1 Mayıs 2013 Çarşamba

Sağlıklı beslenme için kendin üret kendin tüket...


Selam arı dostları,
Hava şartlarımız yağmurlu olsada artık havalar ısındı çok şükür,
arılarımın gelişimleri hızla devam ediyor,doğada bolca çiçek var
yukarıdaki yeşil soğan resmini açıklamak gerekirse kısaca 
kendi düşüncelerimi kısaca şöyle ifade etmek isterim.

Dünyanın bir çok yerinde üretilen ürünlerin çoğunluğu
korkunç derecede miktarı arttı,nedeni ise istenen kalitede
olması şartıyla ilgili,bir örnek vermek gerekirse salatalıklardan bahsedeyim,burada uzun yıllar salatalıklar eyri büyüdüler diye
satışa uygun olmadıkları için imha edildiler.

Hepsi uzun ve düzgün olması gerekiyormuş,yoksa istenilen 
kriterler olmaz ise müşterinin hoşuna gitmezmiş.

Bir diğer örnek ise büyük miktarlarda ekilen biçilen meyve ve sebzelerin aşırı şekilde pestizitler ile böceklerden korunması ve sabit kalitede ürün elde etme çabaları,bizim için aşırı miktarda 
bu zehirleri vücudumuza alma anlamına geliyor.

Pestizitsiz ürün çalışmaları üründe kayıp anlamına geliyor üreten için fakat insan sağlığını tehlikeye sokmuyor,bu yüzden komşumuzun bahçesinde kendi ürettiği soğanları görünce 
ne güzel dedim,insan kendi ürettiği ürünleri sağlıklı ve pestizitsiz bir şekilde tüketiyor ise sağlıklı bir yaşam onu bekliyor diye
düşündüm.


pestizitler ile söz açılmış iken şunlarıda söylemeden geçemiyecem,
mısır ve buğday ekiminde neonikotinler avrupada büyük arı kayıplarına yol açıyor.

Mısırın tohum dışında kaplı olan bu cins pestizitler bitkinin köklerinden yukarda bulunan mısır püskülünde yani polende bile
görünmüş,işci arılar bu poleni kolonisine taşıdığında 
sonbaharda çıkacak olan kış arısı yavrularını beslediklerinde büyük
kısmı zehirlenerek ölüyorlar ve koloni  miktarı zamanla azalıyor,
bazı arıcılar arılarının zehirlendiğini fark edemiyorlar ve suçu
ne yazıkki Varroaya atıyorlar,tabiki sonbahar bakımları düzenli bir şekilde yapılmadığında Varroa koloni sönmelerine sebeb oluyor fakat sadece Varroa değil pestizitlerde sebeb olabiliyor.

Pestizitlerin B1 / B2 / B3 / B4 gibi sıralandırmasında arı gibi faydalı böceklere olabilecek tehlike derecesi belirtiliyor.

B1 Arı için çok tehlikeli olan pestizitler
B2  Arı uçuşu bittikten sonra yapılabilen pestizitler 
B3 Uygulama izni uyulması gereken pestizitler için
B4 Arı için tehlikeli olmayan pestizitler

Yakınımızda bir çiftci ürününü ilaçlıyorsa onun yanına gidip
yukarıda belirttiğim arı için tehlike yaratan hangi tip
pestizit kullandığını söylemesi gerekiyor,yakınlarda arı kolonisi olduğunu belki bilmeyebilir ama bu bilgi kendisine belirtildiğinde
B1 veya B2 tipi pestizitleri gündüz uygulaması yasaktır ve ilaçlama sonuçlarından olabilecek koloni kayıplarında size kaybınızı
ödemeye mecburdur.

Kısaca bu konu ile iligili hususları belirtmek istedim,
çünkü fındık ilaçlamasında büyük miktarda koloni kayıpları olduğunu duymuştum,ilaçlamadan dolayı sönen kolonilere yazık
bu yüzden daha dikkatli olmalarını umuyorum.

Zaten yaşadığımız dünyada herşey pestizit ve antibiotik olmuş,
bu yüzden doğal yaşayarak biraz olsun dünyayı ve bizleri
korumaya almamız çok normal görüyorum.


dönüşte yol kenarında gördüğüm karahindiba çiçekleri
ilgimi çekti,sanki halı gibi bir görüntüsü vardı.


doğanın güzelliği asıl şimdi belli oldu,


atların otladığı yerler ise makine ile biçilmiş gibiydi,


 at çiftliği,


at römorku,etrafı çiçekle dolmuş.


bahçeye gitmemizin sebebi ise
yaptığımız aşıların durumunu görmekdi,


ceviz ağacı daha yeni yaprak açıyor,
cevizin erkek tozlama püskülü görünüyor resimde ve yaprakları.


meyve tozlaşması soğuklardan dolayı olamaz ise meyveside olmuyor ceviz ağaçlarının.


ceviz aşı kalemleri sanki biraz daha şişmiş gibi geldi bana,
inşallah tutarlar.


son iki gündür yağmur yağdığından 
kalemlerde kuruma olmadığına inanıyorum,


bektaşi üzümü ağacı,


elma kalem aşısı,


armut ağaçlarıda çiçek açtılar,


kiraz kalem aşıları,


kiraz aşıları tutup tutmadıkları hemen belli olmuyorlar,
bu yüzden biraz daha beklemek gerekiyor ama umarım hepsi tutmuştur.


yoyo cinsi eriğin aşı kalemi durumu görünüyor,


tanıdığım bir uzman aşıcının
kiraz aşılarıda böyle yapılıyor demek 
gövdede meyve çiçekleri :)


doğanın sakinliği gibi ruhumuzuda sakin tutmaya çalışalım,
genleri değişmiş aşırı ilaçlanmış ürünlerden uzak duralım şimdi olmasa bile yıllar sonra acısı çıkabilir.

Kurtlu elmanın kurtlu tarafını keserek tüketenlerden olalım,
güzel görüneni değil doğal olanı tüketelim,
sonunda pişman olacağımız şeyler asla yapmayalım,

bütün doğa ve arı dostlarına
selamlar saygılar.