gerekli yoksa
kapanmadan kesilirse Varroa içeri girmemiş
oluyor ve bir anlamı olmuyor tuzağın.


Az da olsa biraz bal stoğu yapmış arılar Erkek çıtasına.


Varroa ile Doğal mücadeleyi Nektar akımında
yapıyorum böylelikle bala hiç bir şekilde
koku yapacak yada ilac kalıntıları olmuyor.
Resimde görünen plastik kutuda
%85 Formik asid bulunuyor miktarı
benim Kovanıma göre hesap edilmişdir
ilk aşamada (160 ml. Formik Asid % 85)
verilecek ikinci aşamada 120 ml. verilecek.
Formik Asid uygulamasında benim Kovanıma
göre Hesap edilmişdirküçük kovanlarda
miktar ve şekil değişebilir.

Kutunun çalışma sistemi şöyle,
Sol tarafta bulunan depoya Formik asidi
dolduruyorum sağ tarafına kalın karton parçası
yerleştiriyorum,kartonun büyüklüğüne göre ve
hava sıcaklığına göre buharlanma oluyor.
Formik asidin tesirini varroa görmesi için hava
sıcaklığı 25 C°derece olması gerekli ve günlük
buharlanma miktarı 8 ile 12ml
Formik asid olması gerekli 7 ml altında bir işe yaramıyor.
Formik asid yanlış kullanıldığında Ana arı
ölümlerine sebeb oluyor,
çok sıcak olursa hava,kutuyu kovandan
çıkarmamız gerekiyor. Kovan girişlerini sakın
daraltmayınız,formik asidin varroa ile mecadelesinde
faydası kapalı gözlerde bulunan varroayı bile imha ediyor.


Buharlanmayı yapan kartonu küçük seçiyorum
çünkü havalar sıcak buharlanma yavaş yavaş
olması gerekli,günlük buharlanma benim kovanımda 12 ml
olursa çok başarılı oluyor.
Plastik kafesini sonradan kapatıyorum,kafes kapanınca
arılar propolis ile kapatamıyorlar.


Resimde kovana verilmesi için hazır hali.


Asidlerle çalışırken lütfen dikkat ediniz,
benim de eldiven giymem ve gözlük
takmam gerekli aslında.

Kovanda en son çıta olarak içine asıyorum
ve Mikayı kapatıyorum, ardından sıtraporu da
mikanın üstüne,güneş sıcaklığını isole ediyor.


26 Haziran 2008 Perşembe

Sadece Arıcılıkla ilgilenilse !


Bugün Hava sıcaklığı 30 C°dereceyi gösteriyordu,Arılar nemli ve sıcak
havayı çok seviyorlar.Kolonilerde Varroa olduğu halde miktarı fark edilmiyor
neden derseniz Doğan Arı miktarı şu an ölen arı miktarından fazla onun için
kovan içinde varroa varlığı pek fark edilmiyor.
Dikkat etmemiz gereken nokta nektarın azalmasıyla beraber Ana arı da az yumurta
atmaya başlayacaktır bu sefer ölen arı çoğalacak ve kovanda baya bir arı azalması
fark edilecektir.


Genel kontrollerini yaparken Arıların kapalı yavru miktarına
baktım,kovan başına 5 ile 6 adet kapalı gözlü çıta bulunuyor,
ayriyeten günlük yumurtalı ve pupalı çıtalarda mevcut.
Birinci hasatdan sonra kuluçkalıkdaki ballı çıtalara almıyorum
çünkü doğada nektar akımı azalıyor ve Arıların aç kalma riski
de çoğalıyor bu da Arıların yağmalamaya olan isteklerini çoğaltıyor.


F1 Karniyol Ana Arı,kovana bende yeni verdim güzelce yumurta atmaya
başlamış bile.


Ana Arı çıta üstünde gezerken.


Ana arılar yumurta atmaya başladığı zaman biraz daha büyüyorlar
ve uçmaları zorlaşıyor yani uçamıyorlar.


F1 Karniyol Ana.




Kapalı gözlü yavru arı çıtası ve üst kısmında bal kemeri.


Kovanları kontrol ederken çıta yanaklarına örülen petekleri
temizliyorum yoksa sonra baş olmuyor.


Aslında maske bile takmama gerek yok arılar o kadar sakin ki.
Kısa kollu çalışıyorum elime yada koluma arı konsada hiç dikkat
etmiyorum biraz sonra uçup gidiyor zaten.


Yorum yok.


Bu çiceklere bayılıyorum çok güzel çicek açıyorlar.


Kökleri soğan kök olduğu için hersene açıyor ve çoğalıyorlar.



Çıta.


Kovan bakımı yaparken.


2 Hafta sonra ikinci hasat yapılacak ondan sonra sezon bitiyor.


Bu çıtada Ana arı genelde olmaz iyi görüksün diye kaldırdım havaya.

23 Haziran 2008 Pazartesi

23 Haziran 2008


Kovanların önü uçuş yapan arı ile doluydu.



Arılar doğduklarında küçük dünyaya geliyorlar,tüketdikleri
bal ve polen ile büyüme aşamasına geçiyorlar.
Onun için doğduktan 20 gün sonra tarlacı olan arılar büyüklükleri
ve parlaklıkları ile fark ediliyorlar.


Yavru arı uçuşu yapan bir kovan.


Meşhur arı iğnesi,bu iğneyi yiğen bağımlı oluyor.
O yüzden herhalde bir yiğen pişman bir de yemeyen pişman.