5 Temmuz 2010 Pazartesi

Sezonun sonuna geliyoruz.

Selam arı dostları,
Sezonun sonuna doğru yol alıyoruz,doğada nektar
veren çicekler ve bitki örtüsü baya azaldı.


arılarım yakınlarda ekilmiş fazelya çiceklerinden
geç vakitlere kadar çalışarak faydalanıyorlar,


büyük nektar akımı burada sona eriyor,
yani doğada açan çicekler azaldıkca,nektar salgılayan
bitkilerde kuruyup gidiyor,arıların hızlı bir şekilde
çalışmalarının sebebide budur,çok kısa zamanda
büyük miktarda bal depolamaları gerekiyor,
bu genetik yapı her arı cinsi için değişik
sonuçlar verebiliyor.


almanyada hiç alışık olmadığımız hava şartları ile
karşılaştık diyebilirim,ve thermometreyi resimleyerek
isbatlamak istedim + 40 C° derece
buranın hava şartlarına göre aşırı fazla oldu,


türkçe ismini bilmediğim bir üzüm çeşiti,
burada stachelbeere deniyor,türkçesini
tercüme etmek gerekirse dikenli üzüm oluyor.


resimde belki görünüyordur,üzümün üstünde ince
iğneleri bulunuyor,tadı ekşi tatlı ve çok lezzetli bir
meyve türü,


Frenküzümü diye bildiğim üzümlerde oldu hasatı
yapılıyor,burada Johannesbeer deniliyor,


Frenküzümü,türkçe başka ismi varsa öğrenmek
isterdim doğrusu,


resimde görünen kırmızı çeşiti,


aynı üzümün siyah renklisi,


ahu dudularda hasat için hazır,


arılarımın bulunduğu çiftlikten topladım,
çiceklerini aşılamada arılar büyük rol
oynuyor,


uzun zaman güneşli geçen hava şartlarından dolayı
tadı baya güzeldi,


dikenli üzüm,Stachelbeeren


telli altlıklar ve kovan girişlerinin açık olması
arıların işini kolaylaştırıyor bu aşırı sıcaklarda.

Bütün arı dostlarına hayırlı hasatlar dilerim,

Selamlar.

2 Temmuz 2010 Cuma

Ürettiğim Karniyol anaların kontrolü.


Selam arı dostları,
Kendi arılığımda ihtiyacım olan ana arıları üretmiş
oldum,ana arılar çiftleşme uçuşundan sonra
aralıksız yumurta atma kabiliyetlerine göre
değerlendirildi.

Resimlerde de göründüğü gibi petek gözlerini
kapatmışlar.

Şimdi istediğimiz koloniye kafes içinde
yeni ana arıyı verebiliriz.


Koloninin küçük olduğuna bakmayınız
hemen fazelya poleni depolamışlar,yavru bakımında
polen şart.

çiftleşme kutularında bakıcı işci arılar
görünüyor,


kapalı gözlü yavru manzarasını gördüğümde
ana arıların istediğim biçimde işci arı
petek gözleri yaptığını görmüş oldum.

Ana arı boyandıktan sonra tekrar küçük koloniye
geri verildi,burada dikkat edilmesi gereken husus
ise boyanın kokusu gitmesi için ana arı biraz
bekletilmeli,elinizden ter veya buna benzer koku
ana arıya sinerse işci arılar ana arıyı
tanımazlar ve öldürmeye çalışırlar,dikkat edilmesi
tavsiye edilir.
İki parmak arasında ana arıyı boyarken fazla sıkarsanız
ana arı korkudan korku feremonu salgılar,
böyle durumlarda da ana arı işci arılar tarafından
 imha edilmeye çalışılır,bu önemli bilgileride
göz önüne almanız tavsiye edilir.

Bütün arı dostlarına,başarılar diliyorum.

Selamlar.

30 Haziran 2010 Çarşamba

Sezon bütün hızıyla devam ediyor,Ihlamur,böğürtlen ve hardal çicekleri güzel bal özü veriyor.

Selam arı dostları,
Yaklaşık bir haftadır güneşli ve güzel hava şartları
ile kemiklerimiz biraz olsun ısınmaya başladı çok şükür.
Hava sıcaklıkları 30 C° ile 35 C°derece arasında
değişiyor.

bodur elma ağaçlarında elmalar,


baya çok çeşiti var elmaların,

bazen kovan önünde o kadar çok arı uçuşu var ki,
mecburen bodur elma ağaçlarının arasından
kovanlara bakabiliyorum.


ürettiğim ana arılar çiftleşerek yumurta
atmaya başladılar,

minik koloni yönetimi uygulamak gerek,
çünkü kapalı gözlerden çıkan genç arılar
minik kutuyu baya daraltacaklar gibi görünüyor,


kullandığım çiftleştirme kutularının birde
katları satılıyor,isteyenler bu kutularda yedek ana
arı beslemek istiyorlarsa arıların bal stoklamaları için
kat atabiliyor.


havaların önce yağmurlu daha sonra sıcak geçmesinden
dolayı açan çicekler güzel nektar vermeye
başladılar,kovanlarımda şu anları güzel
çalışma izleyebiliyorum.

Kovanlarımın altı telli olduğundan arılarım
sıcaktan fazla etkilenmiyorlar ve kovan girişinde
birikmeler veya sakal olmuyor,

sıcaklar buğday tarlasını altın rengine çevirdi,
benim bakmasını çok sevdiğim bir manzara,
sonuçta doğa terapi olarak hissediyorum.


papatyaların görüntüsü ise ayrı güzel,


beyaz papatya denince hemen türk tangosu
gelir aklıma,


evet burada çilek mevsimi çoktan başladı,
çoğunluğu kızarmış haldeler ve toplanmaya
hazırlar,

çilek,

küçükleri lezzetli ama büyükleri sadece
büyük tadı yok gibi birşey,


çilekler olmadan önce yeşilliğin arasına saman
seriyorlar,çilekler çamur ve toprak ile temas etmiyor,
böylelikle devamlı temiz kalıyor çilekler.


saman birazda sıcaklık veriyor heralde,


çilek,


bir sepet çilek toplayarak tadına bakmış olduk,


çilek reçelini çok severim,


çilekler fazla dayanıklı olmadığından hemen
olgunlaşıveriyorlar onun için hemen değerlendirmek
gerekli.


Çilek sepeti,


ürünleri mevsiminde tüketmek tabiki daha sağlıklı,
yazın fazlasıyla olan ürünler değerlendirilerek
kışın tüketebiliriz.


sevdiğim buğday tarlası manzarası,

buğday tarlası,


yonca arılar için çok önemli,


polen ve nektar kaynağı yonca çiceği,


fazelya ( arı otu ) Phacelia nektar boşluğunda çicek açacak
şekilde ekilir ise çok işe yarıyor,


fazelya çiceği üstünde işci arı,


nektar toplayan bir işci arı,


petek gözlerinde koyu renkte mor polen depolandığını
görürseniz eğer bu genelde  fazelya poleni oluyor,



sadece bal arıları değil diğer arılarda polen
ve nektar topluyorlar,



fazelyanın balı koyu renkte olduğu söyleniyor,


arılarım şu an değişik çiceklerden nektar topladığından
tam olarak hangisi ağırlıklı olduğunu bilemiyorum,




Her şey gönlünüzce olsun arı dostları,
Selamlar.