22 Ekim 2014 Çarşamba

Arı dostları, ilginize teşekkür ediyorum...


Selam arı dostları,
Mevsim şartlarımız aniden değişti,
güneşli havaların yerini rüzgar ve fırtınalı havalar aldı.

Arıcılıkta bu yüzden bazı işlemler,
kış kapıya dayanınca değil önceden yapılması gerekir,
 çünkü arılarımız için bazı bakım işlemleri havalar soğuduğunda
yapılamıyor.

Tabiki inat edince herşey olur ama kolay yanı var ise
işimizi zora sokmadan yapması daha avantajlıdır.

Arılarımın sonbahar kış bakımlarını çok şükür bitirdim,
öncede belirttiğim gibi kolonilerimin kapalı yavru
alanı bittiğinde yılın son Varroa mücadelesi olarak
% 3,5 Oksalik asit solusyon mücadelesi  yapılacak ve
kolonilerim bir dahaki ilkbahara kadar rahatsız 
edilmiyecekler.


çerçevelerin üstlerindeki propolisleri
el demiri ile kazıdım, ilerde değerlendirmek için
şimdilik sakladım.


sonbahar aylarında arılar çerçeve üstlerine
 arı mumundan ve propolisden kabartmalar 
yaptığında bunlar normal şartlarda
el demiri ile kazınmaması gerekiyor, 
çünkü soğuk kış aylarında 
arılar salkım oluşturduğunda salkımın üst kısmından
çerçeve aralarında hareket ediyorlar,
örtü bezi çerçevelerin tam üstünden kapattığında
arılar yan çerçevelere geçemiyorlar ve 
bu durum salkımda olan koloni için 
problem olabiliyor.

Bu yüzden yukarıdaki resimde olduğu gibi 
örtü bezinin çerçeve üstlerine tam oturmaması için
böyle küçük bir dal veya çıta kotabilirsiniz,
böylelikle koloni yukarıdan istediği gibi
hareket edebilir.

Arılar kendileri çerçeve üstüne mum ördüklerinde
bunu kazımayınız, aynı görevi görür !


örtü bezi tam oturmaması için küçük bir dal 
yeterli oluyor.


Dadant çerçevelerinin üstüne önceden koyduğum
dal parçaları örtü bezi ile çerçeve arasında bir boşluk
oluşturuyor, böylelikle arılar rahatlıkla
çerçeve üstünde hareket edebiliyorlar.


Apimaye termo kovanlarımdaki yemlikler
görevlerini başarıyla bitirdiler.


sıvı yemin geri kalan kısmını ulaşamadıkları zaman
kek kısmını açıyorum ve arılar geride kalan
yemi silip süpürüyorlar ve resimde de göründüğü gibi
tertemiz oluyor.


bu posizyonda kaldığında arılar yemlikte istedikleri gibi
gezinebiliyorlar, genelde katı beslemede kullanılıyor 
yani arılarımıza kek verdiğimizde.


kapağı tam aldığımda  görmeniz için bu resimi çektim
arıların sıvı beslemesinde boğulmadan sıvı
besini merdiven şeklindeki yerden rahatlıkla alabiliyorlar.

Sıvı beslemelerde arıcılar için büyük problem yaratan
konu ise şerbetin içinde boğulan arılar oluyor.

Arı boğulmaları sıkca görüldüğünden,
önceden önlem almak gerekir yada böyle besleme
aparatları kullanmak gerekir.


kapağı ters çevirip kapattığımızda ise sıvı besleme için
ve arı boğulmasını engellediğimiz şekili görüyoruz.

Arılar bu durumda merdivenden inebildiği kadar iniyor
ve sıvı besini çekiyor.


kapakların üstlerinde zaten besleme şekli 
güzelce belirtilmiş.

Kış arılarının oluşumu ve Varroa mücadelesi
birbirlerine paralel olarak gitmesi gerekiyor.

Bütün hazırlıklar bittiğinde kış gelebilir diyoruz
ve arıcının sezon boyu kullandığı aparatları temizlemesi
gerekiyor yada tamir edebileceği işlemler geriye kalıyor.


memleketten gelen harika lezzetli fındıklar,


 kabuğu ile fırında on dakika kavuruyoruz,
soğuduğunda ise inanılmaz bir tat meydana geliyor.


bahçemdeki son çiçekler yakında don yaparsa
hepsi zarar göreceği kesin.
 
 
hava ısınsa arılar bu çiçeklere çalışabilecekler 
ama şimdilik çok zor.
 
