Evet Arı dostları Kuluçkalıktan ve ballıktan aldığımız
fazla boş çıtaları nasıl muhafaza ettiğimizi
anlatmak istiyorum.
Resimlerde de görüldüğü gibi Mum güvesi dikkat
edilmediği zaman böyle kötü görünüşlerde
olabiliyor.
Ben hasatdan sonra çıtalarımı mümkünse ayırıyorum
ballıkdaki açık renkdeki çıtaları ayrı
kararmış olan kuluçkalık daki çıtaları ayrı saklıyorum.
Sebebine gelince mum kurdu genelde yaşaması için
proteyinlere ihtiyacı oluyor bu proteyinleri de
kuluçkalıkdaki kararmış çıtalardan sağlıyor,
Arılar gelişirken larva ve pupa döneminde
petek gözlerinde ince bir zar geride bırakıyor
bunu mum kurtları proteyin olarak
tüketiyorlar ve çok seviyorlar.
Mum kurdu Poleni de çok seviyor,çıtada polen
bulunuyorsa ve yavru çıkmış ise dikkat etmeniz
şart.
Aksine yavru çıkmamış çıtalarda beslenecek
birşey bulamıyorlar ve açlıktan ölebiliyorlar.
Resim kaynağı Ali Türk
Benim sizlere tavsiye edebileceğim şekil şöyle
boş katları propolisleri kazıdıktan sonra boş çıtaları
içine koyarsınız katları 5 ile 6 kat yapabilirsiniz boyunuzun
yettiği kadar kat çıkın en alt katın altına kapanacak şekilde
bir tahta koyun.
En üstüne tabak gibi bir kaba küçük bir
sünger ile % 85 Asetik Asiti dökün sünger
tamamen eminceye kadar ( bulaşık süngeri )
Asetik Asit Organik asitlerdendir ve sirkeye
ekşi tadını ve kokusunu vermesiyle bilinir.
Sirke Asiti dediğimiz Asiti biz kullanıyoruz
ve sonuçları da çok iyi tavsiye ederim.
Sirke kokusundan mum kurdu olmuyor
baharda kullanmadan önce biraz çıtaları havalandırmak
yetiyor,sirke kokusunu mum çekmiyor kalıntı bırakmıyor.
Resim kaynağı Ali Türk
Çıtaları ceyran yapan bir yere asarsanız mum kurdu olmuyor.
Açıkta olursa çıtalar ve bol hava sirkulasyonu olursa
o zaman da mum kurdu yaşayacak ortam bulamıyor.
Kapalı sıcak yerleri çok seviyorlar,kapalı
katlarda saklanırsa çıtalar sürekli kontrol edilmeli
ve bir süngeri Asetik asite batırarak
çıtaların en üstüne konursa mum kurdundan koruyacaktır.
Resim kaynağı Ali Türk
Bazen o kadar çok zarar veriyorlarki kükürt yakmaya
mecbur kalınıyor.
Arıların zorlukla inşa ettiği petekleri bal hasatı
kadar önemli ve temiz Organik şekilde korunması
şart.
Organik olmayan malzemelerle mum kurduna karşı
mücadele sağlamak insan sağlığına son derece
tehlikeli ve sakıncalıdır.
Lütfen Dikkat edelim,uymayanları uyaralım.
Bütün Arıcı dostlarıma sağlık ve uzun süre
Arıcılık yapmalarını diliyorum.
Alman balıkcılar için özel yetiştiriyorlar mum kurdunu.
Resimlerini bana kullanma imkanı verdiği için
Benim sizlere tavsiye edebileceğim şekil şöyle
boş katları propolisleri kazıdıktan sonra boş çıtaları
içine koyarsınız katları 5 ile 6 kat yapabilirsiniz boyunuzun
yettiği kadar kat çıkın en alt katın altına kapanacak şekilde
bir tahta koyun.
En üstüne tabak gibi bir kaba küçük bir
sünger ile % 85 Asetik Asiti dökün sünger
tamamen eminceye kadar ( bulaşık süngeri )
Asetik Asit Organik asitlerdendir ve sirkeye
ekşi tadını ve kokusunu vermesiyle bilinir.
Sirke Asiti dediğimiz Asiti biz kullanıyoruz
ve sonuçları da çok iyi tavsiye ederim.
Sirke kokusundan mum kurdu olmuyor
baharda kullanmadan önce biraz çıtaları havalandırmak
yetiyor,sirke kokusunu mum çekmiyor kalıntı bırakmıyor.
Resim kaynağı Ali Türk
Çıtaları ceyran yapan bir yere asarsanız mum kurdu olmuyor.
Açıkta olursa çıtalar ve bol hava sirkulasyonu olursa
o zaman da mum kurdu yaşayacak ortam bulamıyor.
Kapalı sıcak yerleri çok seviyorlar,kapalı
katlarda saklanırsa çıtalar sürekli kontrol edilmeli
ve bir süngeri Asetik asite batırarak
çıtaların en üstüne konursa mum kurdundan koruyacaktır.
Resim kaynağı Ali Türk
Bazen o kadar çok zarar veriyorlarki kükürt yakmaya
mecbur kalınıyor.
Arıların zorlukla inşa ettiği petekleri bal hasatı
kadar önemli ve temiz Organik şekilde korunması
şart.
Organik olmayan malzemelerle mum kurduna karşı
mücadele sağlamak insan sağlığına son derece
tehlikeli ve sakıncalıdır.
Lütfen Dikkat edelim,uymayanları uyaralım.
Bütün Arıcı dostlarıma sağlık ve uzun süre
Arıcılık yapmalarını diliyorum.
Alman balıkcılar için özel yetiştiriyorlar mum kurdunu.
Resimlerini bana kullanma imkanı verdiği için
Sayın Arı bakanı Ali Türk`e teşekkür ediyorum.