31 Mayıs 2011 Salı

Sağlık ve yaşam gücü...

Selam arı dostları,
Kısa bir nektar boşluğundan sonra Tekrar nektar akımı başladı,
nektar salgılayan bitkilerden ikisi ise Ihlamur çiceği ve böğürtlen çiceğidir.

Havalar sıcak ve hafif rutubetli olduğunda ıhlamur ağaçlarındaki çicekler çabuk kurumuyor
ve nektar salgılamaya devam ediyor,bu arada arılarda hızlı bir şekilde çalışarak
kovanlarına ıhlamur balı depoluyorlar.

İkinci hasat dönemi kolonilerde oğul istekleri biraz azalıyor ama yinede kontrol etmemiz gerekiyor,koloni kontrollerini 5 gün ile 7 gün arası yapmamız gerekiyor ve tavsiye edilir,
çünkü bazı koloniler aşırı gelişmiş ve arı miktarı konusunda çoktan zirveye ulaştıklarından
kovan içi üstlerinde iki adet ballık olduğu halde dar gelebiliyor,çünkü bizim için kuluçkalıktaki
ana arının yumurta atma alanı ve genç arıların çalışabilecekleri iş önemlidir,
kuluçkalıktaki 12 veya 14 adet yavrulu çıta olduğunda petek gözleri kapalı yavrulu çıtalarından
bir iki adet alınarak bölme koloniler yapabiliriz,alınan yavrulu çıtaların yerine ise
temel petek verilebilir ve böylelikle arılara iş ve alan sağlamış oluruz.

Tabiki koloni yönlendirme işlemleri oğula fazla meyilli olmayan arılar için geçerlidir,
ıslah edilmemiş arılarda koloni yönlendirme ekonomik değildir ve genelde
bütün uğraşımlar sonuç vermez ve arılar gelişmez bütün sezonu boşuna geçirmemek
için ıslah edilmiş arı ile çalışılmasını tavsiye ederim.

Nedenine gelince ıslah edilmiş arıların kriterleri bellidir yani arıların sakinliği yanında
bal toplama yeteniği ve hastalıklara karşı direnci devamlı olarak en iyi arı ayrılmış ve onlardan üretilmiştir,yani siz bu arılardan aldığınızda genelde ıslah işini güvendiğiniz kişilerden aldığınızda
bütün istenmeyen kriterler arıdan alınmış ve biz arıcılarda istediğimiz hedefe yani arıların
sakinliği ve bal toplamasını yönetmek kalıyor.


Arı ıslah edilmeyip devamlı oğula çıkmak isterse tabiki bu durum arıcının yeterli bilgiye sahip olmamasından da kaynaklanır ama genelde arıcının temel bilgisi yetersiz olsa bile
arı kolonisini kolayca yönlendirebilmesi gerekir aksi halde arılarına yaptığı yatırımlar
ve iş gücü boşuna yapılmış olacaktır ve bütün sezon boşuna uğraşmış olacaktır.




yukarıdaki resim böğürtlen çiceğinde işci arı nektar alırken,

Balın faydalarını anlatmakla bitmez ama en önemlisi doğal anti toksin atma özelliğidir,
vücuda sağlık ve yaşam gücü verir,sürekli tüketilmesi gerekir.





işci arı beyaz yoncadan nektar alırken,





ıhlamur ağacı ise daha yeni çicek açmaya başladı,
ıhlamur çiceklerinde çalışan arıların uğultusu muhteşem,kulaklarıma Muzik gibi geliyor.






ıhlamur çiceklerinde arılar,







bodur elma ağaçları,




elmalar ise büyümeye devam ediyorlar,





çicek seraları,






seranın içerisinde çeşit çeşit rengarenk çicekler bulunuyor,






arıcılıkta ise doğal varroa mücadelesi devam ediyor,
nektar akımında bu çok önemli hiç bir şekilde ilaçlama veya organik asitler kullanılmıyor
sadece doğal mücadele yapılıyor.