 
Balık mevsimini açmış olduk,
 
 
her yıl bir kaç kere yaptığım yöntemi sizlere
anlatmaya çalışayım,

Tuz harcı ile balık pişirme yöntemi :)

 balığın içine biraz kara biber biraz da maydanoz
koyuyorum, isteğe göre kuru soğan veya 
limon dilimide koyulabiliyor.

balığın büyüklüğüne göre 
balığın üstünü örtecek şekilde
tuz miktarı değişiyor.

Ben büyük bir balığa 10 paket tuz aldım,
büyük bir kabın içine tuzlarımı döktüm,
içine yaklaşık küçük bir su bardağı içme suyu döktüm,
tuz hafif nemlendi böylelikle balığı dıştan 
tuz harcı ile sıvıyacaz.


 fırın tepsisi üstüne yağlı kağıt ama mecbur değil tabiki
sonra alt yapı olarak bir kat tuz seriyoruz
tuzun üstünede balık gelecek zaten.




 balık tepsiye sığmadığından ben balığı ikiye böldüm,
iki tepside yaptım.

Resimde göründüğü gibi balık tuz harcı ile 
her yeri kapatılıyor.

Böyle çok tuzlu olur demeyin pişdikten sonra balığın eti
nerdeyse tuzsuz oluyor.


balığın her yerini tuz ile kapatıyoruz,


balığın tamamen kapanmış hali yani fırına hazır şekli


 balığın büyük kısmı bu tepside,
iki tepsiyi birden fırına sürüyorum ve 250 C° derecede
balığı bir buçuk saat pişiriyorum sonra tuz
taş gibi oluyor yanlardan tuzu kırarak
kapak gibi tuz kalıbını açıyorum ve
balık servis ediliyor.

 Pişmiş balığın son hali ve şekli ne yazıkki yok
çünkü o gün misafirimiz baya çoktu ve
telaştan resim çekemedim.

Denemenizi tavsiye ederim,
yağsız ve çok lezzetli balık tadı alacaksınız.

 
Paylaşımlarımın ve uyguladığım Arıcılığın
değerini bilen,
 bütün arıcı dostlarıma,

Selamlar Saygılar.
 


14 Ekim 2014 Salı

Arıcılık Mehmet Yüksel...


Selam arı dostları,
Mevsim şartlarımız Ekim ayına göre şimdilik iyi geçiyor,
arılarımızın Varroa mücadelesi ikinci aşamasıda bitti,
birinci aşama bilindiği gibi doğal Varroa mücadelesi 
olarak yapılıyor ve nektar akımı olduğunda ilaçsız ve
organik asitsiz bir işlemdir ve 
bala kesinlikle kalıntı bırakmaması gerekir.

Doğal Varroa mücadelesini koloniye bir adet
boş bir çerçeve vererek veya erkek temel petekli
bir çerçeve vererek uygulayabilirsiniz.

Varroa bilindiği gibi erkek çerçevelerine girmeyi
daha çok tercih ediyor.

Petek gözlerinde erkek arı gelişimi 
3 gün daha fazla olduğu için ve Varroa sıcağı fazla
 sevmediği için dış kısımlarda bulunan petek gözlerini
tercih ediyor.

birinci varroa mücadelesi doğal bir şekilde 
yapıldıktan sonra ikinci aşaması olarak son hasatta
 ballıklardaki ballarımızı aldıktan hemen sonra
arılarımızın organik asitler ile mücadelesi başlıyor.

Kolonilerimizde halen kapalı gözlü yavru bakımı 
devam ettiğinden bazı organik asitler kapalı gözlerin
içine tesir etmiyor.

Laktik asit veya Oksalik asit gibi organik asitler
arıların birbirlerine deyerek temas ettiği için temas 
etkili asitlerdir ve kapalı petek gözlerinde etkili
olamazlar.

Kapalı petek gözlerine buharlaşarak içeri giren 
Formik asit ise tesirlidir ve kolonide kapalı petek
gözleri olduğu halde tesirini gösterir.

