8 Temmuz 2013 Pazartesi

Modern Arıcılık...


Selam arı dostları,
Hava ve Mevsim şartları şimdilik iyi gidiyor,
devamlı yağan yağmur bazı nektar salgılayan çiçekleri yıkadı
ama onların yerine başka çiçekler açarak tekrar nektar akımını dengeledi,arılarımız için az da olsa nektar akımı olması gerekiyor,
çünkü nektar akımı boşluğunda arı kolonisi nüfusu çok olduğundan
kolonilerde açlıktan sönenler bile olabiliyor.

Temmuz ayının başında olmamıza rahmen şimdiden sonbahar
Varroa mücadelesi planları yapmamız gerekiyor ve 
arılarımızın son hasatı yapıldıktan sonra besleme,bakım işlemlerini
başlatmaız gerekiyor.



bu yıl kendi ihtiyacımız için ürettiğim genç kolonilerin
besleme işini Apimaye yemliklerinde yapmayı planladım
önceki yıllar küçük kovalarda besleme yapıyordum ve içlerine
arılar boğulmasınlar diye dal parçaları veya saman sapı
koyuyordum fakat arı miktarı çok olunca istemeyerekten
boğulan arı ölümleride oluyordu.




küçük kolonilerde ana arı yumurta atmaya başlamadan önce besleme  yapılmıyor çünkü küçük kolonilerin bu durumlarda yağmalanma riski baya yüksek oluyor,
kraliçe yumurta atmaya başladığında ise
kek ile besliyorum daha sonra ilk yavrular çıkmaya başladığında
sıvı beslemeye geçiyorum.




Apimaye yemlikleri kullandığım kovan ölçülerine uygun geldi,





Apimaye yemliği,




Apimaye yemliğinin iç görünümü,
Arılar sıvı besin veya kek ile beslendiğinde kapakları
sadece çevirmek yetiyor.





Gelecek sezon için yedek ana arı bulundurmak için 
Apimaye Termo 
ana arı üretim kovanını kullanmaya karar verdim,





termo kovanın dört ayrı girişi var,
çerçevelerin büyüklüğü bence iyi düşünülmüş çünkü
küçük kolonilerin kışın bal stokları çabuk bitiyor
nedeni ise çiftleşme kutularının kendisi ve çerçevlerininde küçük olmasından kaynaklanıyor.





dört ayrı bölmesi olan termo kovanın 
içlerini arılandırmasını resimdeki gibi yapıyorum.

Genç arısı çok olan bir çerçeveyi seçiyorum ve
bir plastik kovanın içine arıları silkeliyorum,


peşinden hemen arıların üstüne su fısfıslıyorum,
uçamasınlar diye.




aşırı sıcaklarda arıların üstüne su fısfıslamak çok önemli
yoksa hepsi sıcaktan ölürler,




kapalı gözlü çerçevelerin bazılarında çıkmak üzere olan
genç arıları görebiliriz,




tam böyle çıkmak üzere ve yeni çıkmış olan genç arılardan oluşan
çerçeveler böyle işlem için en uygunudur.

Genç işci arılar yeni dünyaya geldiklerinde biraz boz oluyorlar,
sonra renkleri siyahımsı oluyor.



yeterince miktarda genç işci arı silkelendiğinde,
bölmelere dağıtabiliriz.




önce arıları daha sonra çerçeveleri koyuyorum,




arılar daha sonra içerde dağılıyorlar,
biraz bekledikten sonra anasız kaldıklarını hissediyorlar ve
uğultularının sesi yükseliyor tam bu zamanda 
çıkmasına bir gün kalmış bir ana arı memesi 
veya döllenmemiş bir ana arı verebiliriz,
beslenmelerini başta kek ile yapıyorum çünkü
yeni çerçevelerde bal olmadığından.





genç arısını aldığım koloni,




başlatıcı kolonileri tekrar aldığım kovana silkeliyorum,
ballı çerçevelerinide geri veriyorum.





nikot çanaklarının koyulduğu yerler,






bölmelerin girişlerini normal şartlarda üç dört gün sonra
açmamız gerekiyor yada arılığınızdan uzak bir yere götürmeniz
gerekiyor çünkü bazı işci arılar kovanlarına geri dönebiliyor
böylelikle kraliçeye bakım yapacak olan arı miktarı azalıyor,
ben bölmelerin içine biraz fazla arı silkelemişim bu yüzden
ertesi gün girişleri açtım.




