Selam arı dostları,
Kurban bayramının üçüncü günü havalar baya soğudu,
hava sıcaklığı bugün 5 C°derece ile 8 C°derece arasında
oldu.Arılarımda salkım olmaya karar verdiler
heralde arı uçuşu yoktu.
kovanlarımın kapakları rüzgardan uçmaması için
kemerlerle sabitlemiştim iyide olmuş,hepsi yerindeler.
Sonbahar ayları farelerin aktif olduğu zamandır,
onun için kovanlarınızın girişlerini dar tutmanızı
tavsiye ederim.
kovanlarımın ön girişlerini arı uçuşu bitinceye
kadar dar tutuyorum,dar tutmamın sebebi ise
önce kovanların yağmalanma tehlikesi için
ve ikinci olarak farelerin kovan içine girmemeleri
gerektiği içindir.
sarıcalarıda artık az görmeye başladım,
onlar koloni halinde kışlamadıkları için kışı sadece
kraliçe geçiriyor.
öncede belirttiğim gibi fareler arıcılıkta
büyük problem yaratıyor,biz arıcılar ise
önlemini almamız ve her sene rutin bir
uygulama olarak görmemiz gereklidir.
kovanlarımın altında çimenler uzun olduğu zamanlar
fareler çimenin uzun olmasından dolayı korunarak
rahat rahat dolaşmışlar.
Yırtıcı kuşlar ise çimenin uzun olduğundan dolayı
avlanamamışlar,çimeni el makası ile kestiğimde
fare delikleri ortaya çıktı.
Durum böyle oluncada kediler ve yırtıcı kuşlara
daha rahat avlanma imkanı sağlamış oldum,
bugün kovanlara bakmaya arılığıma gittiğimde
sehbanın altında ölü bir fare gördüm.
demekki kovan girişleri geniş olsaydı,
rahatlıkla kovan içine girerlerdi diye düşünüyorum,
çünkü fareler her yere tırmanıp büyük
zararlar verebiliyorlar.
sehbaların altındaki bir fare deliği,
doğanın kanunları şimdiden aktif hale gelmiş,
gelecek sezonun elmaları şimdiden belli olmuş,
arılarımızda aşılama işini başarıyla yaptıktan sonra,
bereketli bir yıl daha olacak hayırlısıyla.
arı otu fazelya ekilmiş bu tarlaya,şimdiden sonra
biraz geç kalınmış ama öncede belirttiğim gibi
yeşil gübre olarak ekiliyor fazelya,çünkü
yabani ot çıkmıyor fazelya ekildiğinde.
mutlu tavuklar hallerinden memnunlar,
doğada istedikleri gibi geziyorlar ama zor şartlarda
yumurta üreten tavuklardan haberiniz varmı?
Bir metre kara tel kafese 10 adet tavuk
sığdığında tavuklarda ne tüy kalıyor ne de kanat,
görüntüsü çok kötü.
Yumurta tavukları gerçekten çok kötü şartlar
altında tutuluyor,bu doğada gezen tavukları gördükce
kafeslerdeki tavuklar aklıma geliyor ve bu
mutlu tavukların ne kadar şanslı olduklarını
görebiliyorum.
almanyada yumurtalara numara ve üretim tarihi veriliyor,
3 numaralı yumurtaların anlamı bir metre karaye 10 tavuk
konuyor ve tel kafesin içi baya dar
tavuklar kımıldamada zorluk çekiyor onun için
böyle tavukların tüyü kanadı dökülüyor,görüntüsünü
görseniz çok kötü hemen bu durumu yasaklarsınız,
insanlar tükettikleri yumurtaların hangi
şartlar altında oluştuğunu görünce çoğu kişi
3 numaralı yumurta almamaya başlıyor ve
3 numaralı tavuk yumurtası üretimi nerdeyse bitmek üzere,
yakında tam yasaklanacakmış diye duydum bu iyi bir haber.
2 numaralı yumurtaların tavukları ise
kümes içinde yumurta üretiyorlar onlar biraz
daha şanslılar çünkü onlar kafes içinde değiller
ama yinede kümeste her metre karaye
9 tavuk yaşayacak kadar imkan verilmiş.
1 numaralı yumurtaların tavukları ise dahada
şanslılar onlar doğaya çıkma imkanları var.
kümeste 9 tavuğa bir metre kara yerleri var,
doğaya çıktıklarında her tavuğa 4 metre kara yer
verilmiş.
Tabi bu tavukların yemi suni yem,artık
balık yemimi yada başka bir yemmi bilemem,
ve bolca antibiotik veriliyor tavuklara.
0 numaralı yumurtaların tavukları ise organik
yumurta üreten tavuklara ait,bu tavuklarda
kümes içinde her metre karaye 6 tavuk kalıyor,
4 metre karade doğada yer verilmiş
ve yemleri kesinlikle doğal yemler
yani buğday mısır kırığı gibi yemleri tüketerek
yumurta üretiyor tavuklar.
onun için resimdeki mutlu tavukların yanından
geçerken devamlı kötü şartlarda üretilen
yumurtlar aklıma geliyor ve o yumurtayı zor
şartlarda makine gibi üreten tavukların
eziyet çektikleri gözlerimin önüne geliyor.
Bizler tüketici olarak yumurtaların üstündeki
numaralara bakarak organik yani bio yumurtaları almalıyızki
diğer numaraların yumurtası satışı olmadığı için
kısa zamanda ortadan kalkacaktır ve tavuklarda
kanatlı hayvanların yaşayabileceği ortamda
daha sağlıklı yumurtalar üreteceklerdir.
bir yumurta ve tavuk için bu kadar haber yapılırmı
demeyin,daha ince detaylarına bir girsem ne yumurta
yersiniz nede tavuk eti.
Onun için Doğal ve Organik ürün tüketmeye
gayret edelim,Lütfen.
Organik asit uygulaması için havaların biraz daha
soğuması gerekiyor.
Önceki yazılarımda da belirttiğim gibi hava sıcaklığı
0 C° ile 5 C°derece arasında olması gerekiyor,
çünkü arılar tam sıkı salkımda iken en iyi sonuçlar
alındığından bizlerde istediğimiz hava sıcaklığını
bekliyoruz.