28 Şubat 2009 Cumartesi

28.02.2009 Arılığı kontrol amaçlı bakmaya gittim.

Bugün 28 Şubat 2009 Hava sıcaklığı gölgede 15 C°derece
güneşin aydınlatdığı bölgeler daha sıcak.
Arılığa gittiğimde sadece dıştan bakabildim.
Straporları kaldırdığımda arılar sanki halen
salkımdaymış gibi bir görüntü vardı.

Ama genel olarak kovanların durumu iyi diyebilirim.
Körük yakmayı da özlemişim,hemen körük yakıldı
ve dıştan bakım başladı. (çıta çekmedim)
Arıların ilkbaharda aldıkları ilk polen Fındık ağacından.


Kiraz ağacından Meyve ve yaprak tomurcuğu.


Meyve tomurcuğu tombul oluyor,
yaprağın tomurcuğu ise sivri oluyor.


Güneş kovanları ısıtdıkca arılarda dışarıya
çıkmaya başladılar.
Yavru uçuşları çok güzeldi.

Bal stokları Mart ayında baya yıpranacak,onun için
kovanların bal stoğu en azından Erik ve Kiraz ağaçlarının
çicek açmasına kadar yetmesi gereklidir.


Üst Resimde görünen arılar kış arısıdır
Siyah ve büyüktürler bu kış arıları
verilen yanlış besleme ile ömrü kesinlikle azaltılmaması gereklidir
çünkü bugünlerde çıkan yeni nesil arıların bakımlarını bu kış arıları yapmaktadır.
Onun için bazı konuları anlaşılsın diye böyle yazıyorum,
bu kış arıları kışın kek ile ömrü tüketilir ise
baharda çıkacak olan genç nesil arıya bakım yapamıyorlar.
Kış arıları yeni sezonun yaşlı tarlacılarıdır,
kış arılarınızı kışın yormayınız,ne kadar
yorarsanız ömürleri o kadar azalır.
Mart ve Nisan ayında kış arıları yeni arılara sezonu devredecekler.

Ben Teşvik şuruplama yapmıyorum çünkü geçmiş sonbaharda
arılar yeni sezona hazırlanmış ve kış
bakımları yapıldığından ne teşvik şuruplama nede
Şubat ayında Varroaya karşı ilaçlama yapıyorum,
hepsi zamanında geçen sene yapıldı.

Geçen sene hasatdan sonra verdiğim Kek arıların
Kış arılarını çıkarması için teşvik bir uygulamaydı,
yani Nektar akımı devam ediyormuş gibi
arıları kandırdım.
Neden hasatdan sonra kek denilir ise
arılar ana arının
yumurta atacağı alanı bal (şerbet) ile bloke etmesin diye.

Birde keki hemen tüketemiyorlar
buda arılar için bir uğraş ve oyalanma oluyor.
Daha sonra yeterince Kış arıları aktiv olunca arıların
bal stoklama zamanı geliyor.
Boş çıtalar verdiğim İnvert şurup ile bloke oluyor
ve ana arı yumurta atacak boş yer bulamıyor.

Bu durumda kış için vereceğim bal stoğu 15 kg
olarak hesaplıyorum.
Bu stok miktarı toz şeker olarak hesaplanıyor,
ben geçen sene 15 kg = 15 Litre Hazır İnvert şeker şurubu
olarak arılara 3 kere 5 litre olarak verdim.
Bu miktar kuvvetli arılar için 20 kg bile olabiliyor
iki katlı kovanlarda.
Aynı zaman 2 defa Formik asit uyguladım
arılar salkıma girince 1 defa Oksalik asit şırınga
ile salkımda bulunan arıların üstüne sıktım.
Baharda gereken bal stoğu olmayan kovanlara,
gerektiğinde koyu şurup verilebilir burada 3:2 miktarında
veriliyor.(Şeker:Su)Arıların aç kalmaması için
arılara yakın olan boş çıtalar alınıyor
ve arılara yaklaşık bir şekilde şurup veriliyor.

