31 Ağustos 2013 Cumartesi

Bal dinlendirme ve kavanozlama işlemleri,paslanmaz malzeme ile çalışılması şarttır...


Selam arı dostları,
Bu yılın hasatı olan ballarımı 2 adet 50 kg lık dinlenme kazanlarında
dinlendiriyorum ve daha sonra kavanozluyorum.

Şükürler olsunki her yıl kendi ihtiyacımız olan doğal balımızı
arılarımızdan temin ediyoruz.


doğal bal,
Böğürtlen ve Ihlamur balı çoğunlukta olan balın rengide
çok koyu oldu bu yıl,her yıl balın renklerinde değişiklik olabiliyor
doğal nasılsa öyle oluyor zaten önemli olanda doğal bal olmasıdır.


baldaki nem oranı ise mükemmel,
nasıl anlaşılır derseniz ?
koyu kıvamda akan bal kananozda aktığı yerde kat kat olması gereklidir aynı resimde göründüğü gibi,
hiç kat oluşturmuyorsa
ve aktığı yerde köpürüyorsa 
nem oranı çok yüksek olduğunu gösterir
 bal ekşir ve tüketilemez.

Böyle balları arıcı olgunlaşmadan hasat yapmıştır ve
nem oranı çok yüksektir,böyle durumlarda bal uzun süre
saklanamaz.

Arıları doğal hallerinde bıraktığımız zaman görüyoruzki
arılarda balın nem oranını depolayabilmeleri için
ve balın bozulmaması için baldaki nem oranını
% 16 ile % 20 arasında düşürdüklerini
ve sırlanmış halde depoladıklarını görebiliyoruz.


bal daki nem oranı tam olgun halde hasat yapıldığında
hiç bir problem çıkarmadan senelerdir
saklayabilirsiniz.

Doğal bal belli bir zaman sonra donabilir yani kristalleşir,
donmuş balı eski sıvı haline getirmek için 
balı kavanoz ile birlikte ılık bir suya koymanız yetiyor,
suyun sıcaklığı 40 C° dereceyi geçmemesi gerekiyor
aksi halde balı kaynar suda kaynatırsanız
balın içindeki vitaminler zarar görür ve bal
amacını kaybeder.

Bu yüzden suyun sıcaklığı 40 C°dereceyi 
geçmemesi gerekiyor,donmuş bal halen çözülmemiş ise
bu işlemi bal sıvı hale gelinceye kadar
 tekrarlamanız gerekiyor.


bal gıda maddesi olduğundan,
hasat ve dinlendirme kazanlarının paslanmaz malzemeden olmasına
özen göstermek gereklidir,iç kısmı boya ile boyanmış sağım makineleri ve paslı kazanlar sağlığa zararlıdır kullanılmaması gerekir.

Arıcı kullandığı ekipmanları her yıl temin etmesi gerekmediği için
bir kerelik bir yatırım yapmalıdır ve paslanmaz malzeme
kullanmalıdır.

Eskiden ülkemizde malzeme yok deniliyordu 
fakat görüyorumki
ülkemizde yok yok artık 
herşeyin en iyisi bulunabiliyor bu yüzden
gıda maddesi üreten arıcılarında paslanmaz 
takımları kullanması şart oluyor.


Bütün arıcı ve doğa dostlarıma,

Selamlar Saygılar sunuyorum,