26 Şubat 2014 Çarşamba

Şükretmeyi bileceksin...


Selam arı dostları,
Fotograf makinesi devamlı yanımda olduğundan bolca resim
çekme imkanım oluyor.

Tabiki bu işin ustaları daha güzel resimler çekebilir,
bizlerde amatörce resim çekmeye çalışıyoruz.


bahçelerde miktarı baya çok çıkan güzel bir çiçek,
arılarımız için mükemmel polen kaynağıdır.

Resimde görünen çiçeğin bildiğimiz Safran ile bir ilgisi
varmı onu bilmiyorum,görünüşü harika.


burada ismine Krokusse diyorlar ve arıların getirdiği
polen rengi aynı resimlerdeki çiçeklerin
ortasındaki kavun içi ve sarı renkten oluyor.


kardelen çiçekleri havanın biraz soğuması ile birlikte
boyunlarını büktüler,güneşi görünce tekrar yukarı
kalkıyorlar.


dün bir arkadaşımın arılarına bakmaya gittim,
durum değerlendirmesi ve ne yapılması gerektiğini anlattım.

Maşallah arıları iyi durumdaydı.



arıların durumları iyiydi,
yavru faliyetleri çoktan başlamış,
fakat öncede belirttiğim gibi besin stokları biraz zayıflamış
kolonilerin yavru faliyetleri başladığında
besin stokları hızla biter bunu unutmamak gerekiyor.


Kapalı yavru alanı şimdilik küçük
ama doğadaki çiçek miktarı arttıkca 
kolonilerde yavru alanıda büyüyecektir.



geçen senenin ana arısı,


Mehmet kardeşim karadenizli olduğunu belli ediyor zaten,
arıları ile çok ilgileniyor.


dün frenk üzümleri budandı,


frenk üzümü,
maşallah, geçen sene böyle meyve vermişlerdi.


budama gayet sert yapılıyor ve üç dört dal bırakılıyor,
gerisi hepsi kesiliyor.


bende kendime budananlardan çelik aldım,
çelikleri toprağa gömerek üretmeye çalışacağım.



sıra geldi hamur işine,


kayık pide olarak bildiğimiz pidenin kıymalı iç harcı
pidenin üzerine yayılıyor.


kenarları içe doğru dürülüyor ve
kayık pidesi oluyor.

Pidenin adı olmuş pizza, 
kayık pideninde olacağı gondol pizza :)


pidenin kenarlarınada yumurta sürülüyor 
ve doğru fırına.


istenilen yumuşaklık derecesine göre
fırından alınıyor.

Kayık pidenin iç harcını istediğiniz gibi yapabilirsiniz,
içi kıymalı, kaşarlı, sebzeli, balıklı, yumurtalı yani 
özel isteğinize göre seçebilirsiniz,çeşit çok.



ve sonuç afiyetle yeniyor.


yer elması,
almancası Topinambur,
erdapfel,indianerkartoffel gibi isimleri olabiliyor  :)


bugün bahçemizden çıkardığımız yer elmaları
taze olduklarından dolayı daha sulu oluyorlar.

bir iki sene önce pazardan aldığımız yer elmalarının
kabuklarını patates gibi soyarak kabuklarını 
bahçemize gömdük ve sonuç resimdeki gibi
harika yer elmaları meydana geldi.


yer elması bitkinin kökünde oluyor,


bitkinin kökündeki yer elmaları,
toprağı kum gibi olursa böyle düzgün yuvarlak büyüyorlar,
toprağı sert olursa soyması zor olan deforme olmuş
yer elmaları oluyor yani soyması çok zorlaşıyor.

Toprağının patates toprağı kıvamında olması daha 
avantajlıdır.


kabukları soyulduğunda tekrar gömülerek çoğaltılabiliyor,


büyüklüğü normalde böyle ama uzun yıllar toprakta 
bırakıldığında daha büyükleri olabiliyor fakat bu sefer
tadı iyi olmuyor.


biz ailecek elma gibi soyarak çiy yemesini seviyoruz,
faydalarını sanaldan öğrenebilirsiniz.

Tüketilen hazır içeçekler veya hazır yemekler
insan sağlığını tehlikeye atabilecek bir çok ürün
içeriyor,bu yüzden blogumdaki paylaşımlarımda 
eskisi gibi kendi yaptıklarımıza daha çok değer vermemizi
düşünüyorum.

Bizler küçük çoçuk iken büyüklerimiz bizlere
kendi ürettikleri ve yaptıkları ürünler ile büyüttüler,
çok şükür sağlık açısından hiç bir problemimiz yok ve
bu sağlıklı durumu çoçuklarımızda da görmeyi istiyoruz.

Ev yapımı bir çok lezzetli ürünler olduğu gibi
kültürümüzüde yaşatmak bizlerin görevidir
diye düşünüyorum.

Bütün dostlarıma sağlıklı,huzurlu uzun ömürler
diliyorum.

Selamlar Saygılar.


24 Şubat 2014 Pazartesi

Pozitif düşünceler...


Selam arı dostları,
Hava sıcaklığı ülkemizdeki kadar sıcak olmasada 
ılık geçen kış mevsimimiz, doğadaki yaklaşık bütün
bitkileri uyandırmaya yetti.

Söğüt ağaçlarının son durumları böyle resimdeki gibi
görünüyor.





arılarımız için güzel polen kaynağı sağlayan bu ağaçlar
fındık püskülünden sonra ilk polen kaynağı olarak
çok önemlidir.





daha çiçek açmamış bir söğüt püskülü,
arılarımız sarı polen taşıdıklarında hemen söğüt püskülü poleni
olduğunu tahmin ediyoruz.





kovanına su getiren işci arılar görünüyor,




polen taşıyanlarda eksik olmuyor,çok şükür.

