18 Eylül 2010 Cumartesi

Kış hazırlığı....

Selam arı dostları,
Arılarımızı kışa hazırladığımız bu günlerde
kolonide eski ana arı bulunuyorsa eğer şimdi
ana arı değiştirmenin tam zamanı,çünkü
koloniye verilen ana arılar daha iyi kabul ediliyor.
Başka çareleri olmadığından ve Erkek arıların
olmaması onları çaresiz bırakıyor,verdiğimiz
ana arıyada kötü davranmıyorlar,
veriliş şekli kısaca şöyle eski ana kovandan
alınıyor,hiç beklemeden yeni ana arı kafes içinde
( tek başına ) ve kafesin girişi kek ile kapatılmış
halde katın orta kısmına iki çıta arasına
veriliyor.
Ana arıyı işci arılar keki tüketerek
kendileri selbest bırakıyorlar bu işlem en az iki gün
kekin miktarına göre ise üç gün sürebiliyor,
bu arada arılar ana arının kokusuna alışarak
ve çaresiz kaldıkları içinde kötü davranmıyorlar,
sonuçta ana arı kabul ediliyor.
Koloniler kış hazırlıklarına çoktan başladığından
polen stoklarına biraz daha hız vermişlerdir.

Polen bala göre daha çok protein içerdiğinden,
ilkbahar aylarında yavru bakımında gereken
polen miktarı şimdiden toplanması gerekir.


Kırlarda açan yonca çicekleri ise
arılar için senenin son polen ve nektar kaynakları.

ağustos ayı almanyada hep yağmurlu geçmiş,
ben memlekette izindeyken onun için
daha her yer yeşil duruyor.
sarmaşık çicek açmış,arılarda çiceklerinden
faydalanıyorlar.

yolun kenarında biraz hardal çiceği çıkmış,
çiceklerinde arı görmemek mümkün değil.




sene sonuna doğru Lahana çeşitleri
ortaya çıkıyor,
soğuklara dayanıklı olan lahanalar,
bütün sonbahar kış tüketiliyor.
Arılığımda kovan girişlerini daraltarak
arıların yağmalama girişimlerini biraz olsun dindiriyorum.


kış yemlemesi yaparken çok dikkat
edilmesi gereklidir,yere dökülen az miktarda şurup bile
arılıkta zincir reaktiyon oluşturarak yağmalanma başlıyor,
zayıf kolonilerin girişleri yoklanarak
saldırıya uğruyabiliyorlar,
hiç zayıf koloniniz yoksa bile kuvvetli koloniler
birbirlerine saldırarak işci arılar
kendilerini kırabiliyorlar.

lahana çeşiti bir sebze ( kohlrabi )
normalinden çok daha büyük bir tane
olduğundan resimlemek istedim.
bahcemizdeki elmalarda olgunlaşmış,
toplamaya başladım.
Elmalar organik ilaçsız olduklarından,bazı elmaların içinde
kurt olabiliyor ama bıcak ile orasını kesiyoruz,önemli olan
Organik olması,
Elmaların tadı ise mükemmel.
elmaları kış boyu taze tüketmek için,
soğuk ve rutubetli killerlerde saklanılması gerekiyor,
yoksa elmalar devamlı suyunu kaybederek
çürüyorlar.


bu kovanlarımda seneye ana arı üretiminde
kullanacağım,şimdilik planlarım öyle ama
her an değişebilir.






cevizlerde kabuklarından düşmek üzereler,
rüzgarlar şiddetlenince cevizleride toplayabiliriz.
kabak tatlısının üstünede iyi oluyor hani,
şimdilik bu kadar arı dostları,
hepinize çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

Selamlar.