Selam arı dostları,
Senenin son günlerini bahcemizdeki arılığıma
bakarak ve daha sonra diğer arılığıma giderek
kontrol etmiş oldum.
Havaların biraz olsun ısınmasıyla birlikte +5 C° derece
karlar az da olsa erimeye başladı,tabiki bu bir daha kar
yağmayacak anlamına gelmez.
Tek kat kovanlarım,
bahce şimdilik kendi haline bırakıldı,
baharda her yer yeşillenir ve bizde çimen biçmek
için sıraya gireriz.
evet hava sıcaklığı +5 C°derece,
arılarımın su ihtiyaçlarını giderdiği yer,
devamlı yağan yağmurdan kendisi dolduğundan
kışın da bazen boşaltmam gerekiyordu ama
böyle kaldı artık,boşaltılırsa daha iyi olur
çünkü içindeki su buz olup genişlediği zaman
plastiği patlatabiliyor.
bahceye giden yol,
ikinci arılığıma geldiğimde ilk önce etrafta
ağaçkakan varmı yokmu diye uzaktan bakıyorum
çünkü bu sene Almanyada bir çok arıcının kovanlarına
büyük zarar vermiş ağaçkakan kuşları.
Benim de önceden böyle bir şey başıma gelmediği için
hep okurdum zarar görenlerin başına gelenleri ama
bu yıl benimde başıma gelince hemen koruma amaçlı ağ
aldım ve şimdilik faydasını çok gördüm.
arılığımda sanki kedi izine benzettiğim bir
iz gördüm,aslında kovanlara delik açarak zarar veren
kuşlar için kedi çok uygun ve ideal.
kovanlarımın korunmadan önce ağaçkakan tarafından
gagalanan bir kovanım görünüyor.
Ağ gerdikten sonra hasar büyümedi çok şükür.
ağ işe yaradı,
evet hamsi pilavı için hazırladığımz hamsiler
görünüyor.
Hamsiler çok taze olunca dayanamıyorum ve alıyorum,
çünkü kışın hamsi tüketerek bir çok vitamin alıyoruz ve
kışa bağışık sistemimizi güçlendirerek hasta olmadan
atlatıyoruz
.
tabiki hamsi pilavını benden daha iyi yapanlar
olabilir,bu konuda isteyen istediği gibi yapabildiği
gibi karışımınıda daha çeşitli yapabilir.
hamsiler temizleniyor,
biz kılçıklıda kızartacağımız için sadece
kafalarını ve içini temizliyoruz ve hamsi pilavı için
ayrılanların kılçığınıda çıkartıyoruz.
pizza tepsisinin altına biraz sıvı yağ sürdükten sonra
( hamsilerin yapışmaması için ) resimde göründüğü gibi
diziyorum ve baharatlarını hamsilerin üzerlerine
serpiyorum. ( Tuz ile taze çekilmiş karabiber )
Hamsinin yarısı öbür hamsinin yarısını örtecek
şekilde diziliyor.
Pilavlık pirinç ıslatılıyor ve suyu süzülüyor,
pilavın içinde girecek olan hamsiler
sıvı yağda kızartılıyor çünkü pilavın içine ciy atılmıyor,
kılçığı alınmış hamsiler kızardıktan sonra
kenara alınıyor.
hamsilerin üzerine suyunu tam çekmemiş pilavı
bir kat seriyorum.
suyunu çekmemiş pilavı hamsilerin üzerini
dağıtıyorum.
daha sonra kızartılmış kılçıksız hamsileri
seriyorum,burada isteyen istediği kadar
pilav hamsi karışımını kat olarak yapabilir
ben tek kat yaptım.
ve sonra pilav ile hamsilerin üstlerini kapatdım,
kenarda kalan çiy hamsileri ise içeri doğru kapattım
resimde göründüğü gibi.
kılçıkları alınmış hamsiler ile üstünü
kapatmaya devam ettim,
yine yarım hamsi hamsi üstüne gelecek şekilde
yuvarlak diziliyor.
Hamsilerin üstü kapanmış hali böyle,
fırına pişmesi için koyulduktan sonra
hamsilerin üstü kızarıyor ve suyunu çekmemiş
pilavda suyunu çektikten sonra afiyetle
hamsi pilavımız servise hazır oluyor.
resimlemeye biraz geç kalırsanız hamsili pilavın
bu kadarını çekebiliyorsunuz,
hamsi pilav çok harika oluyor denemenizi tavsiye ederim,
özellikle çocuklar hamsilerin kılçığı alındığı için
ve çok lezzetli olduğu için seviyorlar.
Arı dostları,
Yeni yılda her şeyin gönlünüzce olmasını diler,
tüm beklentilerinizin gerçekleşmesini temenni ederim.
Mutlu yıllar...