13 Ekim 2009 Salı

Bal arısı ve gelişimi,Varroa üremesi ve kış arılarının çıktığı zaman ile ilgili diagramlar.


Bal arısının miktarı senenin ilk aylarında çoğalmaya başladığı
ve Haziran ayında doruğa ulaştığını diagramda görebiliriz,
gün dönümünden sonra yani 20.Hazirandan itibaren
arılarda üreme miktarları azalıyor.

Diagramda Haziran ayında miktarı zirveye ulaşan koloni ve
sonbahar kışa doğru kolonide yazın çalışan tarlacı işci
arıların ömürleri tükenerek öldükten sonra koloni küçülmeye
başladığını diagramda görebiliyoruz.





Sonbahar bakımlarında Varroa miktarını tamamen yok edecek
önlem bulunamadığı için kolonide 10 adet varroa miktarı bile olsa
kışı arıların üstünde rahatca geçirebiliyorlar,ilkbaharda
yavru üretimine başlayan arılar ile birlikte varroa üretimide başlıyor,
yeni dünyaya gelen yavru arıların miktarı her geçen gün çoğaldığı
için varroadan ölen arı miktarına karşılık kolonilerde sanki hiç
varroa yokmuş gibi olur ama varroalar herzaman kolonide bulunmaktalar.

Diagramda Varroanın miktarını Eylül-Ekim aylarında zirveye ulaştığı
zamanı gösteriyor,arı miktarının zirveye ulaştığı zaman ile hiç ilgisi
olmadığından varroa parazitleri arılar miktarlarını
azaltmaya başladığı zaman çoğalmaya başlıyorlar buda koloniye
büyük zarar veriyor,çünkü bal arısının yavru zinciri durduğundan
varroa yüzünden ölen arının yerine yenisi gelmiyor ve koloni
her geçen gün zayıflıyor.

Diagramda görüldüğü gibi sonbahar bakımları yapılmaz ise
varroa kış boyu arılara zarar vererek koloninin sönmesine sebeb
olacaktır,onun için önlemlerini önceden almamız gerekiyor.





Kış arıları Temmuz ayında başlayarak,Ağustos ve Eylül
aylarında dünyaya gelmeye devam etmektedir,biz arıcılar için
çok önemli olan bu kış arıları uzun zaman yaşama kabiliyetleri
vardır normal bir işci arının 40 günlük ömrü varken kış arıları
aldıkları proteyin ve az çalışarak 6 ay ile 9 aya kadar
hayatta kalabiliyorlar.

Kış arılarının sağlıklı dünyaya gelebilmeleri içinde arıcının
sonbahar bakımlarını hasattan sonra hemen yapması gereklidir ki
kolonide bol miktarda sağlıklı kış arıları çıkabilsin,bunun
için hasattan sonra teşvik yemleme çok önemlidir,önceki
yazılarımda bunu ayriyeten belirtmiştim.

Katı veya sıvı teşvik yemleme muhakkak yapılması gereklidir,
katı yemleme yani kek ile teşviklemenin özelliği
arılığına devamlı gidemeyenler için çok başarılıdır,arılar keki
hemen alamadığından nektar akımını simulasyon etmiş oluyoruz
ve ana arının yumurta atmasını sağlıyoruz.

Sıvı teşvik verdiğimizde az miktarda yani arılar depolamadan
tükettiği miktarda verilir ise ana arı için yumurta alanı
hiç kaybetmeden nektar akımını sağlamış oluyoruz.
Kek ile ayriyeten yağmalama tehlikesi azalıyor,şurupta
akşamları hava kararır iken verilir ise yağmalama tehlikesini
azaltmış oluruz.

Hasattan sonra istenirse katı veya sıvı teşvik yapılabilir,
daha sonra sıvı devam edilebilir,kış stoğu içinde
koyu yemleme yapılır,arıların verdiğimiz yemin
rutubetini alması içinde zaman vermemiz gereklidir,
havalar soğumadan önelemini alır isek arılar için
daha sağlıklı olur ve yazın çalışan tarlacılara kış yemini
depolattırarak kış arılarının ömürlerini uzatmış oluruz.

Kış arılarının önemi ve onların sağlıklı dünyaya gelmesi,
koloniyi yeni seneye taşıyan kış arılarının bence önemi çok büyüktür.

Sağlıklı Kış arılarınızın olması dileklerimle
Arı dostları,
hepinize çalışmalarınızda başarılar dilerim.