18 Haziran 2010 Cuma

18-Haziran 2010 Arılığımdaki son durumlar.

Selam arı dostları,
İkinci atağa geçmiş olduk hayırlısıyla,hava durumları
bu yıl çık dengesiz gidiyor,bazen yağmurlu bazende
güneşli geçen günlerimizde zaman buldukca
arılarımı izlemeye gidiyorum,onların uçuş trafiğini
izlemek çok zevkli oluyor.
Resimlerde görünen böğürtlen çiceği çiftliğin
tamamen etrafını kaplıyor ve uzunluğu baya var,
arılarım için güzel nektar kaynağı oduğundan
benim gibi sabit arıcılık yapan bir kişi için
mükemmel diyebilirim.

Böğürtlen balı hemen sertleşmeyen bir bal olduğundan
uzun zaman sıvı halini koruyabiliyor.
Tadı Vitamin C içeren damak tadını anımsatıyor,
tadlı ve biraz ekşi güzel bir tadı var
böğürtlen balının.


böğürtlen çiceği daha yeni yeni açmaya başladı,
arılar tarafından düzenli bir şekilde
ziyaret ediliyor.


Fazla polen vermesede böğürtlen çiceği
nektar bakımından çok zengin olduğu görünüyor.

arıların böğürtlen çiceğine yağmur yapmadıkca
ziyaret etmeleri çok güzel,yağmur yağdığında ise
ıslanan çiceklerin yerine hemen yenileri aşılanmak
için açıyor,

daha çicek tam açılmamış olsada içeri
girmeye çalışan bir işci arı görünüyor resimde,
zaman azaldı tabiki,ellerini çabuk tutmaları gerek.

Bilindiği gibi 20.Haziran gün dönümü
günler kısalıyor o günden sonra,arılar
için çok önemli bir dönem.


buğdaylar sararmaya başladılar bile,


böğürtlen çiceği içinde bir arı,


Ihlamur ağaçlarının çicek açmış durumu böyle
görünüyor,bazı cinsler ise daha açamadı çiceklerini,
arı uğultusu kulaklarıma muzik gibi geliyor,
Api Terapi dedikleri bu olsa gerek.


Güzel bir çalı bitkisinin harika açmış çicekleri
görünüyor resimde,az da olsa üstünde bir kaç arı
vardı demekki iyi nektar vermiyor ama görüntüsü
mükemmeldi.

Hayırlı Sezonlar !

15 Haziran 2010 Salı

Flora - Fauna

Selam arı dostları,
Hava şartları biraz düzelmeye başladı,haliyle
bana ve arılarımada yaradı diyebilirim,fakat durmadan
değişen hava şartları arılarıda kötü şekilde etkiliyor.


resimlerde de göründüğü gibi gelincikler açtı,
doğanın süsü gelincik bir çok ressamada model olarak
poz vermiştir sanırım.

görünüşü harika,

Gelincik çiceğini gördüğümde devamlı
buğday tarlasının içinde tek tük açan gelincik çicekleri
gelir aklıma,

kıvırcık marul,

resimlerde görünen kıvırcıklar ise
en yakın manavlara ve mazalar zincirine satılarak
nakliyat gerekmeden müşteriye taze taze satılıyor,


kırmızı kıvırcık,

yeşil kıvırcık toplu halde,


sulukta işci arılar su içerken,


ne kadarda ikinci nektar akımını beklesekte
doğada gördüğüm ve hoşuma giden pozları sizler ile
paylaşmak istedim.

Bütün arı dostlarına bol ve bereketli
hasatlar dilerim,hoşcakalın.

12 Haziran 2010 Cumartesi

İlk hasat çok şükür yapıldı,süper ana arılar çıktı,çiftleşme kutularının hazırlanışı.


Selam arı dostları,
Kendi ihtiyacım için bazı ana arı üretim tekniklerini
deneme amacıyla ana üretimini gerçekleştirdim.
Sayın Jenterede buradan teşekkür ediyorum,
kendisi sağolsun bana verdiği bazı
püf noktalarını aynen uygulayarak değişik yöntemlerde
ana arıların verimi ve kalitesi % 40 daha fazla olduğunu
kendisi belirtmişti,ana arıların larva transferinde kuru
aşılama ve çift aşılama tekniklerinden yola çıkarak
ve kendisinin bana tavsiye ettiği yöntem ile
ana arılarımı kendi ihtiyacım için üretmiş oldum.

Ana arı üretiminde uzman kişilerinde belirttiği gibi
bazı kurallara uymak gereklidir,bu kurallara uyduğunuzda
kaliteli ve selekte edilmiş biz arıcılar için istediğimiz özelliklerde
ana arı üretmek mümkün.

