miktarını bu tabeladan alıyorum.
Sol tarafta 1:1 yani 1 kg Şekere 1 Litre Su = 1,6 Litre Şurup
Sağ tarafta 3:2 yani 3 kg Şekere 2 Litre Su = 3,8 Litre Şurup
Arılarıma Kışlık yemlerini ( Şurup ) vermeden önce bakıyorum ve
Arılı çıtalara göre yem veriyorum ve hesabı şöyle oluyor.
1 Arılı çıta = 1,5 kg toz şeker
Hesaplarken toz şeker hesaplamamız gerekli.
Kovanlarımda diyelim 10 çıta arı var 15 kg toz şekeri
eriterek vermem gerekli.
Bu miktarı ister 1:1 isterseniz 3:2 verebiliriz.
15 kg toz şekeri 15 Litre suda karışım yaparsam 24 Litre
şurup ediyor,bu 24 Litreyi Eylül ayında peş peşe veriyorum.
Şeker ile Şurup yaparsanız gerektiği kadar yapınız yoksa
şurup ekşiyor.
Şurubu şöyle hazırlıyorum büyük bir tencerede suyu
kaynatıyorum üstünden buhar çıkıncaya kadar
daha sonra ocağı kapatıyorum,tencereyi kenara
çekiyorum toz şekeri içine boşaltıyorum ve
karıştırmaya başlıyorum,şeker sıcak suda hemen
eriyor ve soğuması için serin balkona koyuyorum
ertesi gün tencereden bidonlara aktarıyorum.
Dikkat edilmesi gereken şey şurup tekrar ısıtılmaması gerek
şurup tekrar ısıtılırsa arılar isal olur ve hastalanır.
İnvert Şurubunda herşey daha kolay
1 Litre invert şurup = 1kg kışlık yem olarak hesap ediliyor,
yani 1 kg toz şeker gibi.
Bu tabeladan istediğiniz miktarda şurup yapabilirsiniz,
Teşvik şuruplamasını sakın 3:2 yapmayınız arılar
koyu kıvamda olan şerbeti hemen depolarlar,mümkün
oldukca teşvikler çıvık şerbet olsun.
Aynı zamanda suni oğul yaparsanızda şerbet çıvık olsun.
Koyu şurubu sonbaharda havalar birden soğursa ve kışlık
şuruplamada geçiktiysek arılara birden en kısa zamanda
hesaplanmış miktarda şerbet çabuk verilmesi gerekirse
koyu veriliyor.