31 Temmuz 2013 Çarşamba

Almanya`da arıcılık ve arıcı olmak ...


Selam arı dostları,
Hava sıcaklığı biraz normalleşti,önceki günler öğlen vakitleri
dışarıya çıkılamayacak kadar sıcaktı ve balkondaki termometre
42 C°dereceyi gösteriyordu.

Bizler burada Almanyada böyle sıcaklara alışık değiliz tabiki
hemen dilimiz çıktı dışarıya.




bu yüzden yayınlarıma ara vermiştim ama şimdi
havalarda düzelince arılarımın durumlarına bakma ihtiyacı duydum.

Arılığımda sakin arılarım olsada körüğü yakmam lazım,
çünkü usta bir arıcının sözü halen kulaklarımda ve değerli dostumu
böylelikle hep hatırlamış oluyorum.

Körüğümü yakarken yumurta kartonu kullanıyorum
daha sonra çürük odun parçalarını karıştırıyorum.





'' maşallah '' arılarım istediğim kriterleri fazlasıyla
yerine getirdiler,sonuç görünüyor sanırım.





doğal,katkısız bal üretimi benim için çok önemli
olduğu için bu konuda çok titiy davranıyorum.

Ürettiğim doğal balı ilk önce Ailem için ve
en yakın dostlarım için üretiyorum,
yıl boyu bal ihtiyacımızı böylelikle hep beraber
 karşılıyoruz.





kolonilerin durumunu öğrenmek için mutlaka
çerçeve çekerek bakmak gerekir.





hafif duman verildiğinde arılar geri çekiliyor ve bende
kolonilerimin durumuna bakıyorum.





bir arıcı olarak benim için arının cinsi önemli değil,
önemli olan kullandığınız arının bal yapma kabiliyetidir,
ve koloni bakımlarını sakin ve düzenli bir şekilde 
yaparak arıcılıktan zevk almanız gerekir.







istenilen bir kriter arılar çerçeveleri terk etmeyecekler
 yani havalanmayacaklar,




arılarımız ile çalışırken saldırı olmayacak,





kovan alt tabanı telli ve tamamen açık olduğu görünüyor,





balcı arılar,




nöbetci arılar,




arılarımın taşıdıkları polen renkleri çok hoşuma gidiyor,
arıcılıkta renklilik çok önemli :)





rengarenk çiçeklerden toplanan polenler depolanmış,
polen arıların ekmeği olarak geçiyor.




insan sağlığı içinde büyük önemi olan polen,
arıların yavru besleme sırasında kullandıkları önemli proteindir.







Apimaye Termo 
Ana arı yetiştirme kovanı çerçevesi,






ana arı üretimi için gayet güzel ve temiz bir yöntem,





ana arısı ise kendi ürettiğim kara kızlardan biri,





şimdilik yedekte duran ana arılarım,
cinsi Karniyol.





arılarım için ektiğim hardal bitkisi 
çiçek açtı çok şükür,




arılarım nektarından ve poleninden
 çok faydalanacaklar.




arı otu faselya daha yeni çıkıyor,
bir iki hafta sonra hardal çiçeği bittiğinde faselya ile
devam edecekler.




Kovan girişlerinde sıcaklardan dolayı aşırı bir birikme
olmuyor,




nektar akımı azaldığında kovan girişleri mutlaka
daraltılması gerekiyor,yoksa yağmalama girişimleri
başladığında büyük kayıplar olabiliyor.





Langstroth ve Dadant ölçülerini kullanmaya başladım,




Apimaye Termo kovanların çerçeve 
petekleride kabartılıyor,





yavru uçuşu seyretmesi harika,





elmalar büyümeye devam ediyorlar,





yeşil elma,





bodur elmaların durumları böyle,




Apimaye Termo kovanlarımın durumları 
göründüğü gibi maşallah :)




hepsine bu yıl ürettiğim genç ana arılardan verdim,
seneye inşallah iyi bal yaparlar bana.