Fakat kullanımında çok dikkat etmek gerekiyor ve
mutlaka gereken sağlık önlemleri alınmalı.

Koloni bakımlarını şimdilik bitirmiş oluyorum,
beslenme ve Varroa mücadelesi yapıldı,
şimdi kolonilerde yavrusuz bir dönemi bekleyerek
 son olarak Oksalik asit damlatma işlemi 
yapılacak.


Arılarıma sonbahar aylarında faydalanabileceği
çiçeklerin olması sevindirici.


Anası alınan küçük koloniden önceden bahsetmiştim,
iki sefer Laktik asit uygulamıştım ama kapalı gözleri olduğundan
ne kadarda uygulasanız kapalı gözlerden yeniden varroa çıkıyor.

Bu sefer Laktik asit mücadelesi uyguladıktan sonra
başka bir kovan önüne arıların hepsini silkeledim kapalı
gözlü olan çerçeveleri ise başka yere kaldırdım.

Kış yavaş yavaş geliyor,
küçük kutulardaki mini kolonileri değerlendirmek
 gereklidir çünkü küçük kutularda arı kışlatması
çok risklidir.


küçük koloniyi riske atmadan anası olan bir koloni ile
birleştirdim.


almanyada sonbahar aylarında yapılan bir işlemde
zayıf kolonileri birleştirmek oluyor.

Kışa kuvvetli ve sağlıklı bir şekilde giren koloniler
besinlerini fazla tüketmiyorlar haliyle kışı
sağlıklı bir şekilde çıkabiliyorlar.



kutudaki arıları silkelemeden önce bolca duman verdim,
duman vermemin sebebi arılar kursaklarını
 bal ile dolduruyorlar, böylelikle yabancı bir koloni
kursağı bal ile dolu olan bütün işci arıları problemsiz
kolonilerine kabul ediyorlar.

Yukarıdaki resimde ruşet kutunun işci arıları 
yabancı bir kovanın önünde görünüyorlar.

İşci arılar hemen kovan içine dalmıyorlar ve izin
verildikce içeri alınıyorlar, böylelikle kovan önünde
 dövüşen arı görünmüyor.




zorla içeri girilmeyeceğini onlarda biliyor,


sonbahar meyvesi Elmalar hasat edilmeye 
devam ediliyor.


çeşit çeşit elmalar,


soğuk hava deposunda saklandığında,
dalından taze koparılmış gibi uzun süre lezzetli kalıyorlar.

Elmanın cinsi ise   '' Pinova '' 


kendi ektiğimiz faselyalar çiçek açtılar,


sonbahar aylarında koloniler için bulunmaz bir nimet,
hava sıcaklığı arılarımıza müsade ettiği sürece
polen ve nektar toplama çalışmaları 
devam edecektir.


bu sezon ektiğim çeçeklerden kısmet olursa gelecek yıl
yine ekmek istiyorum.


ektiğimiz hardal çiçekleride arılarımız için faydalı,


sonbahar aylarında polen kaynağı olarak kullanılıyor,



Varroa mücadelesinde çekmeceye ölü düşen arı zararları
toplu resim çektirmişler.


çekmeceye koyduğum mutfak bezlerine Formik asit
damlatarak mücadele yapmıştım, 
sonuç olarak tesir ettiğini görmüş oldum.


 çekmecelerin faydası baya çok çünkü
yaptığınız mücadelenin sonuçlarını görmeniz gerekiyor,
yoksa tesir ettimi etmedimi diye düşünüp durmamalıyız.

 Geçen hafta bahçemizde biraz işimiz vardı,
babam ile ben biraz fazla çalışarak terlemişiz, şifayı hemen kaptık
tabiki ve yataklık olduk bunları neden anlatıyorum çünkü
değerli arıcı dostum Sabahattin Osmanoğlu beni önceden
davet etmişti bende severek katılacağımı kendisine
söylemiştim ama ne yazıkki hastalığım sebebi ile
arıcı dostlarımın güzel sohbetlerine katılamadım.

 
Sabahattin kardeşim,
inşallah bir gün güzel sohbet etme imkanımız olur.

 Bütün arı dostlarına,
Selamlar Saygılar.