balı çırparak elde edilen kremalı bal yapılışını anlatmaya
çalışayım.
Türkiyede bu kavanozu görünce arıcı arkadaşlar
kristalleşmiş bal zannediyor ama Almanyada
bu tür balın seveni çok Türkiyede de
sevileceğine inanıyorum.
Aslında sıvı balı kaba koyarkenki resim eksik
baldan başka hiç bir şey yok içinde
mikser ile karıştırılınca bu beyaz halini alıyor.
Taş gibi donuk bal değil yumuşak bal
işlemden sonrada yumuşak kalıyor.
Genelde çocuklar çok seviyor ama büyüklerde
yiyebilir tabiki.
Kremalı balın kıvamı daha koyu olduğu için
ekmek dilimi üzerinde akmadan durması
daha kolay oluyor.
Kavanoza kremalı balı doldururken.
Beyaz renkte olması çırpılmaktan oluyor.
Kıvamı uzun bir süre böyle kalabiliyor.
daha pahalıya satılıyor.
Benim şahsen çok hoşuma gidiyor.
Balın miktarını istediğiniz kadar yapabilirsiniz.
İster 1 kilo isterseniz daha fazla genelde 20 kiloluk
plastik kovalarda yapıyorlar.
Mutfak mikseri en düşük devirde olacak
ağır ağır karıştıracaksınız.
Hızlı çırpılmıyacak yoksa köpürüyor.
Ağır devirde günlük 5 dakika karıştırılacak
sonra dinlenmeye bırakılacak
ertesi gün üstünde hafif kabarcıklar oluşuyor
ve tekrar 5 dakika karıştırılacak,
bu işlemi istenilen kıvama göre yapılacak
genelde 3 gün sürüyor.
Ben bir günde hızlı devirle yapıyım derseniz
hata yapmış olursunuz.
sonra da yapılabilir.
Kıvamını ben böyle seviyorum.
Normal sıvı balı 3 defa 5 dakika çırparsanız
böyle beyaz renkte oluyor,
krema bal deniyor ama içinde krema yok tabiki
sadece beyaz rengi kremayı andırıyor.