çalışkan arılarım,





ramazan pidemizi ve ekmeğimizi 
kendimiz yapıyoruz artık,




katkı maddesi içermeyen,
büyüklerimizin eskiden yaptığı gibi mis gibi 
ev yapımı ekmeğimiz.




kabak tarlası,





geçen sene burada yonca vardı,
şimdi ise kabak.


doğayı ve hayvanları görmeden duramayan,
mümkün olduğu kadar doğal yaşamak isteyen,
katkı maddelerinden bıkan ve uzak duran biri olarak
yaşantınıza biraz olsun renk katabildiysem ne mutlu bana.

Hayırlı Ramazanlar diliyorum,

Selamlar Saygılar.




15 Temmuz 2013 Pazartesi

Yarım katların çerçeveleri ve petek kabartma işlemi...


Selam arı dostları,
Hava sıcaklığı nerdeyse bir haftadır 30 C°derecelerde ve çok
sıcak günler yaşıyoruz.

Arılarım sıcağı seviyorlar sanırım,
çalışma tempoları ve uçuşları baya güzel görünüyor.

Apimaye termo kovanlarımın yarım katlarının pratik
 çerçevelerini arılarım tarafından petek kabartma işlemi
yaptırıyorum,doğal mum örmeleri için klavuz petekleri
sadece bir kaç santim veriyorum.



yani gelecek sezona hazırlık gibi birşey,





yarım katları uzun zamandır hep denemek istemişimdir,
kısmet işte.


temel petekten başlayarak çerçevenin tam aşşasına
 kadar petek gözleri örülüyor,


bu nedir ? 
diyenler olabilir :)

Arı otu tuhumu yani Faselya bitkisinin tohumu,
çiftci arkadaşım benim için tarlanın belli bir kısmını
hazırladı,tohum ekme işini kendimiz yaptık,
tohumlar ekildikten sonra peşinden
biraz tırmıkladım :) hepsi bu
işlem bitti.



Faselya çiçeği ve polen toplayan bir işci arı,
resimler faselyayı bilmeyenler için ve 
2012 yılına ait.



arılar bu bitkiyi çok sevdiklerinden,
az miktarda bile olsa arılığımın yakınında güz zamanı
ve sonbaharda polen ve biraz nektar 
kaynağı sağlamak için bu işleme başlattım,
önümüzdeki günler yağmur yağar ise arı otuda çabuk çıkar
ve arılarım yaklaşık dört hafta sonra 
çıkacak olan çiçeklerinden faydalanırlar.



Bütün Arı ve Doğa dostlarıma,
Selamlar Saygılar.

8 Temmuz 2013 Pazartesi

Modern Arıcılık...


Selam arı dostları,
Hava ve Mevsim şartları şimdilik iyi gidiyor,
devamlı yağan yağmur bazı nektar salgılayan çiçekleri yıkadı
ama onların yerine başka çiçekler açarak tekrar nektar akımını dengeledi,arılarımız için az da olsa nektar akımı olması gerekiyor,
çünkü nektar akımı boşluğunda arı kolonisi nüfusu çok olduğundan
kolonilerde açlıktan sönenler bile olabiliyor.

Temmuz ayının başında olmamıza rahmen şimdiden sonbahar
Varroa mücadelesi planları yapmamız gerekiyor ve 
arılarımızın son hasatı yapıldıktan sonra besleme,bakım işlemlerini
başlatmaız gerekiyor.



bu yıl kendi ihtiyacımız için ürettiğim genç kolonilerin
besleme işini Apimaye yemliklerinde yapmayı planladım
önceki yıllar küçük kovalarda besleme yapıyordum ve içlerine
arılar boğulmasınlar diye dal parçaları veya saman sapı
koyuyordum fakat arı miktarı çok olunca istemeyerekten
boğulan arı ölümleride oluyordu.




küçük kolonilerde ana arı yumurta atmaya başlamadan önce besleme  yapılmıyor çünkü küçük kolonilerin bu durumlarda yağmalanma riski baya yüksek oluyor,
kraliçe yumurta atmaya başladığında ise
kek ile besliyorum daha sonra ilk yavrular çıkmaya başladığında
sıvı beslemeye geçiyorum.




