29 Eylül 2014 Pazartesi

İnsan oğlu yaşadıkları ile hayat dersi almaya devam ediyor...


Selam arı dostları,
Arıcılık takvimine göre eski sezonu çoktan geride bırakdık,
çünkü arılarımızın bakımlarına son hasat dan hemen sonra başlayarak gelecek sezona başlamış olduk.

Yukarıda görünen harika Elma,
yılın en geç olgunlaşan cinsindendir,
bazı elmalar erken olgunlaşır ve tüketilmeye hazırdır
ama dayanıklı değildirler.

Fakat geç olgunlaşan Elma türleri soğuk havası olan ve rutubetli
karanlık bir depoda baya uzun tazeliğini koruyabiliyor.


tabiki elma tüketmek için yılın sonunu beklemek gerekmiyor,
yazın erken olgunlaşan elmaların tadı ve mis gibi kokusunuda
göz ardı etmemek gerekli.

 Armutlar da olgunlaştılar,
maşallah görüntüleri ve tadları harika.


bu yıl Armutlar bereketli oldular,
bodur ağaçların dalları meyvelerin ağırlığından
 kırılmasın diye yukarı doğru bağlandılar.


öncede belirttiğim gibi kış aylarında tüketimini sağlamak için
çabuk bozulmayan dayanıklı 
meyve türleri tercih ediliyor.


 Almanyada brokoli tarlasını sıkca görürsünüz,
nerdeyse her eyalette yetiştiriliyor,
insanlar için çok sağlıklı bir sebze olduğundan
Tv lerde hep tavsiye ediliyor.


lifli sebzelerin yemekleri çok sağlıklıdır,


 Lahana,


Lahanada çok sağlıklıdır,


 bahçeye ektiğim çiçeklerin bazıları halen
 açmaya devam ediyorlar.


hoşumuza gidenlerin tohumlarını almaya çalıştık,
kısmet olursa seneye tekrar ekmeye deniyecez.


 Organik doğal süt satan bir çiftlikten 
devamlı aldığımız süt ile evimizin yoğurt ihtiyacını
karşılıyoruz.

Hazır yoğurtlarda yapılan hileleri duyunca
kendi yaptığımız yoğurt kat kat daha sağlıklı
ve Lezzetli.

Hazır yoğurtların üstüne kaymak görüntüsü versin
diye margarin eritilerek dökülüyormuş,
donuncada kaymak görüntüsü veriyor ama
 kaymak değil.

Yukarıda görünen tencerinin içindeki sütü
pastörize ediyoruz ve kaymağı üste çıkıyor,
gerçek yoğurtta olduğu gibi olmalı.


peynir yapma denemelerimiz başarıyla sonuçlandı,
katkı maddesi olmayan,bizim ağız tadımıza uygun
lezzetli bir peynir çıktı ortaya.




 ayçiçeğini arılarım için ekmiştim,
onlar çiçeklerinden çok güzel faydalandılar.

ayçiçek kellelerine bakınca çoçukluğumu hatırladım,
ankara çiçekli parkına traktörle getirirlerdi,
ayçiçekleri baya büyük olurlardı,
tepsi gibi birer tane alırdık elimize bütün gün
çitlerdik arkadaşlarımla.

Halende çitlemeye devam ediyorum :)



sezon sonu yağmurlu rüzgarlar başladığında 
cevizlerin dökülme zamanı gelmiş oluyor,
bahçemizde bulunan büyük bir ceviz ağacı.


her sene şükürler olsun ihtiyacımızdan fazla
ceviz veriyor.

Ceviz çoçuklar için çok sağlıklıdır ve doğaldır,
işlem görmemiş doğal yiyecekler tüketmeye çalışalım.


arılarımın sonbahar bakımları nerdeyse bitti sayılır,
son olarak besin kontrolleri yapılacak,
besinlerinin büyük kısmı verildi,
sadece bazılarına eksik olan besin verilecek.

Bir de Kolonilerde yavru bakımı bittiğinde
ve kapalı gözlü alan kalmadığı zaman
 % 3.5 Oksalik asit solusyonu ile arılar
salkım olduklarında üstlerine damlatılacak,
böylelikle sezonun son varroa ile mücadele uygulaması
en geç Aralık ayı ortası yapılmış olacak.
Kapalı gözlü yavru olmaması mücadele başarısını
yükseklere çıkaracaktır.

Bütün arıcı dostlarıma,
kayıpsız bir kış geçirmelerini diliyorum,

Selamlar Saygılar.