22 Temmuz 2014 Salı

Hasat 2014 - Yine güzel bir sezon bitmek üzere - kış arılarına önem vermemiz gerekiyor...


Selam arı dostları,
Bütün bir yıla verdiğimiz emeğin karşılığı olarak
aldığımız resimde görünen altın değerindeki ürün bal,
harcadığımız bütün yorgunluğumuzu 
bir an içinde unutturuyor.

Arılarımızın doğal takvimi insan oğlunun
 takvimine hiç benzemiyor, onların takvimi
doğanın akışına göre ayarlanmış ve bildiğimizden 
çok daha doğru çalışıyor.

Biz arıcılar ise doğanın verdiği bu güzel nimetleri
güzelce kullanmamız gerekiyor,
biz de 
üç kağıtcılık yok 
balda şeker yok
yasak ilaçlar yok 
haliyle balımızda 
kalıntı da yok
yani içimiz rahat.


Kovanlarımın hasat zamanı geldiği için
çektiğim resimlerim ile sizlere anlatmaya çalışayım.

Şort ile hasat yapıldığını görmüşsünüzdür,
yeni bir şey değil,
en azından karniyol arısında yeni değil.

Benim şort ile hasat yapmamın sebebi ise
arılarımın sakin olduğunu göstermek amaçlı değil,
Ramazan ayında niyetli olduğumdan şort ile biraz olsun serin 
çalışabiliyorum.

Arılarımın sakin ve çalışkan oldukları 
zaten biliniyor :)

Pantolon giydiğimde aşırı terliyorum,
bu da aşırı su kaybına neden oluyor ve iftara kadar
çok susaşıyorum,
dilim damagım kuruyor :(

Arılıkta yapılması gereken işler ise beklemiyor,
mutlaka yapılması gerek.

Bir de maske ve deri eldiven kullananları bu sıcakta
düşünemiyorum bile, 
çekilmez bir bunaltı verir heralde.




kolonilerimin ballıkları kenara alınarak
kuluçkalığa çerçeve üstündeki arıları silkeliyorum.


ballıktaki yarım çerçevelerin üstündeki arıları
silkelerken.



Maşallah, 
kolonilerin ballıkları alınınca,
fazla arı miktarı birazcık kovandan taşıyor.




Dadant ölçüsünde,
güçlü karniyol kolonisi.



ballıkları önceden alınan kolonilerim ise
kovanlarına nerdeyse girmek üzereler,
arı sakalı oluşması normaldir.



önceleri arı miktarı fazla görünsede
 önümüzdeki günler kış arılarının
çıkması için hazırlıklar yapılacak ve
kış arıları yıpranmayacaklar.




geçen sene ürettiğim F1 karniyol arılarım.


maske yok,
arı saldırısı yok,
mutlu bir arıcı görüntüsü :)




ayçiçek tarlası olmasada tek tük ayçiçeği bulunuyor,
görüntüsü tabiki harika.


yarım ballıklar hoşuma gitti,


buğday tarlası altın sarısına büründü,


bazen o kadar sıcak oluyor ki,
ekin tarlasında çıtırtılar duyuluyor,
o kadar sıcak yani.



sezon sonuna doğru ilerliyoruz,
 Lahanaların gelişmesinden belli oluyor.


Kabak tarlası,
arılar için güzel bir nektar kaynağı sağlıyor.


kabak çiçeği,
nektar ve polen kaynağı.


sağım makinasını yıldan yıla kullandığımızdan
temizleyip kaldırıyorum.


ballı çerçeveler sır taragı ile tanışacaklar,


sır tarağı beni baya yordu,
önümüzdeki sezon mutlaka sır bıçağı almam lazım.


ve arıcının görmek istediği,
mutlu görüntü.


bal sağımı,


 foto makinası o anı nasıl yakalıyor
çok ilginç değilmi ?
halbuki çerçeveler çok hızlı dönüyor.


