20 Şubat 2012 Pazartesi

Bütün arı dostlarına benden selam olsun...

Selam arı dostları,
Uzun bir aradan sonra tekrar blogumda yazma imkanım oldu çok şükür,yazamamamın sebebi ise internet başlantısını kuran şirketi değiştirmem ile başladı ve hatlarda sorun çıkınca,uzadıkca uzadı işler.
Çok şükür işlemler bitti,böylelikle internet ile telefon bağlantım yenilenmiş oldu.

Bu arada beni merak eden hatırımı soran bütün dostlarımı saygı ve sevgi ile selamlıyorum.
Bloguma yorum yazan arkadaşlar da kusura bakmasınlar artık,yorumları yeni okumaya başladım.

Almanya`da hava şartları çok soğuk geçti,normal şartlarda soğuk olurdu ama bu yıl daha da soğuk oldu
hatta soğuklar`dan çok kişi hayatını kaybetmiş,almanyanın doğusunda ise soğukluklar - 42 C ° derece bile olmuş,bizim buralarda en düşük sıcaklıklar -15 C° derece ile -25 C° derece arasında oldu.




soğuk hava şartlarından tabiki arılarımız daha da çok etkileniyorlar,onun için kışa
kuvvetli koloniler ile girmek her zaman daha avantajlı.


sonbaharda arılarımı kışa hazırladıktan sonra gelecek sene için bazı hazırlıklar yapma zamanı gelmişti,
kış aylarına bıraktığım işlerimden biride temel petek hazırlamak oldu.

Kendi arılarımın kabarttıkları mumları eriterek arı mumlarımı tekrar kullanma imkanım oluyor,
mumlarımda Varroa mücadelesinde kesinlikle organik asitler kullandığım için mumlarım kalıntısız
ve arı hastalıklarından uzak çok şükür.


arı mumları erimeye devam ediyor,



temel petek kalıbında döktüğüm ilk temel petek,dökülen mumun sıcaklığı
75 C° derece ile 80 C° derece olmasını sağlarsanız mum soğuduğunda küçülmez yani çekmez.



böylelikle bir iki adet derken temel petekleri döküyoruz.



temel petek,


istediğim ölçülerde kullandığım temel petek,



arılarımızın ürettiği bu mükemmel ürünü mum kurtlarına yem yapmıyalım,kuvvetli kolonilerde
mum kurdu barınamadığı gibi görünen kurtlar da imha ediliyorlar,bizler arıcı olarak
arı mumlarını mutlaka uzun zaman kullandıktan sonra yani 2 ile 3 sene sonra peteklerin karardığı zaman
kovanlardan almamız gerekiyor,böyle karamış peteklerin gözleri her yavru arı çıkışında biraz daha daralıyor
ve sonuç olarak küçük arılar dünyaya geliyor ve arı hastalıklarının başlangıçı oluyor.

Arılarıma mümkün olduğu kadar her sene yeni mum ördürmeye çalışıyorum,en azından balllıklarıma
mutlaka katın ortalarına 2 veya 4 adet kabartılmış petekleri geçen seneden kalma tabiki yerleştiriyorum,böylelikle nektar akımın da bal stoklamaya ortlardan başlayarak katın dış kısmında bulunan
temel petekleride bir kaç gün içinde hemen kabartıyorlar.

Böylelikle yeni petek muma stoklanan bal mükemmel hijyen ortamda üretilmiş oluyor.


temel petek üretiminden sonra kış aylarına bırakılan işlerimden biride yeni sezon için gereken çıtalar oldu,
her sene yeni çıta hazırlayarak suni bölmelere ve bala çalışan kolonilerime gerektiği kadar dağıtırım.


Zander ölçülerinde çıtalarım,telleme işlemini sonra yapacağım,


öncede belirttiğim gibi bu sene kış çok şert geçti hatta devam ediyor diyebilirim,



 ağaçkakan kuşu bu sene iki kovanıma zarar verdi,
bu yüzden kovanlarımın üzerlerine ağ gererek önlem almış oldum.

Bundan sonra gelecek olan soğuk hava şartlarında yeterince arı miktarı olmaz ise koloni
yavru alanını bırakamıyor üşürler diye ve hemen yanında bulunan ballı çıtaya bile uşalamıyorlar ve soğukta açlıktan sönebiliyorlar onun için koloni miktarı çok önemli,bal stokları mükemmel olsa bile arı miktarı çok önemli.

Yavru faliyetine başlayan bir koloni ise kovan içinde gereken sıcaklığı yani 35 C° dereceyi sağlayabilmesi
için büyük enerji harcıyor ve enerjiyi sağlaması için de bal tüketiyor,onun için bal stoklarına
çok dikkat etmek gereklidir.

Sonbaharda kuvvetli geşilen koloniler bu yüzden bahar da erken yavru faliyetlerine başlayacaklarından
bal stokları daha erken bitebilir ve açlıktan sönebilirler,güneşli güzel bir gün koloniyi fazla rahatsız etmeden
hızlı bir şekilde bal stokları kontrol edilebilir.

Aşırı soğuklarda ise kovanı açmadan tek elimiz ile kovanı arkasından tutarak hafifce arka kısmını yukarı kaldırarak tartabiliriz,kovan hafif ise bal stokları az veya bitmiş sayılır,hafif ağır ise besinleri var
diye değerlendirebiliriz,bu yüzden sonbaharda kovanların kış beslemesi bittiğinde kovanları
elimiz ile tartarak tahminen ağırlıklarını öğrenebiliriz.

Tabiki yaylı veya digital terazi ile de bu işlem yapılabilir.



Soğuklar halen devam ediyor,
inşallah en kısa zamanda havalar ısınınca arılarımıza kavuşuruz.

Hepinize Selamlar Saygılar,
hayırlı sezonlar.