28 Eylül 2012 Cuma

Sonbahar da yapılması gerekenler,cevizler dökülmeye başladılar,Doğa ve arıcılık hakkında aktiviteler....


Selam arı dostları,
Elma ağaçlarındaki kırmızı elmalar olgunlaştılar ve hasat yapılıyorlar,bazı elma cinsleri erken olgunlaşıyorlar bazılarıda geç olgunlaşıyor.
Geç olanların özelliği ise kış boyu elma tüketebiliyoruz yeterki
nemli ve karanlık hava sıcaklığı artı dört derecelerde bir ortam 
olduğunda gelecek seneye kadar yeni elmalar oluşuncaya kadar
taze kalabiliyorlar.

Önemli olan bu elmaları saklayabilmektir,
böyle ortamlarda saklanamıyorsa elmalar nem oranını öabuk kaybediyor ve buruşuyor hatta çabuk çürüyor.


arıcılıkta`da önemli olan arılarımızı kıştan sağ sağlim çıkarmaktır
hepimizin hedefi zaten budur,bunun için arı biyolojisini iyi bilmemiz gerekiyor.


Sonbaharda yani şimdi koloniler kalabalık görünselerde
önümüzdeki günler ömrünü bitirmiş bir çok işci arı eksilecektir.


her yıl olduğu gibi bu yılda uygulamalarımızı siz arı dostları ile paylaşmaya çalışyoruz,bizler hiç bir zaman bilgi egoistliği yapmadık ve yapmıyacazda.

Resimde görünen yavru uçuşu ne anlama geliyor acaba ?
Organik asitler ile iyi yapılmış bir Varroa mücadelesi sonucu bence,
çünkü kovan önünde uçan arılar kış arılardır.

Varroa parazitinin verdiği zarar ne zaman belli olur sizce ?
Kovan önünde bir çok kanatsız arı görürseniz,
kış arılarının büyük kısmı varroa paraziti tarafından
zarar görmüştür ve böyle kolonilerin kışı çıkarmaları
yine soru işaretidir.


Kolonilerimizin bütün sonbahar bakımlarını yaptığımızda,
sağlıklı kış arıları oluşacaktır ve kolonilerin hayatda kalmaları
bu kış arıları sağlıyacaktır.



ana arısı genç olan bir koloni,
sonbaharın geç vakitlerine kadar yumurta atabiliyor ve
arı miktarını böylelikle garatiye alıyor.


resimlerde görünen kovanları ülkemizde bilmeyen yok gibi,
Apimaye firmasının ürettiği bu kovanlara daha yeni arı koyabildim,
bu yıl ürettiğim genç ana arılar ile arılandırmaya çalıştım,
önümüzdeki sezon termo kovanların kendi çerçeve ölçüsü
ile başlamak istemiştim fakat benim kullandığım zander ölçüsü
olduğundan bee space biraz büyük oldu ama önemli değil
çünkü gelecek sene termo kovanlarımın kendi çerçevelerini
azar azar geri vereceğim.


özel misafirimiz daralmış onu daha geniş bir kovana aldım,
küçük koloninin yağmalanma riski minimuma indirmek
için de teşvik olarak kek verdim.

Havaların ılık geçmesi bizim için büyük şans,
geçeleri soğuk olsada gündüzleri güneş çıkıyor,
arılarda kendi ihtiyaçlarını karşılayabiliyor.


arılığıma çok yakın olan bir yonca tarlası,
şansımız varsa daha biçmezler yoksa yeşil yem olarak biçiliyor.


sonbaharda yeşil gübre olarak ekilen fazelyalar,
yine şansımız var ise soğuklar tam gelmeden çiçek açarlar,
arıların sonbaharda çiçeklerine çok ziyaret ettiği bir bitki.





kolonilerin nerdeyse hepsi polen topluyorlar,


öğlen vakti güneşin verdiği sıcaklık ile arılarda işlerine devam
ediyorlar.


bodur elma ağaçları normal ağaç gibi budanmadığı için
resimde tek lider gövdeye yakın yan dalların duruşunu 
göstermek istedim.
Elma ağacı 2.50 metre boyunda devamlı bu tür yan dalları
bulunuyor ve her yıl fazla aşşaya doğru sarkmaması için yaşlı yan dallar genç dallara yönlendiriliyor.


elma ağaçlarının yanına bir sıra hardal ekilmişti,
şimdi çiçek açtılar.


arılarım polen ihtiyaçlarını buradan karşılıyor,
tabiki az da olsa kendi ihtiyaçlarına yetecek kadar nektar
topluyorlar.


mutlu tavuklar,


mutlu arılar :)


yaptığım aktiviteler arasında arıcılığı ilgisi
 olanlara tanıtmakta var,


kendi ürettiğim doğal ballarımı denemeleri için
doğal kaşık koyuldu bardağa,
bal kavanozuna bir kere batırmak suretiyle
herkez balı tattı.


önce hazırlıklar yapıldı,



organizasyona katılanlar olarak açılış yapıldı,



sonra ilgisi olanlara arıcılık hakkında bilgi verdim,


projenin amacı doğada üretilen ürünlerin bir birleri ile
yakından ilgisi olduğuydu.

Elma bahçelerinde elma ağaçlarında elma oluşabilmesi için çiçekleri tozlanması gerekiyor,bunuda doğada en başarılı yapan böcekler 
bal arıları olduğundan arıcı olarak beni davet ettiler.


çocuklar geleceğin arıcıları olduğundan onların arıcılığa merak
etmelerini sağlamamız gerekli.


getirdiğim iki çerçeveli akvaryum kovanında
çocuklar ana arıyı aradılar ve buldular.


çocukların arılara olan ilgisi çok güzeldi,


arıcılık hakkında sorusu olan herkez bilgilendirildi,


arıcılığa ve arılara olan ilgi çok büyüktü,


çocukların ilgisi daha da büyüktü,



bölgemizde yetişen elma çeşitleri denenmesi için
misafirlere sunuldu,


daha sonra elmarın tadını bakılarak elmalara şahsi not verildi,


çocukların topladığı elmalar temiz su ile yıkanarak
suyu sıkılması için ön hazırlıklar yapıldı,


yıkanan elmalar rende makinesinde rendelendiler,


rendelenen elmalar daha sonra prese konuldu,


katkısız doğal elma suyu preslendikce
akmaya başladı,


doğal organik elma suyu,

pekmez yapımında da presin ve rendenin kolaylıklar sağlıyacağına inanıyorum.


elma pastasını denerken,


yeni preslenmiş elma suyu resimde görünen kazana
boşaltılarak gelenlere bardaklarda bedava dağıtıldı.


arıcılığı detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım,
umarım gençlerin biraz olsun arıcılığa olan merakını
uyandırmışımdır.

Doğaya olan sevgimizden dolayı böyle bir organizasyonda yer almaktan gurur duyuyorum,
emeği geçen herkeze buradan
 teşekkürlerimi gönderiyorum.


değerli arı dostları,
hepinize selamlar saygılar sunuyorum.