11 Ağustos 2013 Pazar

Yılın son haberi,Varroa mücadelesi ve sonuçları...


Selam arı dostları,
Bir gün önce uyguladığım Varroa mücalesindeki sonuçları sizler
ile paylaşmak istedim.

Her uygulamanın sonuçlarını görmek ve emin olmak artık arıcılıkta
şart olmuştur ve kolonilerimizin ölüm kalım savaşı uyguladığımız
Varroa mücadelesine kalmıştır.



Çekmeceleri çektiğimde ise hiç şaşırmadığım bir manzara ile karşı karşıya kaldım,bir kolonide ne kadar çok yavru faliyeti var ise,
o kadarda çok Varroa populasyonu oluyor.

Kuvvetli kolonilerde yavru faliyetide büyük olduğundan
Varroa baskısıda o kadar çok oluyor ve mutlaka hasat yapıldıktan
hemen sonra mücadele edilmesi gerekir.

Doğru zamanda mücadele edilmediğinde,
kanatları deforme olmuş hastalıklı kış arıları doğar ve
kolonileri bahara taşıyamaz hale gelirler,
sonuç olarak koloni sönmeleri kaçınılmaz olur.



çekmecedeki ölü Varroa miktarı bir günlük bile değil,






resimde görünen ölü Varroalar çoğu yetişkin dişi olanlarıdır,
bir adet dişi Varroa Larvalı petek gözüne girer ve en az 5 adet olarak çıkar,sonbaharda gelince miktarlarını artık siz hesap ediniz.






İlk Formik asit uygulaması sonuçları daha 24 saat geçmeden
tesirini gösterdi.






günün geç bir vakti,
uygulama öncesi kovanların girişlerini tam açıyorum,






peşinden formik asit veriliyor 
ve yarım saat kadar kovanların önünde bekliyorum,
zaten kovan girişlerinde anında arı sakalı oluşmaz ise
sonradan bir şey olmuyor korkmaya gerek yok.



Apimaye termo kovanlarımda uygulamayı 
kovan altından yaptım.

Uygulama çok basit ve özel asit kutusu filan gerekmiyor,
mutfak bezini ikiye bölüyorum,bezin iki parçasıda çekmecenin
arasına gelecek şekilde,resimde göründüğü gibi,




şırınga ile çektiğim Dadant ölçüsü için 30 ml 
Langstroth ölçüsü için 20 ml tek kat için formik asiti 
mutfak bezinin üstüne 
daire çizerek dağıtıyorum ve 
çekmeceyi kapatıyorum
hepsi bu alet filan gerekmiyor.



varroa çekmecesi kapatılmış hali,



diğer kovanlarımdaki sonuç ile aynı,
özel bir alet veya asit kutusu gerekmiyor,
resimdeki ölü varroalardan da sonuçları
 görülüyor zaten.




mutfak bezi kullanmadan önce sade suda yıkanarak ve sıkılarak
hafif nemli kalırsa daha iyi oluyor.



Uygulama tesirini gösterdi ve başarılı geçti,
Varroalar ölü olarak görünüyor.



kovan önü normal göründüğü gibi,




uygulama 24 saat sonra sona eriyor ve
kovan çekmeceleri kovan altından alınıyor,



kovan muslukları takılıyor,
gerekirse tam daraltılıyor çünkü çekmeceler açık olduğundan
bunalma olmuyor ama yağmalanma tehlikesi olmuyor.



aynı şekilde Apimaye termo kovanlarımın çekmecelerinde de
uygulanıyor.



mutfak bezini çekmeceden alıyorum ve
çekmece tekrar kovan altına sürülüyor,
termo kovanda çekmeceyi çıkarmıyorum.


Blogumu takip eden değerli dostlarım,
bir sezonun daha sonuna gelmiş olduk,
bahar aylarında başlayarak arılarımın gelişimini,
büyük nektar akımını ve final olarakta bal hasatımı
sizler ile bütün ayrıntıları ile paylaşmaya çalıştım
umarım hoşunuza gitmiştir.