Kış tabiki daha geçmedi,
bundan sonra daha halen soğuk olabilir,
kolonilerdeki arı miktarı sağlam ise korkacak 
bir şey olmaz, 
fakat onlarında besin durumlarını
mutlaka kontrol etmek gerekiyor.

Kontrolü elden bırakmayalım arı ve doğa dostları,

Selamlar Saygılar.



19 Şubat 2014 Çarşamba

Maşallah subhanallah,bahar gibi kışımız devam ediyor...


Selam arı dostları,
2014 kışı, gündüzleri bahar havası gibi geçsede geçeleri baya
soğuk oluyor hatta sabahları arabalarımızın 
camlarından buz kazıyoruz.

Geçe ve gündüz sıcaklığı çok farklı olduğundan arılarımız
geçen yılın sonlarında havalar ılık geçtiği için yavru bakımlarına
uzun zaman devam ettiler daha sonra soğuklar geri geldiğinde
başladıkları yavruların bakımlarını bitirerek sonra
yavru bakımını kestiler yani ana arı yeniden
 yumurta atmamış.


Arılarımızın bu davranışları gayet normal tabiki,
soğuk havalarda kovan içi sıcaklığını 35 C°derecelerde tutması
büyük enerji harcamalarına sebeb olacaktı, haliyle
kış besinlerini çok çabuk bitirmiş olacaklardı.

Kolonilerimi fazla rahatsız etmeden besin durumlarına baktım,
önce elimle tartdım sonra merkez çerçevenin birini çekerek
yavru durumlarına baktım.

Yukarıda görünen bal kavanozları resimleri,
geçen senenin hasatıdır.

Dinlenme kazanlarından sonra balı kavanozluyorum ve
 her karton kutuda 12 adet 500 gr lık kavanozlarda 
depoluyorum.



doğal bal yukarıdaki resimde de görüldüğü gibi donar,
donduğunda balın gerçek olduğunu gösterir,
tekrar sıvı hale gelmesi için kavanozu ılık bir suyun içine
( 40 C° dereceyi geçmemesi lazım )
 koyarak burada balın sıvı hale gelmesini
sağlayabilirsiniz.

Tam sıvı olmadığında bu işlemi tekrarlamanız gereklidir,
balı aşırı sıcak veya kaynar suda erittiğinizde bal içindeki
bütün besin değerini yitirmesine neden olacaktır.


Balın donması yani kristalize olmasının sebebi ise balın içinde 
doğal olarak bulunan polen miktarına göredir yani
polen miktarı çok ise daha çabuk donar,polen az ise 
daha geç donar.

Bazı ballarda ise donma süresi baya uzundur,
mesela Akasya balı,kestane balı gibi ballar geç donar
bu balın kendi özelliğidir ve uzun zaman sıvı kalır.

Hardal,karalahana yani kanola balı ayçiçek balı
bunlarda polen miktarı çok olduğundan çok çabuk donarlar
hatta arıcı peteklerin tam sırlanmasını bekler ise petek gözlerinde
donan balı sağım makinesinde hasat yapamaz.

Petek gözlerinde donan balı,
arıcı tekrar arılara vererek başka peteklere depolamasını 
sağlaması gerekir ve peşinden hemen beklemeden hasat
 yapmalıdır.



maşallah, 
karniyol arılarım soğuklardan dolayı salkım olduklarında
durumları böyle .


İki katlı kışlatmanın ve güçlü kovanların kışlatılması böyle
oluyor.



arı salkımı iki katın ortasında yer almış ve üst katın
sağında ve solunda kış besinleri yer alıyor.





başka bir koloni ise kata çıkmış durumda görünüyor,
her koloni değişik davranış gösterdiğinden bazıları kata daha erken çıkıyor ve yavru faliyetlerine yukarıda devam ediyorlar.
Güçlü koloniler için tek kat az geliyor,bu yüzden
mecburen bahar balını almak için sonbahar aylarında
güçlü koloniler ile kışa giriyorum.

Örtü bezi olarak naylon kullanıyorum.


arılarımın Şubat ayında polen taşımaları sevindirici
tabiki,


Apimaye termo kovanlarımda da polen taşımaları
güzeldi :)


arılığıma gittiğimde güneş tam çıkmamıştı arı uçuşu
biraz azdı,



polen taşıyan işci arılar,


güneş yüzünü gösterince arılarımda yüzlerini gösterdiler,
maşallah hepsi çıkmaya başladılar.


arının cinsine takıntı yapanlar,
sahte bal üretenler ile uğraşacaklarına arının cinsi ile uğraşmayı bırakın, hepsi bizim arımız.


yavaş yavaş hepsi çıkmaya başladılar,


kovan içine hava sirkulasyonu olması için
girişleri tam açtım.


güneşlenen arılarım,


polen getiren arılar, gittikce artmaya başladı.





resimler yazdan kalma değil 17.Şubat da çekildi,


kış arılarının ne kadar önemli olduğunu 
defalarca ifade etsem azdır.


önlerinde foto çekmeye çalışıyorum ve bir tanesi
ne yapıyorsun demiyor,
arıcılık bu işte.


normal şartlarda soğuklardan dolayı kolonilerim salkım olmaları gerekiyordu fakat bu yıl hiç bir şey normal gitmiyor.


 Yeni sezonda her şeyin hakkımızda hayırlısını
olmasını diliyorum,doğa şartlarının akışına göre
bizlerde hareket edeceğiz.


Bütün arı dostlarına hayırlı sezonlar diliyorum,


Kış arınız bol ve bereketli olsun :)

Selamlar Saygılar.