nektar akımı çok olduğundan arılarda yağmalama
olmuyor.
Kovan içine mükemmel taze hava giriyor,
balda rutubet doğal olarak daha çabuk azalıyor.
( Balda nem oranı % 18 olması gerekli )


Kovanın altı kalbur gibi açık olduğundan arılar
nakliyat edildiğinde yeterince hava alıyorlar altdan.


küçük tarafı devşirme tekniği ile ayrılan küçük
koloniler için,yağmalanma tehlikesi onlarda çok yüksek.
Sağ tarafındaki biraz geniş olan kısım Hasatdan sonra
doğada nektar akımı azalınca kullanılıyor,arılar haliyle
nektar bulamayınca komşu kovanları yokluyorlar,
girişte nöbetci arının savunacağı kadar kovan girişi
bırakılırsa kovan savunması daha başarılı oluyor.
Geniş bırakılırsa nöbetciler girişin her tarafına müdahale
edemiryorlar ve devamlı yanlardan yabancı arı giriyor,
ve zaman geçtikce yabancı arılar kolonisindeki arılara
nektar kaynağının yerini bildiriyor ve arılar birbirini
kırıyor.

kovan girişleri bu kadar açılıyor.
bu kadar açılıyor kovan girişi.
Sadece devşirme ile sınırlayamayız tabiki,
söylemek istediğim zayıf arı kolonisi için ne kadar
az olursa giriş o kadar iyi olur.
Arıların kovanlarını savunacak kadar giriş olması
herzaman faydalıdır.
Kovan dip tahtasının altında Varroa çekmecesi
bulunuyor,çekmeceyi altında bırakırsak
günlük doğal varroa ölümlerini takip edebiliyoruz.
Günlük doğal Varroa ölümlerinden bilgi almak için
çekmeceyi kovan altına
sürdükten sonra 5 gün ile 10 gün arası bırakılıyor,
bu arada Varroa doğal olarak ölüyor çekmeceye düşüyor.
5 gün sonra Varroa miktarı sayılıyor
Varroa sayısı 5 güne bölünüyor
günlük varroa ölümü ortaya çıkıyor.
Bu günlük ölümler ile tahminen kovanda
ne kadar Varroa barındığı ortaya çıkıyor,
bu miktara göre erken önlem alma imkanı doğuyor.
Öbür yandan Arıların üstünde varroa görünce yada kovanda
kanatsız arı görünce arıcılar geç kalınmış olunuyor ve
Arıları kurtarma çabaları genelde boşuna oluyor.
Bütün arıcı dostlarımın Arıları sağlıklı ve bereketli olsun.
Selamlar saygılar.