29 Eylül 2014 Pazartesi

İnsan oğlu yaşadıkları ile hayat dersi almaya devam ediyor...


Selam arı dostları,
Arıcılık takvimine göre eski sezonu çoktan geride bırakdık,
çünkü arılarımızın bakımlarına son hasat dan hemen sonra başlayarak gelecek sezona başlamış olduk.

Yukarıda görünen harika Elma,
yılın en geç olgunlaşan cinsindendir,
bazı elmalar erken olgunlaşır ve tüketilmeye hazırdır
ama dayanıklı değildirler.

Fakat geç olgunlaşan Elma türleri soğuk havası olan ve rutubetli
karanlık bir depoda baya uzun tazeliğini koruyabiliyor.


tabiki elma tüketmek için yılın sonunu beklemek gerekmiyor,
yazın erken olgunlaşan elmaların tadı ve mis gibi kokusunuda
göz ardı etmemek gerekli.

 Armutlar da olgunlaştılar,
maşallah görüntüleri ve tadları harika.


bu yıl Armutlar bereketli oldular,
bodur ağaçların dalları meyvelerin ağırlığından
 kırılmasın diye yukarı doğru bağlandılar.


öncede belirttiğim gibi kış aylarında tüketimini sağlamak için
çabuk bozulmayan dayanıklı 
meyve türleri tercih ediliyor.


 Almanyada brokoli tarlasını sıkca görürsünüz,
nerdeyse her eyalette yetiştiriliyor,
insanlar için çok sağlıklı bir sebze olduğundan
Tv lerde hep tavsiye ediliyor.


lifli sebzelerin yemekleri çok sağlıklıdır,


 Lahana,


Lahanada çok sağlıklıdır,


 bahçeye ektiğim çiçeklerin bazıları halen
 açmaya devam ediyorlar.


hoşumuza gidenlerin tohumlarını almaya çalıştık,
kısmet olursa seneye tekrar ekmeye deniyecez.


 Organik doğal süt satan bir çiftlikten 
devamlı aldığımız süt ile evimizin yoğurt ihtiyacını
karşılıyoruz.

Hazır yoğurtlarda yapılan hileleri duyunca
kendi yaptığımız yoğurt kat kat daha sağlıklı
ve Lezzetli.

Hazır yoğurtların üstüne kaymak görüntüsü versin
diye margarin eritilerek dökülüyormuş,
donuncada kaymak görüntüsü veriyor ama
 kaymak değil.

Yukarıda görünen tencerinin içindeki sütü
pastörize ediyoruz ve kaymağı üste çıkıyor,
gerçek yoğurtta olduğu gibi olmalı.


peynir yapma denemelerimiz başarıyla sonuçlandı,
katkı maddesi olmayan,bizim ağız tadımıza uygun
lezzetli bir peynir çıktı ortaya.




 ayçiçeğini arılarım için ekmiştim,
onlar çiçeklerinden çok güzel faydalandılar.

ayçiçek kellelerine bakınca çoçukluğumu hatırladım,
ankara çiçekli parkına traktörle getirirlerdi,
ayçiçekleri baya büyük olurlardı,
tepsi gibi birer tane alırdık elimize bütün gün
çitlerdik arkadaşlarımla.

Halende çitlemeye devam ediyorum :)



sezon sonu yağmurlu rüzgarlar başladığında 
cevizlerin dökülme zamanı gelmiş oluyor,
bahçemizde bulunan büyük bir ceviz ağacı.


her sene şükürler olsun ihtiyacımızdan fazla
ceviz veriyor.

Ceviz çoçuklar için çok sağlıklıdır ve doğaldır,
işlem görmemiş doğal yiyecekler tüketmeye çalışalım.


arılarımın sonbahar bakımları nerdeyse bitti sayılır,
son olarak besin kontrolleri yapılacak,
besinlerinin büyük kısmı verildi,
sadece bazılarına eksik olan besin verilecek.

Bir de Kolonilerde yavru bakımı bittiğinde
ve kapalı gözlü alan kalmadığı zaman
 % 3.5 Oksalik asit solusyonu ile arılar
salkım olduklarında üstlerine damlatılacak,
böylelikle sezonun son varroa ile mücadele uygulaması
en geç Aralık ayı ortası yapılmış olacak.
Kapalı gözlü yavru olmaması mücadele başarısını
yükseklere çıkaracaktır.

Bütün arıcı dostlarıma,
kayıpsız bir kış geçirmelerini diliyorum,

Selamlar Saygılar.


16 Eylül 2014 Salı

Sonbahar koloni bakımı...


Selam arı dostları,
Arılarımızı kışa hazırlama çalışmalarımız bütün hızıyla
devam ediyor.

Kolonilerin Varroa zararlısına karşı zamanında
mücadele etmemiz kesinlikle şart, 
yoksa ilerde içi boş kovanlar görmemiz
 kaçınılmaz olur.


 kolonilerde kış beslemesini içi çeşit yapıyorum,
birincisi tek katlı kovanlarda azar azar teşvik yemleme
yapıyorum, çünkü halen çıkan yavru alanını daraltmamak
için az miktarlarda besleme yapmak daha uygundur.

İki katlı kışlattığımızda katı besin deposu olarak kullanan
koloni verdiğimiz büyük miktarda invert şurubu
hemen kata depolayacaktır ve alt daki yavru alanını
daraltmayacaktır.