Resimde de görüldüğü gibi erkek arı gözlerinde varroa mevcut,
arı miktarı çok iken kovanda bulunan varroa miktarı fazla önemsenmesede
sonbaharda fark edilecektir.

Bu yüzden doğal mücadele böyle oluyor ve başka alternatifi olmadığı için bu
tekniği şimdilik kullanmamız gerekiyor.






varroa paraziti genelde miktarını çoğatlmak için erkek arı gözlerini seçiyor,
çünkü erkek arılar işci arılara göre dünyaya gelmeleri ve gelişmeleri için 3 gün daha fazla
petek gözlerinde kalıyorlar onun için ilk tercih erkek arı gözleri olduğundan
burada toplanan varroaları imha ettiğimizde varoa tehlikesini doğal olarak
azaltmış oluyoruz.

Gözlerin içindeki varroa miktarı kovanlara göre değiştiğinden bazılarında az bazılarında ise
çok çıkabiliyor,genel olarak genç ana arısı olan kovanlarda yavru bakımı daha çok olduğundan böyle kovanlarda varroa miktarı daha çok oluyor ve kışa mücadele yapılmadığında aşırı kuvvetli
sanılan koloniler tehlike altında oluyorlar ve sönme tehlikesi yaşanıyor.

Hayırlı sezonlar arı dostları,

Arınız ve Balınız bol olsun.


Selamlar.



25 Mayıs 2011 Çarşamba

Ana arı üretim Sertifikamı da aldım,eğitim almak şart...

Selam arı dostları,
21.Mayıs 2011 günü Ana arı üretim kursunu ziyaret ederek kaliteli ana arı üretimi
hakkında güzel bilgiler ve eğitimini almış oldum. 

Kursu veren kişi Sayın Robert Löffler kendisi eyalet Arıcılar birliği üyesi referanscısı.

Sadece yukardaki resimde yer alıyorum onuda arkadaşa
dedim benide çekermisin diye,en azından bir resimde görüneyim değilmi.



Ana arı üretiminde önemli olan hususlar konuşuldu,taktikler verildi
bazen zaman buldukca resim çekmeye uğraştım tabiki resimlerde ben yokum.


Sayın Robert Löffler kursu yönetirken,


ıslah edilen arıların sakinliği resimde belli oluyor,
hiç kimse maske kullanmadı.


Starter koloniyi hazırlarken yani başlatıcı koloni.


her yer arı oldu ama kimin umrunda,
iğne yiyen olmadı tabiki.


arılar sakin ve çalışkan,


başlatıcı koloni,larvaların bakımını üstlenen koloni böyle dar tıutulmalı,


arıcılar bir araya gelince konu ne olur acaba ?


ıslah edilmiş damızlık ana arı kolonisinden larvalı çıta alınırken,


hatta aramızda arı zehiri alerjisi olan biride vardı,



damızlık ana arıdan isteyenler kendilerine Larva transferi yaptılar,
resimdeki Larva transferi yapan arkadaş benim ile birlikte kursa geldi.


Ana arı üretiminde eksik olan bilmediğim bazı şeyler vardı kursta onlarıda öğrenmiş oldum,
benim için çok başarılı geçtiğini söyleyebilirim.

Ve kursun sonunda Ana üretim Sertifikamı başarıyla almış oldum,
şimdi Sertifikalı kaliteli ana arı üretebilirim.



çalışkan arılar iş başındalar,



marul tarlası ve papatyalar çok güzel görünüyorlar,


Çeşitli Lahanalar,


Lahana,


ekin tarlası,


tomates,


orman gülü,

ismini bilmediğim büyük bir çicek,


gül,


Hayırlı sezonlar,selamlar.







20 Mayıs 2011 Cuma

Yağmur yağdı ve doğaya yeni kuvvet verdi...

