21 Haziran 2010 Pazartesi

Güzel günler ve güzel dostluklar.

Selam arı dostları,
Resimde çay gibi görünen içecek doğal Ihlamur çayı,
kokusunu ve tadını çok sevdiğim için taze ıhlamur
ağacından çiceklerini toplayarak tadına bakmak
istedim.

hemen tencereye biraz su koyarak ve içine ıhlamur çiceklerini
koyarak kaynamaya başladı.
İlk gün rengi bu kadar kırmızı olmuyor,
topladığımızın ertesi günü dahada rengi kırmızılaştı
ve tadı dahada güzeldi,tabiki çoğunuz biliyorsunuzdur
nasıl harika tadı olduğunu ve hazırlanışını.

sonuç ortada mükemmel bir şifa kaynağı,rengine hiç bir şekilde
müdahale edilmedi onun için doğal rengi resimdeki
görüntü.


gelelim bizim fedakar işcilerimize,
bir çok matematikcileri bile hayretler içinde bırakan
bu akıllı yaratıklar nasıl oluyorda
6 köşe hüçreler onun yanında hiç işe yaramayan
bir boşluk bile olmaksızın çalışabilmeleri çok ilginç.


biz arıcılar ve bir çok insanlar arının değerini
dünyamız için iyi biliyoruz.


ilk hasatımın balını dinlendirme kazanlarında
beklettikten sonra kavanozluyorum.


bal gıda maddesi olduğundan Hijyen
ortamlarda paketlenmesi gerekir,hatta evinizde
ev hayvanları var ise onları diğer bir odaya kapatmanız
gerekiyor ve bal ile işiniz bitinceye kadar
dışarıya çıkmamaları gerekiyor.



balın kıvamı çok güzeldi,


doğanın bizlere verdiği şifa kaynağı bal,


balın bilindiği gibi nem oranı ekşimemesi için
% 20 nin altında olması gerekiyor,bizim burada
istenilen balda nem oranı ise %16,5 ve %18 arasıdır.

Bilindiği gibi her çiceğin balı ayrı zamanlarda
sertleşme özelliğini gösterir onun için bazı bal hasatları
petek gözlerinde sertleşmemesi içinde balın
tamamen sırlanması beklenmez,kanola balı
ve hardal balları bunlardan birileridir.
Çıtanın üst kısmı sırlandı ise ve çıtayı kovan
üstünde yan tutarak aşşa doğru hızlı bir hareket
yaparak balın akmadığını ve damlamadığını
görürsek bal hasat yapmaya hazırdır,aksi
halde kanola balı ve hardal balı aynı zamanda
ayçicek balı çabuk sertleştiği için petek gözlerinden
zor çıkar veya hiç çıkmaz.




resimde görünen çicek ise hardal bitkisine ait,

bazı tarla kenarlarında Fazelya çiceği görebiliyorum,
arılar için mükemmel nektar kaynağı,çiftciler içinse
reşil gübre olarak tanınıyor.

görüntüsü harika fazelyanın,

balı koyu renkli olduğu söyleniyor,


nektar akımı boşluğunda arılığımızın yakın bir yerine
ekildiğinde,arılarımız için güzel bir alternatif.

papatyalarda mükemmel görünüyorlar,


arılığıma yürüyerek giderken devamlı önümü
keser Paşa adlı kedi,bizde biraz sevdikten sonra yolumuza
devam ederiz.


Ekin tarlası renk değiştirmeye başladı,
yağan yağmurlardan dolayı bir türlü sararmadılar.

yolumuzun üzerindeki çilek tarlasında çilekleri hasat
ediyorlar.Yurt dışından gelen işciler topluyor çilekleri.

ve çilekler satışa hazır hale getiriliyor,

Kanola görevini yerine getirdi,şimdi toğum olmaya
hazırlanıyor.

bu yıl bulutlar tepemizden hiç eksik olmadı nedense,
bazen şükrediyoruz bazende kızıyoruz her günde
yağmurmu yağar diye,ne yapalım Almanyanın
havası böyle.


yeşil bütün sene rengini korur,kışın bile
yeşil çimenlerin üstüne kar yağar.


hardal çiceğinde işci arı,


polen toplayan bir işci arı,

nektar toplayan bir işci arı yani tarlacı,


Yulaf,


Yulaf süt hayvanları için besin kaynağı hemde
yulaf ekmeği için ekiliyor.

Yulaf tarlası,

Böğürtlenler sadece bal arıları tarafından
ziyaret edilmiyor,bambus arısıda rıskını alıyor
çicekten.

ama en çok ilgilenenler ise bal arıları oluyor,


güzel nektar ve polen kaynağı böğürtlen çicekleri,


birden çok bal arısı görünebiliyor çiceklerinde,


çiceğini açmamış fazelya çiceği,


hardal çiceğinde nektar toplayan işci arı,

polen toplayan işci arı,

ayağında polenli bir işci arı,

çalışkan arılar,

miktarı az da olsa güzel nektar kaynağı hardal çiceği,

arılar çalışırken,

beyaz yonca çiceği,

bahce duvar çalısı olarak kullanılan çalının çiceği,
arılar nektarı için çok ziyaret ettikleri güzel bir çicek.

kırmızı gelincik,

gelincikler harika görünüyor,


buğday tarlası,


sararmaya başlamışlar,

her zamanki gibi mutlu tavuklar,


her gün dahada çok şehirleşen hayatımızda bu tür kanatlı
 hayvanları sadece Literatürlerde
görebilecekler çocuklarımız.