Böylelikle kolonilerimizi planlı bir şekilde
kışa hazırlıyoruz.



kolonilerimin bal stokları Dadant ölçüsünde olduğu için
tek katta bırakılıyor.


belki bazı arıcı arkadaşlar yukarıdaki sırlı çerçeve resmini
 görünce benim hasat  yapmadığımı düşünebilirler ama
resimde güzel görünen sırlı çerçeve 
kolonilerimin kış besinidir.

Karniyol arısının beyaz renkte sırladığınıda görmüş olduk.




yavru durumları kontrol ediliyor,


çiftleştirme kutularında da kontroller kısa sürüyor,



  bazen körük yakmama bile gerek kalmıyor,


ufak bir kontrol yetiyor,


mini plus çiftleştirme kutuları oldukca kullanışlı,


boş kalan tarlalara arı otu faselya ekiliyor,
yeşil gübre olarak çok iyiymiş.


kendi ektiğimiz süs ayçiçeği,


süs ayçiçeği,

 Bütün arı dostlarına kayıpsız bir kış
geçirmelerini diliyorum.
 
 
 

6 Eylül 2014 Cumartesi

Olta Balıkcılığı - Kurşun dökümü ve Arılarımın son durumları...

Selam arı dostları,
Arıcılık takvimine göre eski sezonu bitirmiş, 
peşinden hemen Varroa mücadelesine başlayarak
yeni sezona başlamış oldum,
çok şükür severek yaptığımız bu güzel 
uğraşımın karşılığınıda
almış oldum.

Arıcılıkta Varroa mücadelesi çok önemlidir,
gelecek sezona güçlü koloniler ile başlamak istiyorsanız,
mutlaka performansı iyi olan ana arılar ile yolunuza devam etmelisiniz.

Resimlerde görünen kurşun ağırlıkları olta balıkcılığında
kullanıyorum, kurşun dökümü hakkında sizler ile bir kaç resim
paylaşmak istedim.

 

ihtiyaca göre,
değişik şekillerde ve ağırlıklarda modellerim
bulunuyor.

Kalıpları uzun zaman önce kendim yapmıştım.
 




kurşun kalıplarını kendim yaptığım için
lazım olduğunda istediğimiz kadar kurşun döküyoruz.
 


 kurşun döküm işlemi açık havada tavsiye edildiğinden,
bir kaç arkadaşım ile birlikte bizim bahçede
buluşuyoruz ve herkezin yapabileceği
basit işlemleri sırasıyla uyguluyoruz.
 




kalıba dökülmüş kurşun,
:)  Mehmet Yüksel



değişik ağırlıklarda,
istediğimiz kadar kurşun döküyoruz.




tel kurşun döküldükten sonra çıkarılıyor,
telin bulunduğu yerde ise kurşunda delik oluyor.
 




 Tatlısu balıkcığında ve Deniz balıkcılığında kullanılan
nerdeyse bütün kurşun ağırlık modelleri mevcut.

 



kurşunu tencere içinde eritiyorum.
 


olta balıkcılığınıda hobi olarak yaptığım için
 halen zevk veriyor.
 


doğa şartlarımız gittikce değişiyor,
yağmur yağışı ağırlıklı yolumuza devam ediyoruz.




Armutlar olgunlaştı şimdilerde hasat yapılıyor,
 



bu yıl, bazı zararlılar için doğal yöntemler
denendi.

Bunlardan biri ise kulakkaçanların gizlenebileceği
yerler oluşturuldu, böylelikle doğal mücadele
ile önlem alınmaya çalışıldı.

 


sonuçları hiç de fena değil,
naşhi armutu gayet güzel ve Lezzetli görünüyor.
 



japon Armutu Naşhi,
 



Arılarımın ilk Varroa mücadelesi çoktan yapılmıştı zaten,
şimdi ikinci mücadele yapılacak ve daha sonra
kolonilerde yavrusuz zamanı yakalayarak
üçüncü ve son Varroa mücadelesi yapılacak ve
kışa girecekler.




kovanlarımın önüne salatalık dikmiştim,
sarmaşık gibi her yeri sardılar :)
arılığıma gittiğimde aynı zamanda
 taze salatalık tüketiyorum.
 



ektiğim çiçek çeşitleri bu yıl çok başarılı oldular,
gelecek yıl inşallah tekrar ekme imkanım olur.
 



kolonilerim kovan girişlerini iyi bekliyorlar,
doğada nektar akımı azaldığında 
yağmalanma riskide artıyor.
 


bazı kolonilerim geçen yıl ürettiğim ana arılardan
oluşuyor.




arılığımda şu an üç çeşit Karniyol cinsi bulunuyor,
yazın yakaladığım oğulun ana arısını 
petek örme işlemi bittikten hemen sonra
 ürettiğim  F1 karniyol ana arı ile değiştirdim.




ektiğim çiçekler,
 


arılarımın ektiğim çiçeklerden
 faydalandığını görmek beni çok
sevindirdi.



polen arılarımızın gelişimi için çok önemlidir.

 Değerli Arı ve Doğa dostları,
Çevremizi temiz tutalım,
uymayanı uyaralım,
çoçuklarımıza doğayı sevmeyi öğretelim.

Sanal dünyada bilgi paylaşımları güzel ve 
faydalı bir şey fakat abartmamak şartıyla,
saatlerce bilgisayar önünde
oturan çoçuklar gerçek hayatı unutabilir
haliyle sanal dünyanın esiri olurlar,
sağlıkları bozulabilir,
bu yüzden gençlerin doğal aktiviteler
yapmasını tavsiye ederim.

Her şey gönlünüzce olsun,

Selamlar Saygılar.