Apimaye yemlikleri kullandığım kovan ölçülerine uygun geldi,





Apimaye yemliği,




Apimaye yemliğinin iç görünümü,
Arılar sıvı besin veya kek ile beslendiğinde kapakları
sadece çevirmek yetiyor.





Gelecek sezon için yedek ana arı bulundurmak için 
Apimaye Termo 
ana arı üretim kovanını kullanmaya karar verdim,





termo kovanın dört ayrı girişi var,
çerçevelerin büyüklüğü bence iyi düşünülmüş çünkü
küçük kolonilerin kışın bal stokları çabuk bitiyor
nedeni ise çiftleşme kutularının kendisi ve çerçevlerininde küçük olmasından kaynaklanıyor.





dört ayrı bölmesi olan termo kovanın 
içlerini arılandırmasını resimdeki gibi yapıyorum.

Genç arısı çok olan bir çerçeveyi seçiyorum ve
bir plastik kovanın içine arıları silkeliyorum,


peşinden hemen arıların üstüne su fısfıslıyorum,
uçamasınlar diye.




aşırı sıcaklarda arıların üstüne su fısfıslamak çok önemli
yoksa hepsi sıcaktan ölürler,




kapalı gözlü çerçevelerin bazılarında çıkmak üzere olan
genç arıları görebiliriz,




tam böyle çıkmak üzere ve yeni çıkmış olan genç arılardan oluşan
çerçeveler böyle işlem için en uygunudur.

Genç işci arılar yeni dünyaya geldiklerinde biraz boz oluyorlar,
sonra renkleri siyahımsı oluyor.



yeterince miktarda genç işci arı silkelendiğinde,
bölmelere dağıtabiliriz.




önce arıları daha sonra çerçeveleri koyuyorum,




arılar daha sonra içerde dağılıyorlar,
biraz bekledikten sonra anasız kaldıklarını hissediyorlar ve
uğultularının sesi yükseliyor tam bu zamanda 
çıkmasına bir gün kalmış bir ana arı memesi 
veya döllenmemiş bir ana arı verebiliriz,
beslenmelerini başta kek ile yapıyorum çünkü
yeni çerçevelerde bal olmadığından.





genç arısını aldığım koloni,




başlatıcı kolonileri tekrar aldığım kovana silkeliyorum,
ballı çerçevelerinide geri veriyorum.





nikot çanaklarının koyulduğu yerler,






bölmelerin girişlerini normal şartlarda üç dört gün sonra
açmamız gerekiyor yada arılığınızdan uzak bir yere götürmeniz
gerekiyor çünkü bazı işci arılar kovanlarına geri dönebiliyor
böylelikle kraliçeye bakım yapacak olan arı miktarı azalıyor,
ben bölmelerin içine biraz fazla arı silkelemişim bu yüzden
ertesi gün girişleri açtım.




Apimaye termo ana üretim kovanında normal kovan girişleride
bulunuyor,yanlarda ise ayriyeten iki küçük 
kovan girişi bulunuyor.




küçük kovan girişi iyi düşünülmüş,





bilgisayarımın desktop teması olarak kullandığım bir resim,
sizede tavsiye ederim.



