30 Haziran 2010 Çarşamba

Sezon bütün hızıyla devam ediyor,Ihlamur,böğürtlen ve hardal çicekleri güzel bal özü veriyor.

Selam arı dostları,
Yaklaşık bir haftadır güneşli ve güzel hava şartları
ile kemiklerimiz biraz olsun ısınmaya başladı çok şükür.
Hava sıcaklıkları 30 C° ile 35 C°derece arasında
değişiyor.

bodur elma ağaçlarında elmalar,


baya çok çeşiti var elmaların,

bazen kovan önünde o kadar çok arı uçuşu var ki,
mecburen bodur elma ağaçlarının arasından
kovanlara bakabiliyorum.


ürettiğim ana arılar çiftleşerek yumurta
atmaya başladılar,

minik koloni yönetimi uygulamak gerek,
çünkü kapalı gözlerden çıkan genç arılar
minik kutuyu baya daraltacaklar gibi görünüyor,


kullandığım çiftleştirme kutularının birde
katları satılıyor,isteyenler bu kutularda yedek ana
arı beslemek istiyorlarsa arıların bal stoklamaları için
kat atabiliyor.


havaların önce yağmurlu daha sonra sıcak geçmesinden
dolayı açan çicekler güzel nektar vermeye
başladılar,kovanlarımda şu anları güzel
çalışma izleyebiliyorum.

Kovanlarımın altı telli olduğundan arılarım
sıcaktan fazla etkilenmiyorlar ve kovan girişinde
birikmeler veya sakal olmuyor,

sıcaklar buğday tarlasını altın rengine çevirdi,
benim bakmasını çok sevdiğim bir manzara,
sonuçta doğa terapi olarak hissediyorum.


papatyaların görüntüsü ise ayrı güzel,


beyaz papatya denince hemen türk tangosu
gelir aklıma,


evet burada çilek mevsimi çoktan başladı,
çoğunluğu kızarmış haldeler ve toplanmaya
hazırlar,

çilek,

küçükleri lezzetli ama büyükleri sadece
büyük tadı yok gibi birşey,


çilekler olmadan önce yeşilliğin arasına saman
seriyorlar,çilekler çamur ve toprak ile temas etmiyor,
böylelikle devamlı temiz kalıyor çilekler.


saman birazda sıcaklık veriyor heralde,


çilek,


bir sepet çilek toplayarak tadına bakmış olduk,


çilek reçelini çok severim,


çilekler fazla dayanıklı olmadığından hemen
olgunlaşıveriyorlar onun için hemen değerlendirmek
gerekli.


Çilek sepeti,


ürünleri mevsiminde tüketmek tabiki daha sağlıklı,
yazın fazlasıyla olan ürünler değerlendirilerek
kışın tüketebiliriz.


sevdiğim buğday tarlası manzarası,

buğday tarlası,


yonca arılar için çok önemli,


polen ve nektar kaynağı yonca çiceği,


fazelya ( arı otu ) Phacelia nektar boşluğunda çicek açacak
şekilde ekilir ise çok işe yarıyor,


fazelya çiceği üstünde işci arı,


nektar toplayan bir işci arı,


petek gözlerinde koyu renkte mor polen depolandığını
görürseniz eğer bu genelde  fazelya poleni oluyor,



sadece bal arıları değil diğer arılarda polen
ve nektar topluyorlar,



fazelyanın balı koyu renkte olduğu söyleniyor,


arılarım şu an değişik çiceklerden nektar topladığından
tam olarak hangisi ağırlıklı olduğunu bilemiyorum,




Her şey gönlünüzce olsun arı dostları,
Selamlar.