5 Haziran 2009 Cuma

Modern Arıcılık.

Evet arı dostları havalar sıcaklığını koruyor 28 C°derece,
arılar çalışmalarına devam ediyorlar,ilk Ihlamur ağaçları çiceklerini
açmaya başladılar.
Böğürtlen çicekleride açmaya başladılar,arılar bu bitkilerin
çiceklerinden faydalanırsa biraz daha bal yaparlar.

Kovanlarımın altından görünüşleri böyle,
altı tamamen açık burada arı hiç bunalır mı?


ne kadar sıcakta olsa kovan istenilen sıcaklıkta tutuluyor,
arıların yavru büyütmekte ihtiyacları olan 35 C°dereceyi devamlı
tutuyorlar,kovan içini serinletmek için arılar enerji harcamıyorlar.
Balın nem oranı daha hızlı düşüyor,
( Balda nem oranı yani su oranı %18 olması gerekli,
daha altında olabilir mesela %16 ama üstünde olmaması
gerekiyor).
Kovanlarda ve çıtalarda nem olmamasının sebebi kovanların
altından devamlı hava sirkule ediyor bu da kovan içinin
nemlenmesini önlüyor.



Kovan girişleri nektar akımında kovan genişliğine kadar
açık kalıyor.

Bala çalışan kovanlarda böyle yapıyorum,diğer kovanlarda
yağmalanma tehlikesi olduğundan kovan girişini dar tutuyorum.
Kovan girişlerini dar tutsam bile kovan altı kalburlu olduğundan
yeterince hava sirkule ediyor.

Bala çalışmayan kovanların girişleri böyle dar tutuluyor,
yağmalanma tehlikesi bu kolonilerde çok yüksek.
Eğer böyle birşey başıma gelir ise kovanın girişini
kapatıyorum ve kovanı uzak bir yere götürüyorum.
Ne kadar erken müdahale edersek o kadar iyi oluyor,
çünkü yağmalama yapan arılar kovanın işi bitinceye kadar
oradan ayrılmıyorlar ve yağmalanma devam ediyor.
Onun için çok dikkat edilmesi gerekiyor,bölme arılara
şurup yada ballı çıta vermek isterseniz geç vakitlerde hatta
hava kararır iken vermenizi
tavsiye ederim.


Polen taşıyan bir işci arı.




Kovanların önünde konma tahtası olsun yada olmasın,
arılar devamlı işlerine devam ediyorlar.




Hasat yaptığımda bütün ballarını almadım arıların
bazı sırlanmamış çıtaları kovan içinde bıraktığımdan
Ihlamur veya Böğürtlen çiceği nektarı gelebilir.
Arıların yumurtalıktaki ballarına dokunmadım çünkü
nektar akımı olmayan zamanlarda arılar buradaki ballardan
besleneceklerinden ve ana arı yumurta atmayı
kesmemesi için bırakıldı.

Elma bahcesi.



Bodur elma ağaçları,elmalar satışa sunulduğundan
ağaç başına ortalama 100 adet elma bırakılıyor gerisi
ise meyve bıdaması sonuçu küçük elmalar koparılıyor.
Salkımda 4 küçük elma var ise 2 adeti bırakılıyor
ikisi koparılıyor.
Bu işlem yapılmaz ise elma ağaçları bir sene iyi meyve
veriyormuş bir senede kötü meyve veriyormuş,
çiftlik sahibi arkadaş böyle bir bilgi vermiş oldu.

Elmalar gün geçtikce büyüdükleri görülüyor.



Bodur elma ağacı.