kopyalayıp desktop resmi olarak kullanabilirsiniz,





doğanın harika çiçekleri,





buğday tarlaları daha yeşil,






yakında altın sarısı olurlar,





bahçemizde böğürtlenler olgunlaşmaya başladılar,





böğürtlen ile Ahududu karışımı bir bitki,





güzel reçeli oluyormuş,




geçen sene küçük olduklarından dolayı
aşılayamadığım cevizlerim,





bu yıl Nail Çimen beyin tarifine göre 
aşı yapılacaklar kısmet olursa,





bu çiçeklerde pek arı göremiyorum ama çok güzeller,





bahçemizdeki bodur elma,






her yıl elması çoğalıyor çok şükür,




Frenk üzümleri bu yıl çok bereketli oldular,




Ahududu,



reçel yapımı için biraz Ahududu toplamıştık,




Yıkandıklarında aynı Ayaş dudu gibi tadı kaçıyor,
kuru temizleyip tüketildiğinde daha lezzetli oluyorlar.




Ahududlarını toplarken biraz üfleyip sonra ağzımıza
atıyoruz tadı mükemmel,




Ahududular yağmur yağmadan önce toplanır ise
tadını kaybetmiyor.





her ürünü mevsiminde tüketmek çok sağlıklı,




temizleyip buzdolabında da saklayabiliriz,





yada doğal reçel yapabiliriz,




bence kendi imkanlarımız var ise  bir çok ürünü
eskisi gibi kendimiz yapabiliriz,
renklendirici suni tatlar gibi doğal olmayan şeylerden uzak durmamız gerekli.





Frenk üzümlerinin salkımları,




değişik meyvelerden yapacağınız reçellerin içine 
biraz frenk üzümü kattığınızda reçel akımı daha koyu oluyor,




reçel yapımında biraz Limon sıkıldığında koyulaştırdığı gibi
frenk üzümü kattığınızda da koyulaştırıyor,




frenk üzümü,





salkım salkım frenk üzümü,
maşallah görüntü çok güzel.





bakımı iyi yapılan her ürünün bereketide artıyor,





maşallah iriliğide güzel,





frenk üzümü ile çıkmış ana arı memesi,




ana arı hesapladığım tarihte çıkmayınca öerak etmiştim,
baktığımda çıkmış geziniyordu çerçeve üstünde
içimde rahatladı,sanki doğum yaptırıyoruz :)





kırmızı frenk üzümü,




siyah frenk üzümü,





bektaşi üzümü,




bektaşi üzümü reçelide oluyor,





çalısında dikenleri olduğu için dikkat etmek gerekiyor,




olgunlaşmış meyvesinin tadı çok güzel oluyor,




bektaşi üzümü,




bektaşi üzümü,





bodur elma ağaçları,





bu yılda maşallah ürünü çok,




kısa sürede büyük miktarda ürün elde ediliyor,
bodur ağaçların verimi çok yüksek,




her ağacın bakımı düzenli yapıldığında,
ürünüde düzenli yüksek oluyor.




vişne ağacı,





daha tam olmadılar,









ikiz vişne tek sap,




yeni vişne cinsi tek sapı var ama iki meyveli :)



çok ilginç,





Vişne ağaçlarında pestizit kullanmadan doğal mücadele
yöntemi.





Lahanalar her zamanki gibi muhteşem görünüyorlar,





Lahana,




Lahana tarlası,





buğday tarlası,





doğal varroa mücadelesi yönteminde kullandığım erkek arı
çerçevesini son defa kovandan kesmek için alıyorum,
bundan sonra yapılacak olan mücadele organik asitler ile devam 
edecek.






arılarımızın bakımları son hasatdan hemen sonra başladığından
aynı zamanda yeni sezonada başlamış oluyoruz,
kış arılarının sağlıklı bir şekilde oluşabilmeleri için
koloni bakımları mutlaka zamanında yapılması gerekiyor,
zamanında yapılan koloni bakımı sayesinde
sonbahar kış aylarını rahatca geçirebilen ve baharda hemen
atağa geçebilen koloniler elde etmiş oluyoruz.







Güzellik,birlik,beraberlik dolu,
her zaman bir öncekinden daha güzel ve
mutlu bir Ramazan geçirmenizi diliyorum,

Mehmet Yüksel.