Ana arı tarafından açılmış ana arı
memesi.

Çiftleşme kutularını arılandırma zamanı geldi,


Bala çalışan kolonilerimden ballıktan ve yavru bakımında
görev yapan genç arıları plastik kovanın içine
süpürdüm ve hemen biraz fıs fıs ile ıslattım,
yaşlı arılar uçtu geriye kalanlar ise genç işci arılar
daha kovan dışına bile çıkmayanlar var aralarında.


Çiftleşme kutuları hazırlandı,başlangıç temel petekler
minik çıtalara takıldı ve yemliklerine kek konuldu,
yağmalanma riski olduğundan sıvı yemleme şimdilik
düşünmedim.


Bloğumda paylaştığım videolarda olduğu gibi
kutular önce alt kısımdan arılandırılıyor daha sonra
tekrar çeviriliyor.
Çiftleşme kutularının alt kısmı açılıyor resimlerde
görüldüğü gibi.

Çiftleşme kutuları,


Arıcı için en önemli alet Körük,


Çiftleştirme kutuları arılandırıldı ve üç
günlüğüne evimin altındaki killere konuldu orası karanlık
ve serin olduğundan arılar için en uygun yer.
Genç ile kovan dışında uçmuş arılar
eski kovanlarının yerini unutmaları için
üç günlük hapis kalmaları şart.
Dünyaya gelen süper analar ise bala çalışan
 kovanlardan birinin ballığına kafes içinde misafir
etmiş oldum,ballıklarım zaten ana arı ızgaralı
olduğundan ve her ana arı ayrı kafesleri olduğundan
bir sakıncası olmadı,burada ana arı üreten kişilerde
öyle yaptıklarını bana belirtmişlerdi.

Bekleme modusunua geçerken başka bir üretim ile devam
ediyoruz,Hakan Aydemir yiğenimin ürettiği
bıldırcınların resimlerini sizler ile paylaşmak istiyorum.

bu şirin resimleri çektiğimde bıldırcınlar 6 saatliktiler,

dünyada ilk saatleri,


çok şirin ve sevimli görünüyorlar,


küçücük yumurta içine nasıl sığıyorlar anlamış değilim,


çıkar çıkmaz büyümeye başladılar,maşallah.

kuluçka makinesinde bıldırcın yumurtaları,

kuluçka makinesi,


üç günlük aradan sonra ana arıları çiftleştirme
kutularına verdim,

aynı videoda yaptıkları gibi ballı şerbete
ana arıyı attım,parmağıma tırmana ana arıyı
kutunun girişine bıraktım kendisi içeriye girdi,

kutuların kapağını açarken biraz duman veriyorum,

kutulara ana arı verirken,

Arılar kutuların yerini hafızalarına aldılar ve verdiğim
ana arıyı kabul ettiler,başka çareleride yoktu zaten.


havalandırma yapan arılar,


havalar güneşli gittiği sürece,ana arılarda çiftleşme
uçuşu yapacaklar,


girişi baya koruyorlar,


nöbetci arılar,


daha fazla yaklaşma der gibi bir halleri vardı,


Uzun bir bekleyişten sonra havalar düzelmeye
başlamıştı,yağmurlu havaların etkisi yüzünden
arılar dışarıya çıkmaz olmuşlardı buda uzun bir süre
olunca ( 3 Hafta ) haliyle kovanda bulunan baldan
faydalandılar ama çok şükür durumdan memnunum.

arıların baharda gelişme aşamasında mükemmel
temel petek kabartıyorlar ben katlara o yüzden
tam çıta ile doldurarak katları kolonilere veriyorum,
ballıklarımda genelde yeni kabartılmış peteklere
bal stoklanıyor.

Taze petek çabuk deforme olduğundan,bal savururken
çok dikkat etmek gerekiyor,


önce bekletme kazanlarında balı bekletiyorum,
bir kaç gün balı karıştırıyorum,


hava kabarcıkları yukarı çıktığında,
kaşık veya kepçe ile alıyorum.

bal peteklerde fazla durduğundan biraz zor oldu çıkması,


sağım makinesi,


deviri baya hızlı olduğu halde foto makinesi
o güzel anı yakalayabiliyor,


sırlanmış ballı çıta,


sır almanın bir sürü yöntemleri olduğundan ben halen
eski yöntem devam ediyorum.sır tarağı iyi iş görüyor,
sıcak fön ile taraksız sır alma yöntemide var ama
çok gürültülü olduğundan onu denemedim,


bal,

Bütün arı dostlarına hayırlı sezonlar diliyorum,
arınız ve balınız bol ve bereketli olsun.
Selamlar.