Selam arı dostları,
Havaların güzel gitmesinden dolayı ilk koloni bakımını
cuma günü gerçekleştirmiş oldum,ilk koloni bakımları
hava sıcaklığı en az 15 C°derece iken yapılması tavsiye
edilir bakımı yaptığım cuma günü hava sıcaklığı 20 C°
dereceydi.
Körüğümü yaktım ve kontroller başladı,
önemli birşeyi önceden belirtmek isterim,
ilk koloni bakımları kısa ve seri şekilde gerçekleşmesi
gereklidir yani kolonilerin kıştan çıktığı son durumları
kontrol edilir,nelere dikkat etmemiz gereklidir
kolonide ana arı duruyormu,
günlük yumurta veya larva varmı
bal stoklarının son durumu bunların kontrollerini
bal stoklarının son durumu bunların kontrollerini
yaptığımızda kovan kısaca açılarak bakılır.
Ana arıyı tesadüf gördüyseniz ve günlük yumurta
mevcutsa çok iyi,bal stoklarınada bakılır ve kovan kapatılır,
böyle kısa bakımlar şimdi çok önemli
koloni fazla rahatsız edilmez ise yavruları üşütmez
oluruz,çünkü arılar tekrar kovan içini ısıtmak için
büyük enerji harcıyorlar.
Kolonilerin durumu çok şükür iyiydi,fazla
oyalanmadan koloni bakımlarını yaptığımdan resimlerde
kısıtlı oldu,
Bal kemerlerinin durumu böyle,
bal stokları öncede belirttiğim gibi Eylül ayında verdiğim
kış stokları Nisan ayının 15 ine kadar yetiyor bu arada kışın
kovan açılmıyor,kış ayları arıların dinlenme
zamanıdır ve rahatsız edilmemesi gereklidir.
Polen kaynağı bir söğüt ağacı,
her arılığın yanında olması şart bir ağaç,
Ekin ve Çilek tarlası,
Kolonilerde rutubet yoktu,çünkü hava
sirkulesi olduğundan rutubet olmadı.
Ana arılar genç olduğundan,kontrolleri kolay oluyor,
resimin solunda yukarda dünyaya yeni gelmiş
boz işci arı onların tüyü açık renk oluyor,
ayağında polenli bir işci arı ve genç Karniyol ana arı,
Lahana tarlasının son hali,lahanaların bir çoğunu yani iyilerini
topladılar ve kalanları bozulanları toprak ile karıştırdılar,
aynı zamanda yeşil gübre olmuş oldu.
Budama kursu arılığımda gerçekleşti,
Vişne ağaçları ve bodur elma ağaçları pratik
olarak gösterildi.
Vişne ağaçları bir yıllık dallarında meyve verdiğinden,
ağaçların iki ve üç yıllık dalları budandı.
kırbaç gibi uzun dalları verimsiz olduğundan kesildi,
bir sene meyve taşıyan dallar gelecek sene meyve
vermiyor onun için kırbaç gibi uzuyor ve meyvesi
gittikce azalıyor,
kursa katılan herkez budama makası ve testeresi
ile budamaya başladı,öğrenmenin en kolay yolu
uygulayarak öğrenmektir.
uygulamaları görerek öğrenmek insanın kafasında
daha kolay kalıyor,
budanan dallar ortaya alınıyor,traktörün bir aleti ile
üstünden geçince hepsi talaş oluyor.
alınan bilgiler bence çok önemli,ağaçların doğru budanması
demek onların sağlıklı meyve vereceği anlamına geliyor
ve bizlere yaptığımız işin ne kadar doğru olduğunu gösteriyor.
Vişne ağacı,
Kiraz ağaçları bu kadar geri budanmıyor,
budama yapılırken kullanılan merdivenler çok önemli,
ağaç budarken düşenler genelde bir yerlerini
kırıyorlar onun için sağlık önlemlerini önceden almak
gerekir yani güvenilir merdiven ile çalışmak gerekir.
benim ağaç budama şeklim hep yukardan aşaya
doğru olduğundan hep yukardan başlarım budamaya.
Vişne ağacı budanırken,
Babam Sadık Yüksel,
mola zamanı,
Aluminyum merdiven,
sıra geldi bodur elma ağaçlarına,kesimi
çok değişik olan bu ağaçlar normal büyüklükte
olan elma ağaçları gibi kesilmiyor.
fazla elma taşıması istenmiyor,çünkü
hersene aynı miktarda elma vermesi için
budama değişik yapılıyor.
bir tane tomurcuktan üç adet elma çiceği çıktığından
adet olarak 110 veya en fazla 130 elma vermesi
isteniyor ve ona görede budanıyor,yoksa
fazla elma verdiğinde her sene aynı verimi vermiyor
bir sene iyi bir senede kötü ürün veriyor,
ayrıca rüzgarlarda çok sık elması olan ağaçlar meyvelerini
döküyor onun için önceden budandığında
hem meyveler sağlıklı oluyor hemde dalları rüzgardan
fazla zarar görmüyor.
bodur elma bahcesi,
budanmamış hali böyle,
budandıktan sonra böyle görünüyor,