26 Şubat 2014 Çarşamba

Şükretmeyi bileceksin...


Selam arı dostları,
Fotograf makinesi devamlı yanımda olduğundan bolca resim
çekme imkanım oluyor.

Tabiki bu işin ustaları daha güzel resimler çekebilir,
bizlerde amatörce resim çekmeye çalışıyoruz.


bahçelerde miktarı baya çok çıkan güzel bir çiçek,
arılarımız için mükemmel polen kaynağıdır.

Resimde görünen çiçeğin bildiğimiz Safran ile bir ilgisi
varmı onu bilmiyorum,görünüşü harika.


burada ismine Krokusse diyorlar ve arıların getirdiği
polen rengi aynı resimlerdeki çiçeklerin
ortasındaki kavun içi ve sarı renkten oluyor.


kardelen çiçekleri havanın biraz soğuması ile birlikte
boyunlarını büktüler,güneşi görünce tekrar yukarı
kalkıyorlar.


dün bir arkadaşımın arılarına bakmaya gittim,
durum değerlendirmesi ve ne yapılması gerektiğini anlattım.

Maşallah arıları iyi durumdaydı.



arıların durumları iyiydi,
yavru faliyetleri çoktan başlamış,
fakat öncede belirttiğim gibi besin stokları biraz zayıflamış
kolonilerin yavru faliyetleri başladığında
besin stokları hızla biter bunu unutmamak gerekiyor.


Kapalı yavru alanı şimdilik küçük
ama doğadaki çiçek miktarı arttıkca 
kolonilerde yavru alanıda büyüyecektir.



geçen senenin ana arısı,


Mehmet kardeşim karadenizli olduğunu belli ediyor zaten,
arıları ile çok ilgileniyor.


dün frenk üzümleri budandı,


frenk üzümü,
maşallah, geçen sene böyle meyve vermişlerdi.


budama gayet sert yapılıyor ve üç dört dal bırakılıyor,
gerisi hepsi kesiliyor.


bende kendime budananlardan çelik aldım,
çelikleri toprağa gömerek üretmeye çalışacağım.



sıra geldi hamur işine,


kayık pide olarak bildiğimiz pidenin kıymalı iç harcı
pidenin üzerine yayılıyor.


kenarları içe doğru dürülüyor ve
kayık pidesi oluyor.

Pidenin adı olmuş pizza, 
kayık pideninde olacağı gondol pizza :)


pidenin kenarlarınada yumurta sürülüyor 
ve doğru fırına.


istenilen yumuşaklık derecesine göre
fırından alınıyor.

Kayık pidenin iç harcını istediğiniz gibi yapabilirsiniz,
içi kıymalı, kaşarlı, sebzeli, balıklı, yumurtalı yani 
özel isteğinize göre seçebilirsiniz,çeşit çok.



ve sonuç afiyetle yeniyor.


yer elması,
almancası Topinambur,
erdapfel,indianerkartoffel gibi isimleri olabiliyor  :)


bugün bahçemizden çıkardığımız yer elmaları
taze olduklarından dolayı daha sulu oluyorlar.

bir iki sene önce pazardan aldığımız yer elmalarının
kabuklarını patates gibi soyarak kabuklarını 
bahçemize gömdük ve sonuç resimdeki gibi
harika yer elmaları meydana geldi.


yer elması bitkinin kökünde oluyor,


bitkinin kökündeki yer elmaları,
toprağı kum gibi olursa böyle düzgün yuvarlak büyüyorlar,
toprağı sert olursa soyması zor olan deforme olmuş
yer elmaları oluyor yani soyması çok zorlaşıyor.

Toprağının patates toprağı kıvamında olması daha 
avantajlıdır.


kabukları soyulduğunda tekrar gömülerek çoğaltılabiliyor,


büyüklüğü normalde böyle ama uzun yıllar toprakta 
bırakıldığında daha büyükleri olabiliyor fakat bu sefer
tadı iyi olmuyor.


biz ailecek elma gibi soyarak çiy yemesini seviyoruz,
faydalarını sanaldan öğrenebilirsiniz.

Tüketilen hazır içeçekler veya hazır yemekler
insan sağlığını tehlikeye atabilecek bir çok ürün
içeriyor,bu yüzden blogumdaki paylaşımlarımda 
eskisi gibi kendi yaptıklarımıza daha çok değer vermemizi
düşünüyorum.

Bizler küçük çoçuk iken büyüklerimiz bizlere
kendi ürettikleri ve yaptıkları ürünler ile büyüttüler,
çok şükür sağlık açısından hiç bir problemimiz yok ve
bu sağlıklı durumu çoçuklarımızda da görmeyi istiyoruz.

Ev yapımı bir çok lezzetli ürünler olduğu gibi
kültürümüzüde yaşatmak bizlerin görevidir
diye düşünüyorum.

Bütün dostlarıma sağlıklı,huzurlu uzun ömürler
diliyorum.

Selamlar Saygılar.