10 Şubat 2014 Pazartesi

Arıcılık - Şubat 2014 - Bahar gibi kış yaşıyoruz...


Selam arı dostları,
2014 yılına gireli bir kaç gün oldu,
tarihe bakıyorum 10.Şubat oluvermiş bir anda :) 
zaman çok çabuk geçiyor.

Yukarıdaki resimde poleni bol olan söğüt ağacını
görüyoruz,erken uyanır mı bilemiyorum.
Hava sıcaklığı bazen 10 C° ile 15 C° derece arası oluyor.

Sıcak güneşi gören arılarda hemen dışarıya çıkıyorlar,
bazılarında ise ayaklarında polen görebiliyorum.


Kolonilerde yavru faliyeti başladığı kesin,
polen taşıyan kovanlar genelde yavru bakımına başlamış
oluyorlar.


yavru bakımına başlayan koloniler ise besin stoklarını
hızla bitiriyorlar.

Koloni iç sıcaklığı 35 C°derecede tutmak baya enerji
harcıyor ve gerektiriyor,arılarda bal stoklarından tüketerek
kovan iç sıcaklığını sağlıyorlar.

Bu yüzden kolonilerimizin besin stoklarını kontrol etmemiz
şart oluyor,gerektiğinde mutlaka hemen müdehale etmemiz
gerekiyor.

Acilen ilk yardım gerekiyor ise ballı şerbeti arıların üstlerine
püskürtmek gerekiyor,böylelikle arılar kuvvet kazanıyorlar
ve verdiğiniz besine daha rahat ulaşabiliyorlar.

Besin stokları biten kolonilere mutlaka diğer besini çok olan
zayıf kolonilerden fazla olan besin stoklarından bir kaç çerçeve alarak besini olmayanlara vermek doğru olur.

Besin stokları hepsinde zayıf ise invert şurup ile
hızlı bir şekilde besin stokları yapmaları 
sağlanması gerekir.


bazı işci arılarda maşallah polen bile görünebiliyor.


resimler 6.Şubat 2014 ait,
o gün güneşliydi hava ve arılar güzel uçtular.


Apimaye Termo kovanlarımda da durum aynı güzellikteydi,
arılarımın uçuşunu izlemek büyük zevk verdi bana.


karniyol arılarım,


arılarımın soğuk hava şartlarına dayanıklı iyi adapte olduklarına inanıyorum ve aynı zamanda yazın sıcak ve rutubetli havalarda
zevkle çalıştıklarını gözlemleyebiliyorum.

Kovanlarımın altları özellikle telli taban olduğundan,
rutubet ve aşırı sıcak olmuyor,böylelikle arılarımın
ekstradan kovan içini soğutma çalışmaları olmuyor,
telli tabanı herkeze tavsiye ederim.


çilek tarlasında son durumları böyle,
solan yaprakların altından yenileri geliyor :)


mutlu tavuklar,
mutluluklarına devam ediyorlar,
çünkü aralarına yeni genç mutlu bir horoz katıldı.


mutlu tavuklar,


tavukların doğal yaşantıları devam ediyor,


son olarak bir poz daha,
işlem tamamdır.


resimde görünen meyvenin ismi Pitaya imiş,
değişik meyveleri zaman zaman alıp tadına bakıyoruz,
pitaya bunlardan biri.



Kaktüz meyvesi olduğunu sonradan öğrendim,


dışında dikeni filan yok,


nasıl keseceğimizide bilmediğimiz için ortadan kesmeye
karar verdik.

Hani ortasında büyük çekirdeği olur diyede dikkatlice
kesiyoruz tabiki :)


içi aynen böyle kivi meyvesi gibi küçük küçük
çekirdekleri var.


Pitaya meyvesi,


benim dış kabuğundaki renk ilgimi çekti,
çünkü çok canlı bir renkti.




meyvenin içi kabuğundan sanki kendiliğinden
 çıkıyormuş gibi çıktı.


Pitaya dilimlendi,


meyvesinin tadı beklediğimden daha iyi çıktı diyebilirim,
kivi gibi ekşi değil daha çok tatlı bir tadı var ama şeker gibide 
değil ama çok hoş bir meyve.

Meyve çekirdekleri kaktüz meyvesi gibi sert değil
kivi gibi yerken fark edilmiyor bile.


Pitayanın çekirdeklerini tohum için aldım ve
 kağıt mutfak bezinin üzerine kuruması için bıraktım
baharda denemek istiyorum,büyütebilirsem harika olacak.

Bu eksotik meyvenin ülkemizde üretebilme şansı çok yüksek
sıcak ve rutubetli tropik ortam istiyormuş,ülkemizde istenilen
bütün kriterler var,bence olur.

Belkide çoktan var biz bilmiyoruz :)


Bütün arı ve doğa dostlarıma,
Selamlar Saygılar.



25 Ocak 2014 Cumartesi

Meyve ağacı budama eğitimi....


Selam arı dostları,
Her yıl yaklaşık aynı zamanda uygulanan ağaç budama eğimi
başarıyla bu yılda gerçekleşti.

Ağaç budama eğitimine ilgi duyan herkez ve 
birlik üyeleri bugün bahçede buluştular.

Ağaç budamasını uygulamalı gösteren eğitim daha
başarılı oluyor.


 resimdeki vişne ağaçları 10 yaşındalar ve nerdeyse
her yıl budanmaları gerekiyor.




vişne ağaçları meyve verdikleri dallarda gelecek yıl meyve
vermediğinden,budama yapılmadığında yıllar sonra kırbaç gibi uzun
dallar meydana geliyor ve meyveler az miktarda dalların en uçunda
oluşuyor.