Bu yılı burada noktalayarak şimdilik
yayınıma son vermek istiyorum.

Bütün arı ve doğa dostlarıma,

Selamlar Saygılar.


Önemli !
Eklenti olarak yorumları okumanızı öneririm. 


9 Ağustos 2013 Cuma

Hasat sonrası başlayan bakımlar...


Selam arı dostları,
Sezonun sonuna doğru ilerliyoruz,arılarımız çok şükür
yeterince çalıştılar ve bizlere bolca bal taşıdılar,
arılarımızın başarılı çalışmalarını mükafatlandırmak için onlara
hak ettikleri bakımlara başlamamızın zamanıda gelmiş oldu.


arılarımın bakımlarına,
alınan ballarının yerine arılar strese girmemesi için
ilk etapta 5 kg sıvı besin vererek başlıyorum,
çünkü verilen sıvı inverti arılar hemen peteklere çekerek
Organik asitler ile mücadeleye biran önce başlamam içindir.


arılarımın strese girerek yumurta atımına son vermemeler için
sıvı besin veriyorum demiştim aynı zamanda 
Varroa çekmecelerini üç günlüğüne kovan altına koyarak
doğal varroa ölümlerini kontrol ediyorum.

Çünkü kolonideki Varroa miktarını kanatsız arıları görerek değilde
tahminen kolonide bulunan varroa miktarını böylelikle önceden tahmin ederek hemen müdahale etmek içindir.


bazen kolonirde değişik miktarda varroa popülasyonu olabiliyor
ve bizler doğal varroa ölümlerini göz önüne alarak tehlikede
olan kolonileri önceden belirleyerek önlemini önceden alıyoruz,

Kolonilerimde şimdilik tehlikeli olabilecek Varroa basıncı yok
çok şükür,bir sonraki işlemim ise Formik asit uygulaması olacak.




doğada herşey çok güzel görünüyor,


yeşil elma,


faselyalarımın durumu şimdilik böyle,
doğada nektar ve polen akımı bittiğinde ektiğim faselyalar
arılarıma polen ve nektar kaynağı olarak faydalı olacak.


trakya daki miktarlarda olmasada birazcık ayçiçeği 
çekirdeği dikmiştim onlarda çıkmaya başladılar :)


kırlarda nerdeyse hiç solmayan beyaz yonca çiçeğini 
arılar çok seviyorlar.


kimsesiz yabani bir böğürtlen çalısında gördüğüm meyveler
 hoşuma gitti,


bu tür yoncalardan büyük miktarda ekiyorlar fakat
çiçekleri açmadan biçiliyor,ot yemi amaçlı.


son tur ürettiğim ana arıların yumurta atma
 düzenlerini bekliyorum,


Polen tuzaklı Apimaye ergonomik tabanlardan çok memnunum,
duruma göre kovan girişleri ayarlanabilir olması ve daha bir 
çok özelliğe sahip olması büyük avantaj.




Apimaye tabanlarının benim kullandığım kovan ölçülerine
 uyması çok güzel oldu.




kırmızı lahana,





sonbahar kış ayları için turşu malzemesi çıkıyor,





Lahana turşusuna bayılırım,
yeterki doğal ve katkısız ev yapımı olsun.


Topladığımız vişnelerden vişne suyu yaptık doğal ve katkısız
ve bir miktarınıda vişne reçeli yaptık,ürettiğimiz balın yanında
kahvaltılarda değişik tatlar olsun istedik.

İnsan sağlığına büyük faydalar sağlayan ev yapımı ürünler
kültürümüzde zaten var ve beceriyoruz halen fakat yurt dışındaki insanlar ev yapımı ürünleri çoktan unutmuşlar bu yüzden marketlerden satın almaktan başka çareleri olmadığından
katkı maddelerinden hastalananlarında miktarı bir hayli çok,
benim sizlere tavsiyem mümkün olduğu kadar katkısız doğal
yaşayın,belki kendi ürettiğimizin çekici renkli görüntüsü 
olmayabilir ama en sağlıklı olduğunu söyleyebilirim.