Yumurta ve etleri için üretilen kanatlı hayvanların
çok dar ortam şartlarında beslendiği bir gerçek,resimde görünenler
ise hayatlarından memnunlar.


böğürtlen çiceğinde bir arı,


böğürtlen çiceği,


evet gelelim arılara tekrar,
resimlerde görünen koloni aşırı şekilde sıkıştığı
halde oğul vermedi nedeni ise öncede belirttiğim
koloni yönetimi tekniklerini uyguladığım için.


Arının bu yönde selekte edilmiş olmasıda bizler
için büyük avantaj tabiki.


koloni kontrollerini ikinci katdaki kuluçkalığı böyle resimde
göründüğü gibi kaldırarak bakıyorum.
Çıtaların altlarına bakarak oğul ana memesi
olup olmadığını kontrol ediyorum,

arılarda sakinlik mükemmel,


bir çok arı dosttu benim kullandığım kovanların
telli kovan altlığını görmek istemiş bende koloni
kontrollerini yaparken resimledim.
Resimde de göründüğü gibi kovan girişi tamamen
açık kalıyor ve çekmeceler takılmıyor,
devamlı temiz hava sirkule ettiğinden arıların ayriyeten
kovan içini havalandırmalarına gerek kalmıyor
ve kovan girişlerinde sakal dediğimiz
arı birikintileri olmuyor.

kovan altı tamamen açık kaldığından rutubet ve
nem olmuyor,bundan dolayıda bazı arı hastalıkları
olmuyor mesela nosema.
Çıta altından tele kadar olan mesafe
ise 60 mm dir. ( 6 cm )


baharda arının çabuk geliştiği zamanı geç
müdahale ederseniz arı yukarıdaki kata çıkamadığından
aşşaya doğru petek ördüğü doğru ama yukarı katı zamanında
verirseniz eğer hiç bir problem yoktur ve arılar
alt kısma petek örmüyorlar.



severek yaptığımız arıcılığı cehenneme
çevirmek istemiyorsak,saldırgan arıyı hemen imha
 etmemiz gereklidir,

arkamda duran kat ballık,sağımda yan duran ise
ikinci kat kuluçkalık ve önümde duran ise
ilk kat kuluçkalık bu kolonide ana arı
ana arı ızgarasını aşarak ballığa girmiş
ızgarada belkide bir eyiklik vardı yoksa imkanı yok
ana sığmaz ızgaradan,ballıkta ise boş bulduğu
her yeri bir güzel yumrta atmış,alt kısımda
ise koloni anasız kaldık diye ana arı memesi
yapmışlar onun için detaylı bakım
yapmam gerekiyordu.




arıların saldırgan olmaması büyük avantaj
yoksa böyle rahar rahat koloniye müdahale
 edemezdim,sakin ve düşünerek karar vermek
arıcılıkta çok önemli.

önce anasız kaldıklarını sanarak
yaptıkları ana arı memelerini buldum ve keserek
koloniden aldım,arıların aşırı şekilde gelişmelerinden
dolayı 2008 yılından olan ana arıyı kovandan alarak
ayrı bir kovana misafir ettim yanınada kapalı gözlü
yavru çıtası ballı polenli çıta ile onları
kendi hallerine bıraktım ana arının halen yumurta
atma kabiliyeti olduğundan orada küçük
koloni oluşturarak onların sonbahara kadar
katın tamamını kaplamalarını sağlıyacağım.


çalışırken bazen arıyı bilmiyerek eziyorum
onlarda kendilerini sokarak korumaya çalışıyorlar,
bu tabiki iş kazası istemeden oldu.


arı miktarının zirveye ulaştığı zamanlar koloniyi
kontrol altında tutmak zor tabiki ama modern ve basit
teknikler ile kontrol altına almak mümkün.


anasız bıraktığım koloniyi şimdilik anasız bırakmayı
düşünüyorum çünkü anası yaşlı olan koloni
mutlaka tekrar ana arı memesi yapacaktır,bu duruma
 gelmemesi içinde oğula çıkmak isteyen yaşlı ana arı
kovandan alındı şimdi kovandan oğul çıkaracak
ana arı önderlik edemiyecek,koloni çareyi
kovanda bulunan en genç larvalardan tekrar
ana arı memesi yapmaya kalkışacak yapsınlarda,
7 gün sonra tekrar bu yaptıkları ana arı memelerini
keserek onlara kendilerinin ana arı üretecek imkanlarını
tamamen almış oluyorum,daha sonra kendi ürettiğim
yeni ana arılardan bir tane koloniye kafes içinde vereceğim.



böyle durumlarda arılığınızda en verimli koloniden
üretme imkanınız oluyor,kendileri ana arı
yapmaya kalkarlar ise verimi düşük bir ana arının
kızıda verimi düşük olabiliyor riske
 atmamak gereklidir.

Performansını iyi bulduğunuz koloniden
üretmek her zaman avantajlıdır.



2 cm lik klavuz petek verdiğim minik
çıtaları kabartmışlar ve bal stoklamışlar,



bal kemerleri güzel görünüyor,


bazı ana arılar yumurta atmaya başlamışlar,


ana arı çiftleştirme kutuları gayet güzel işe yaradı,


Apidea kutusu,

minik kolonide olsalar hiç durmadan çalışmaya
devam ediyorlar,


yeni ana arıların yumurta atışları aralıksız olanlarını
alacağım,petek gözlerinin kapanmalarını beklediğim için
daha erken diye düşünüyorum.


minik çıtalar,


ana arı üretiminde tecrübe edinmek ve yanlışları
minimuma indirmek çok güzel bir duygu,


Bütün arı dostlarına hayırlı sezonlar diliyorum,

Selamlar.