Ocak ayında arılıkta fazla birşey yapılmıyor
Arıların kovan girişleri kontrol edilyor sadece.
Arıların bu ayda rahat bırakılması arılar için
çok önemli çünkü kovanda yapılan bütün
müdehalede arılar gereksiz yere ısıtma
gereği duyuyor bu da huzuli bal stoklarından
bal harçama demektir.
Şimdi salkımın merkezinde ana arı duruyor
ve salkım merkezinde 20 C°derece civarında
salkımın dış kısmında isole eden arılar 8 C°
derecede .
Ana arının yumurta atması için en az 30 C°dereceye
ihtiyac var.
Kovan girişleri geniş tutuluyor temiz hava girmesi
için ama yüksekliği 7 mm`yi geçmemesi lazım çünkü
farelerin giremeyeceği kadar yükseklikte
tutulması daha sağlıklı arılar için.
Kovanlarımda rutubet olmuyor nedenine gelince
kovan girişlerinden yeterince hava sirkule oluyor
kovan içindeki rutubetli hava dışarıya temiz hava
kovan içine giriyor bu halde rutubet olması pek mümkün
değil.
Kovan çok paketlenir ise ve kovan girişi küçük
tutulursa kovan içine taze temiz hava giremiyor
Arılarında oluşturduğu az da olsa sıcaklık olunca
Dışarsı soğuk içersi sıcak haliyle rutubet oluyor.
Kovanları sonbaharda kontrol ettiğimizde kışlatmak
için en az 5000 arı ile kışlatıyoruz,
miktar bunun altında ise kovanları birleştiriyoruz.
Kovanları birleştirdiğimizde Varroaya karşı
Organik mücadeleye başlıyoruz.
Kovan sayısını böylelikle azaltmış oluyoruz
kışa daha kalabalık koloniler ile girmiş oluyoruz.
Bahçemdeki su istasyonu Arılar için.
kuru soğuklar herzaman için iyidir.
Bugün kovan musluklarını çıkardım ve ölen arıları
kovan dip tahtasından dışarıya attım.
kovan iç haçmini dar tutmakda fayda var,
gerekmeyen çıtalar alınır üstü kapatılır.
Kovan girişlerini kışın geniş tutmanızı rutubete
karşı önlem olarak tavsiye ederim.
Çünkü arılar soğuğa karşı dirençli ama
rutubete karşı gelemiyorlar.
Birde çıtalar mavimsi küf oluyor
kovan içinde temiz hava sirkule olmayınca.
Arılar bu küften bal ile birlikte tüketirseler
Midelerini bozuyorlar hastalık geliyor.
Arılar midelerini boşaltmak için ilk dışkıyı
hava sıcaklığı 10 C °derece olunca boşaltıyorlar.
Burada Kovanlarımızı sıcak paketlemememizin ilk
sebeblerinden biri arı baharda dengesiz hava sıcaklığında
erken yavruya gitmemesi içindir.
Kovanların paketlenmesi ile kovan iç sıcaklığı sağlanıyor
ana arı da erken yumurta atmaya başlayınca
hava birden değişiyor ve arılar tekrar salkım oluşturuyor
bu arada ısıtılmayan yavrular soğuktan ölüyorlar,
Arılarda ölü yavruları söküp atıyor.
Yavruyu ısıtmak için uğraşan arılar kovan iç
sıcaklığını korumak için 35 C°dereceyi devamlı
sağlamak için aşırı bal stoğu harcıyorlar.
Anlatmak istediğim baharda çok erken yavrulaması
arılar için pek sağlıklı olmuyor.
Ne kadar uzun süre salkımda kalırlarsa arılar
onlar için o kadar sağlıklı oluyor.
Kış soğuklarında arıların aylık tüketdiği bal miktarı
salkımda iken 1 kg.
Arıların en çok bal tüketdiği ay da Mart ile Nisan
ayıdır bu aylarda çok dikkat edilmesi tavsiye
edilir.
Arılar bu aylarda 3 kg ile 4 kg bal tüketir ayda.
Çünkü arılarda yavru gelişimi çoktan başlamış
arı miktarı çoğalmış haliyle bal tüketimi
çoğalmıştır.
Organik asitlerin uygulaması sonbaharda yapılmış
olması gerekli.
Çünkü son bal hasatından sonra yapılan
Organik Formik asit uygulaması ile yeni Sezona
iyi bir başlangıç yapmış oluyoruz.
Baharda hiç bir şekilde ilaçlama yapmıyoruz.
Salonumuzda duran bir çicek,kışın açıyor