Doğal yaşamak,
Şehir gürültüsünden bıkan,
 kirliliğinden uzak kalmak isteyen,
bütün doğa dostlarıma,

Selamlar Saygılar.





6 Ağustos 2013 Salı

Hasat zamanı...


Selam arı dostları,
Evet hasat yapma zamanı geldiği için vişne ağaçlarından
birazcık hasat yapıldı,öbür yarısı yarın yapılacak.


vişne ağaçlarında meyve olgunlaşma süresi biraz
 geçikti aslında ama resimde görünenler geç olanları.




aynı zamanda bal hasatımızıda yaptık çok şükür,
bayram öncesi aradan çıksın istedim,
tam olgunlaşmış sırlanmış doğal bal çerçeveleri,
şurupsuz ve şekersiz bal olduğuna
 garanti verebilirim.




soğuk süzme bal hasatı,





peteklerdeki bal böyle süzülüyor,






makinenin içindeki bütün parçalar,
gıda maddesi endeksine göre
paslanmaz malzemeden yapılmış 
olması gerekiyor.







yüksek devirde çekim yapıldığı için böyle görünüyor
yoksa insan gözüyle bu pozisyonu yakalamak imkansız.






bu yıl ballar çok koyu kıvamda çıkıyor,
sıcaklardan dolayı olduğuna inanıyorum ama
süper her yıl böyle olmaz.





ve ilk damla bal :) görünüyor,




peşinden gerisi geliyor,
doğal katkısız bal.




bal süzme işlemi,




kazan boşaltılıyor ve yine süzmeye
 devam ediliyor.

Bal gıda maddesi olduğundan temiz ve hijyenik
bir yerde sağım yapılması gerekiyor,
ortamın temiz olması şart,
kullanılan malzemelerde demir pası olmaması gerekiyor
yani malzemeler gıda maddesine uygun paslanmaz
malzemelerden olması gerekiyor
yoksa Allah korusun kan zehirlenmesi 
olursunuz.




baldaki nem oranı % 18 in altında olmasına 
dikkat etmelisiniz yoksa bal ekşir yani köpürür,
% 16 ise en iyisidir.

Sonuç olarak kendimize yetecek kadar balımız çıktı
çok şükür.

Bütün arı ve doğa dostlarıma,

Selamlar Saygılar sunuyor,

Hayırlı bayramlar diliyorum,

Mehmet Yüksel.







5 Ağustos 2013 Pazartesi

Ah,bende onlar gibi hür olabilsem,mavi göklerde hür uçabilsem...


Selam arı dostları,
bugün haberimizde taklacı milli kuşlarımız yer alıyor,
bu harika kuşların özellikleri bütün dünyada biliniyor ve
burada da ülkemizi başarıyla temsil ediyorlar.





yarışmalara katılan kuşlarımızın birincilikleri bile var
maşallah havadaki oyunları çok güzel,
izledikce onları daha çok seviyoruz.





resimlerde bir grup erkek ve birde dişiler var,
kuşları ayrı tutuyoruz şimdilik :)





her gün bakımları var,
mutlaka dışarı çıkarıp uçuruyorum aynı zamanda
yem ve su kontrolü yapıyorum.






zevkli bir iş olduğundan 
uğraşımlarım beni dinlendiriyor,





onların iyi olduğunu görmek benim için
çok önemli,




taklacı güvercinler,





birinciliği olan kuş bu karede,
diğerlerininde başarılı dereceleri var tabiki.





güvercinlerin bakımları bittiğinde,
son bir defa kümese bakıyorum ve işlem 
bugünlük bitiyor :)

Bloğumu izleyen bütün 
arı ve doğa dostları,

Mübarek Ramazan Bayramınızı tebrik eder
hayırlara vesile olmasını dilerim.


Mehmet Yüksel.