Apimaye termo ana üretim kovanında normal kovan girişleride
bulunuyor,yanlarda ise ayriyeten iki küçük 
kovan girişi bulunuyor.




küçük kovan girişi iyi düşünülmüş,





bilgisayarımın desktop teması olarak kullandığım bir resim,
sizede tavsiye ederim.



kopyalayıp desktop resmi olarak kullanabilirsiniz,





doğanın harika çiçekleri,





buğday tarlaları daha yeşil,






yakında altın sarısı olurlar,





bahçemizde böğürtlenler olgunlaşmaya başladılar,





böğürtlen ile Ahududu karışımı bir bitki,





güzel reçeli oluyormuş,




geçen sene küçük olduklarından dolayı
aşılayamadığım cevizlerim,





bu yıl Nail Çimen beyin tarifine göre 
aşı yapılacaklar kısmet olursa,





bu çiçeklerde pek arı göremiyorum ama çok güzeller,





bahçemizdeki bodur elma,






her yıl elması çoğalıyor çok şükür,




Frenk üzümleri bu yıl çok bereketli oldular,




Ahududu,



reçel yapımı için biraz Ahududu toplamıştık,




Yıkandıklarında aynı Ayaş dudu gibi tadı kaçıyor,
kuru temizleyip tüketildiğinde daha lezzetli oluyorlar.




Ahududlarını toplarken biraz üfleyip sonra ağzımıza
atıyoruz tadı mükemmel,




Ahududular yağmur yağmadan önce toplanır ise
tadını kaybetmiyor.





her ürünü mevsiminde tüketmek çok sağlıklı,




temizleyip buzdolabında da saklayabiliriz,





yada doğal reçel yapabiliriz,




bence kendi imkanlarımız var ise  bir çok ürünü
eskisi gibi kendimiz yapabiliriz,
renklendirici suni tatlar gibi doğal olmayan şeylerden uzak durmamız gerekli.





Frenk üzümlerinin salkımları,




değişik meyvelerden yapacağınız reçellerin içine 
biraz frenk üzümü kattığınızda reçel akımı daha koyu oluyor,




reçel yapımında biraz Limon sıkıldığında koyulaştırdığı gibi
frenk üzümü kattığınızda da koyulaştırıyor,




frenk üzümü,





salkım salkım frenk üzümü,
maşallah görüntü çok güzel.





bakımı iyi yapılan her ürünün bereketide artıyor,





maşallah iriliğide güzel,





frenk üzümü ile çıkmış ana arı memesi,




ana arı hesapladığım tarihte çıkmayınca öerak etmiştim,
baktığımda çıkmış geziniyordu çerçeve üstünde
içimde rahatladı,sanki doğum yaptırıyoruz :)





kırmızı frenk üzümü,




siyah frenk üzümü,





bektaşi üzümü,




bektaşi üzümü reçelide oluyor,





çalısında dikenleri olduğu için dikkat etmek gerekiyor,




olgunlaşmış meyvesinin tadı çok güzel oluyor,




bektaşi üzümü,




bektaşi üzümü,





bodur elma ağaçları,





bu yılda maşallah ürünü çok,




kısa sürede büyük miktarda ürün elde ediliyor,
bodur ağaçların verimi çok yüksek,




her ağacın bakımı düzenli yapıldığında,
ürünüde düzenli yüksek oluyor.




vişne ağacı,





daha tam olmadılar,









ikiz vişne tek sap,




yeni vişne cinsi tek sapı var ama iki meyveli :)



çok ilginç,





Vişne ağaçlarında pestizit kullanmadan doğal mücadele
yöntemi.





Lahanalar her zamanki gibi muhteşem görünüyorlar,





Lahana,




Lahana tarlası,





buğday tarlası,





doğal varroa mücadelesi yönteminde kullandığım erkek arı
çerçevesini son defa kovandan kesmek için alıyorum,
bundan sonra yapılacak olan mücadele organik asitler ile devam 
edecek.






arılarımızın bakımları son hasatdan hemen sonra başladığından
aynı zamanda yeni sezonada başlamış oluyoruz,
kış arılarının sağlıklı bir şekilde oluşabilmeleri için
koloni bakımları mutlaka zamanında yapılması gerekiyor,
zamanında yapılan koloni bakımı sayesinde
sonbahar kış aylarını rahatca geçirebilen ve baharda hemen
atağa geçebilen koloniler elde etmiş oluyoruz.







Güzellik,birlik,beraberlik dolu,
her zaman bir öncekinden daha güzel ve
mutlu bir Ramazan geçirmenizi diliyorum,

Mehmet Yüksel.