Kırbaç dallar uzadıkca meyveside azalıyor bu yüzden
meyve veren dalları hasat sonrası veya ilk baharda 
mutlaka budanması gerekiyor.



vişne ağaçları budanmadığında kırbaç dallar oluşuyor ve
her yıl meyve verimi düşüyor.

Bu yüzden ağaçların gövdesine güneş girecek şekilde
ve meyveleri sağlıklı bir şekilde gelişmesi sağlanıyor.


bakımı yapılan ağaçların rüzgarlardan dal kırılması veya
hasat zamanında meyveye ulaşılma zorlukları olmuyor.


tabiki ağaç budar iken emniyetli merdivenler 
kullanmamız şart oluyor.

Aluminyum merdivenler böyle işler için çok uygun.

Çivi ile çakılan tahta merdivenler güvenli olmadığından
kullanmanızı tavsiye etmiyorum,çünkü insan sağlığı
bir çivinin sağlamlığı ile tartılmamalı.


genç vişne ağaçları yan dallarında ağaç gövdesinden itibaren
 meyve gözleri taşıyorlar maşallah.


genç ağaçların gövdeleri tavşanlar tarafından
kemirildiği için kuş teli ile etrafı sarılıyor böylelikle
tavşanlar ağaçlara zarar veremiyorlar.


sağlıklı meyve oluşabilmesi için birbirini rahatsız eden,
gölgeleyen dallar budanıyor.


kırbaç dallar yerine meyveli dallar resimde göründüğü 
gibi olması gerekiyor.


ağaçların sağlıklı gelişmesi için budama işlemi şart,


meyve tomurçukları çok olan sağlıklı bir vişne ağacı,



ağaç gövdesinden sonraki yan dalların hepsinde
meyve gözleri görebiliyoruz.




vişne ağaçları nerdeyse her yıl budanıyorlar.




yeni dikilen bir elma ağacının ilk budaması nasıl
yapılır konulu görsel eğitim ile uygulama yapıldı.




genç elma ağaçının son hali,
üç adet yan dal bırakılıyor ve ağaç büyüdükce 
dallara form veriliyor.




genç bir armut ağacı budanırken,
armut ağaçları ilk yıllar forma sokuluyor sonra
mümkün olduğu kadar az budanıyor.




armut ağacı,




sonra yaşlı elma ağaçlarının budama yöntemleri
geldi.




çok büyüyen elma ağaçları ile bodur elma ağaçlarının
budanması farklı olduğundan farkı budanır iken
gösterildi.




ve son olarak bodur elma ağaçında 
budama yöntemleri gösterildi.




bodur elma ağaçları ticari amaçlı dikildiğinden
bakımıda kolay olması gerekiyor.





bodur elma ağaçlarında gövdeye yakın bir sürü yan dallar
ile çalışılıyor ve budama ona göre yapılıyor.

Budama eğitimini veren dostuma 
buradan teşekkür ediyorum.

Budama konusunda kendisinden çok faydalı
bilgiler edindim.

Eğitim her konuda şart olduğu gibi
öğrendiğimiz bilgileride paylaşmak 
çok önemli olduğuna inanıyorum.


bugün uygulanan budama eğitimi sadece önceden bilgi 
edinilmesi için yapıldı,asıl budama baharda olacak
yani Şubat - Mart 2014 de isteyen budama makasını ve testeresini
alıp o gün yardıma gelebilir.


Selamlar Saygılar.



9 Ocak 2014 Perşembe

Ocak 2014 - Modern Arıcılık nasıl olmalı ?


Selam arı dostları,
Hava şartlarımız halen ılık geçiyor,
arılarımızda yavru faliyetlerine başladılar zaten,
polen taşıyan arılardan fark ediliyor.

Besin durumları kontrol edildi,
iki katlı kovanlarda besin problemi yok çok şükür
sadece bazı tek katlılarda yavru faliyeti erken başladığından
sanırım,besin stokları birazcık zayıflamış.

Hemen kış besin stokları tazelendi tabiki,
önümüz daha kış biz önlemimizi böylelikle
almış olduk.





kovanların ağırlığını tartarak,kovan içersindeki besin durumunu rahatlıkla anlamamıza yardımcı oluyor.

Çift katlılarda problem yok çok şükür.





Aralık 2013 Oksalik asit uygulamam tesir etmiş
görüldüğü gibi.





2013 yılının son Varroa mücadelesi olarak
 Oksalik asit uygulaması kolonilerde yavrusuz bir zamanı
yakalamak çok önemlidir.




kolonilerimizde yavrusuz zamanı yakaladığımızda
Oksalik asitin başarısı çok yüksektir.




kolonilerdeki petek sır kapağı ve ölü varroalar,
Oksalik asitin etkisi 5 hafta olduğundan çekmeceleri
 yeni kontrol ediyorum,durum göründüğü gibi.



Varroa çekmecesindeki çöplerden kolonilerin durumu
bir kitap gibi okunabiliyor.

Organik asitlerin faydası,
uyguladığım arıcılıkta 
çok önemli bir rol oynuyor.

Bağışıklık kazanamayan arı zararlısı Varroa
çaresizce pes ediyor ve böylelikle koloni kayıpları
olmuyor.

Modern arıcılıkta,
Varroaya karşı mücadelemizde uyguladığımız yöntemler
fakülteler tarafından denenmiş ve başarısı onaylanmıştır,
biz arıcılarada sade uygulaması kalıyor.


Paylaşımlarımı seven bütün arı dostlarına,
Selamlar Saygılar.