11 Mayıs 2009 Pazartesi

Bal hasatından sonra balı kavanozlama işlemine başladım.

Arıcılıkta balı üretmek kadar paketleyip satması da bazı standartlarda
olması şart burada bizim kullandığımız 500 gr. lık kavanozlar
çok kullanılıyor.
Arıcılığa başlayan arıcılara Seminarlar tavsiye ediliyor,bal
hasatı nasıl yapılır bal nasıl muhafasa edilir gibi faydalı
bilgiler öğretiliyor.
Bal kovanlarda depolandımıydı nem oranı çok ama önemli
çünkü baldaki nem oranı % 20 inin üzerinde ise balda
mayalanma oluyor yani ekşiyor alkolleşiyor
bunu da kavanozun üst tabakasında oluşan
köpüklerden görebiliriz.
Burada tavsiye edilen baldaki nem oranı % 16 ile % 18 arasıdır
bu verilen ölçülerin dışına çıkılmaz,çünkü müşteride
bal ekşimeye başladımıydı imajımızı etkileyeceğinden
korkulmaktadır.
Onun için müşterinin Organik bala verdiği parayı hak etmek için
elimizden geldiği kadar kurallara uymaya çalışıyoruz,
Bal hasatı yapma ve paketleme Sertifikası
sitemin sol tarafında görünüyor.


Kavanozları 500 gr. seçmemizin bir sebebi ise
bazı ballar çabuk kristalleşir yani sertleşir
onun için büyük kavanozları pek kullanmıyoruz.
Bal kavanoza konulduğunda normal tüketimde
sertleşmeden tüketildiğinden yarım kiloluk
kavanozlar tavsiye ediliyor.
1 kilo veya daha büyük kaplarda bal daha
çabuk sertleşiyor ve müşterinin bazı yanlış düşünceleri
ortaya çıkıyor.


Bal gıda maddesi olduğundan hijyenli şartlarda
hasat edilmesine büyük özen gösterilmesi gerekli,
paslanmaz malzeme kullanıldığında uzun süre
kullanacağımız aletler bizlere ve balı satın alan müşteriye
güven ve kalite olarak geri gelecektir.

500 gr. bal kavanozu.




dinlendirme kazanında bal bekledikten sonra
balda oluşan hava kabartcıkları ve ince mum artıkları
kazanın içinde olan balın üstünde birikiyor,
bu köpüğü ve mum parçalarını küçük bir kaşık ile
alıyorum.

Bal musluğunu yukarı kaldırdığımda hava yapmıyor
ve kavanoza doldurması çok basitleşiyor.


Son olarak 12 adet 500 gr. lık bal kavanozlarını kartona
koyarak pazarlıyorum ve etiketlerini en sona bırakıyorum.

Bal üretimi,hasatı ve pazarlaması bizi tanıyan ve güvenen
müşterilerimize emin olarak tüketeceği Organik balımızı
her sene tekrar tekrar satın alarak bize güvendiklerinin
bir belgesidir.

Bütün arıcı dostlarımın hedefledikleri kadar balı ve arısı
olması dileklerimle


Hoşcakalın.