Peteklerden bal böyle çıkarılıyor,
soğuk sağım.





balın rengi ve kıvamı çok koyu maşallah,


ve arıcının en çok sevindiği ve 
mutlu olduğu bir an.


balın nem oranını ölçmedim ama
%16 civarında olduğuna inanıyorum
çünkü bal çok koyu,
olması gerekende budur zaten.


altın gibi değerli bal,
doğanın bizlere verdiği şifalı nimet.


balları hasat ettikten sonra,
iki adet 50 kg lık dinlenme kazanlarımda 
ballarımı dinlendiriyorum.

Ballar dinlenir iken, 
böğürtlen toplamaya gidildi.


arılar böğürtlen çiçeklerini çok seviyorlar,
hasatını yaptığım balda mutlaka böğürtlen tadı da var.


topladığımız böğürtlenlerden pasta yapıldı,
geri kalanından ise lezzetli böğürtlen reçeli.


konserve maddesi olmayan herşey sağlıklı,
bu yüzden elimizden geldiği kadar doğanın bizlere verdiği
nimetleri değerlendirmeye çalışıyoruz.


dinlenme kazanlarında balımız yeterince dinlendikten sonra
kavanozlama işlemine geçiyoruz.

Balın kavanoz içine katmerli bir şekilde kat kat aktığında
koyu kıvamda ve balın kaliteli olduğunu
gösteriyor.


doğal bal,


Ihlamur ve böğürtlen ağırlıklı bal,


ürettiğim balın doğal bal olduğunun isbatı,
bu kavanozların içindeki bal geçen senenin balı,
donduğu zaman tam donuyor,bu da hakiki 
ve şekersiz bal olduğunu gösterir.

Glikoz veya şeker şurubu olduğunda
kavanozun yarısı donmuş yarısı sıvı kalıyor çünkü
gilikoz nerdeyse hiç donmuyor bu da
gerçek bal olmadığını gösterir.

resimdeki iki adet bal kavanozu gerçek balı gösterir,
gerçek bal zamanla tam donar.

Donan balı ılık suda tekrar eski haline getirebilirsiniz,
bunun için 40 °C derece ılık suya 
kavanozu koymanız yetiyor.


bu sezon kavanoz kapaklarını renkli seçtim,


renkli desenli kapaklar çok hoşuma gitti,


etiketlerini en son yapıştırıyorum,


geçen sene kullandığım kavanozlar bunlar,


ilk dinlenen balımızı kavanozladıktan sonra
kolonilerin sıvı beslemesi yapılması gerekiyor.
Kolonilerin bal stokları alındıktan sonra 
yavru bakım zinciri kopmaması için az miktarda sıvı
invert verilmesi çok faydalı oluyor.

Daha sonra hemen Varroa mücadelesi 
yapılması gerekiyor, çünkü dünyaya gelecek olan
kış arıları önceden yani varroa paraziti tarafından
 zarar görmeden mücadele yapılması gerekli.

Kullanacağımız Organik asit çeşitleri
bu konuda baya çok olduğundan,
emin olduğunuz mücadele
yöntemini seçerek hemen Arı zararlısı 
Varroaya karşı mücadele etmek gerekir.

Güçlü koloniler oluşturarak kışa güçlü
koloniler ile girilmesi tavsiye edilir.

Zayıf koloniler ise Varroa mücadelesi öncesi
birleştirilerek kışa hazırlanması gerekir.


naşhi armutu,


japon armutu,


armut,


kırmızı armut,


kırmızı armut,


dikensiz böğürtlen,


büyüklüğü maşallah çok iyi,


erik,


mürdüm eriği,


kiren yani kızılcık,
halen yeşiller olgunlaşmalarına daha çok var.



bugünlerde hava şartları baya değişti,
yağmur ve soğuklar sezonun sonuna doğru gittiğimizi 
gösteriyor.

Arılarımızın bakımlarını geçiktirmeden
 başlamamız gerekiyor.

Yine hep beraber arı dostları
bütün bir sezonu günlük yazar gibi yaptığım
bütün işlemleri sizler ile paylaştım.

İnşallah daha nice mutlu yıllar hep beraber
bildiklerimizi paylaşarak birbirimize
faydalı oluruz.

Hepinizi sevgiyle ve saygıyla 
selamlıyorum.