Selam arı dostları,
Hava şartları istediğimiz gibi devam ediyor,almanya bu sene biraz kurak geçiyordu ama
tam zamanında yağmur yağmaya başladı ve doğa yeniden ihtiyacı olan su miktarını almış
oldu,kırlarda ve bahcelerde çicek açmaya devam ediyor.

Yukarıda görünen resimde ise çilek tarlasında yetişen çileklerin çoğunluğunun yeşil
olduğunu gördüm,yakında hepsi kızararak olgunlaşmaya başlayacaklar ve bir taraftanda
çicek açmaya devam ediyor.


 
patates tarlası,patatesin yeşilliği yeni çıkıyor.

 

arılar ise işlerine devam ediyorlar,

 

bölmelerimde anası çiftleşme uçuşunu yapmış ve yavru miktarlarını çoğaltan kolonilerimde
kovan girişini büyütüyorum.
Resimde de göründüğü gibi bölmelerde ayaklarında polen ile kovanına geri dönen işci arı görür isek,koloninin yavru bakımına başladığını gösteriyor ve koloni büyümeye devam ediyor
anlamına geliyor.

 

polen ile kovanına geri dönen işci arı,

 
Hayırlı sezonlar arı dostları,

17 Mayıs 2011 Salı

Bahar Balı hasatı...


Maşallah

Selam arı dostları,
Çok şükür İlk hasat olarak Bahar balımızı almış olduk,bugün hava şartları bazen kapalı
bazende açık olunca yanlış kararmı verdim acaba diye kendi kendime sorular sordum
çünkü bu günü bahar balı hasatı için ayırmıştım.

Kovanlarımı açıp durumlarına baktım ve kollarımı sıvadım,benim arılarım sakin acele veya
telaş yok gayet normal ve sakin bir şekilde sırlanmış ballı çıtaları alarak hasat yapmaya başladım.

Balı sırlanmış çıtalarda zaten fazla arı olmuyor,ana arı ızgarası kullandığımdan yavruda olmuyor
çıtalarda yani hasat çok normal geçti benim için.


çıtaların arasından beni kontrol ediyorlar ama havaya uçan veya saldıran olmuyor,



doğal sırlanmış bahar balı,




ıslah edilmiş arılar oğula çıkma istekleri az oluyor,haliyle oğula çıkmak istemeyen
koloniler nektar toplama işi ile ilgileniyorlar.





koloni yönetimi çok önemli,
koloni yönlendirmesi ne kadar basit olursa hasat sonuçları o kadar
iyi oluyor.


çok şükür arılarım baharda iyi çalıştılar,verdiğim bütün kalavuz petekleri kabartarak
içlerine bal depoladılar.



Altın renginde Bahar balı ve süzgeçe akan ilk damlalar,



balın olgunlaşması için baldaki nem oranı %18 in altında olması gereklidir,
%20 nin üstündeki sınır aşıldığında bal köpürür ve ekşime yapar,
onun için ballı çıtanın gözlerini katın üstünde aniden aşşa doğru zilktiğimizde
bal akmaması gereklidir böylelikle balın olgunlaştığını refaktometre olmadanda
ölçebiliriz.
Yukarıda belirttiğim hareketi yaptığınızda bal cıvık bir şekilde çıtaların üstüne
damla damla akıyorsa eğer bal olgunlaşmadı demektir ve katın içinde bekletilmesi
gereklidir.




tam otomatik olmasada sır tarağım her zaman işe yarıyor,




sağım yapar iken çektiğim bazı güzel kareler,



ballı çıtalar aslında o kadar hızlı dönüyorki gözle görülür gibi değil
ama foto makinesi o anı yakalamasını biliyor,görüntü çok güzel.



hasatı yapılan boş katlar geri kovanlara verildi,
önümüzde daha ıhlamur ve böğürtlen nektar akımı olduğundan,toplanan bal kuluçkalığı
bloke etmemesi için hasat yapılması tavsiye edilir.


bütün arı dostlarına hayırlı sezonlar diliyorum,
Arınız ve Balınız bol olsun.

Selamlar.