Demek istediğim şudur ki,arılara ne vitamin nede
ilaç verdim çünkü gerek görmüyorum.
Bakımını güzel ve düzenli yapan arıcılar böyle
gereksiz şeylere gerek duymayacaklarını söyleyebilirim.
Arıların durumuna göre sonbaharda zayıfları birleştirmek
anası yaşlı olanları genç ana ile birleştirmek.
Kışa kuvvetli koloni ( Aile )ile girmek büyük avantaj
olarak görüyorum,çünkü yapacağınız bakım masrafı
baya azalıyor ve kışa giren arınızdan emin oluyorsunuz.
Kuvvetli arı soğuktan ölmüyor kovanın altı tamamen
açık olsa bile arı kendini ısıtabiliyor çünkü kovan içini
değil salkımı ısıtmaları gerekiyor.
Yavru faliyeti de olmadığı için salkım sıcaklığı
kışın 20 C° oluyor.
Kovanın geri kalan boş kısımları zaten ısıtılmıyor.
Yeterince hava sirkulesi olunca kovanda
bal stokları rutubetli olmuyor ve hastalıklar
kolay kolay kovanda görünmüyor.

Unutulmaması gereken bir konuda arıların suluğu
erken suluk vermenin faydası var çünkü
arılar bir su kaynağına alıştımıydı
yeni çıkan arıları hep oraya götürerek
su kaynağının yerini öğretiyor.
Hijyenik olmayan yerlerden su getirmemeleri için
erkenden arılığın yakınlarına suluk koyunuz.
Demekki teşvik şuruplama yapmadan da arı
miktarı çoğalabiliyormuş.

Mevsime göre zamanında bakım bütün problemleri
kendiliğinden ortadan kaldırıyor.



Bugün Arıların sağlıklı ve kuvvetli bir şekilde
yavru uçurmaları beni çok sevindirdi.

Bütün Arıcı dostlarımın işi rast gitsin
sezonu bereketli geçsin.

Arılığımdan Video çekimi yaptım en yakın zamanda
sizlerle paylaşacağım.

Selamlar saygılar.

Arının Anatomisi ve yaşam biçimi.

Arıcının mevsimsel yapacağı bazı uygulamalar ile
Arı kolonisinin ( Ailesi ) sağlıklı ve genç nesil ile
yeni bir sezona nasıl girdiğini bu tabelada güzelce anlatılmış.


Çicekten Nektar alan bir arı.
Arının Anatomisi.



Arının bal kesesi ( midesi ).



Arının Anatomisi.




23 Şubat 2009 Pazartesi

Havalar halen soğuk 4 C° derece.

Evet hava sıcaklığı bugün 4 C°derece halen soğuk
arılarda salkımdalar.

Kara bulutlar gitmek bilmiyor,almanyanın normal

hali böyledir zaten.

Arılarda kendilerini iklime göre ayarlıyorlar zaten.







18 Şubat 2009 Çarşamba

Hava sıcaklığı geceleri eksi - 24 C° derece.

Evet arılar bu soğukta geceleri -24 C° derecede
gündüzleri -3 C° ile +3 C° arasinda deyişiyor.
Umarım bu -24 derece fazla durmaz,şubat ayının
sonlarına doğru havaların biraz düzeleceğine
inanıyorum.
Kovanlara kulağımı verdiğimde kuvvetli arı vızıltısı
geliyordu.

Ben sadece kovan girişlerindeki ölü arıları
temizledim fazla gürültü çıkarmadan.


Bahceye girdiğimizde kulubede asılı olan termometreye
baktığımda +3 C dereceyi gösteriyordu ve
hava çok soğuktu.

Resimlerde görüldüğü gibi Erzurumu
aratmıyacak soğuklar burda da var.

Arıların güneşe aldanıp dahi dışarı çıkma imkanları
yok şu an.

Bahcenin genel durumu.

Fındık ağaçları arılar için ilk polen kaynaklarından biri.

Su bidonu buz tutmuş.

Aslında ben arılar uçuş yapana kadar ara
vermek istiyordum ama uzun bir zaman arıların
durumunu dıştan da olsa bakmam gerekiyordu,
gitmişken resim çekiyim dedim ve sizlerle paylaşmak
istedim.

15 Şubat 2009 Pazar

Bilgi pahalımı olmalı ?

Değerli arı dostları arıcılığı hepimiz bir türlü merak sarmış
ve zevkle yapıyoruz.
Arıcılıkta Temel bilgiler çok önemli bu bilgiler bugünden
yarına edinemiyoruz tabiki.
Zamanla doğru Temel bilgiler Arıcıya mantıklı geleceğinden
zaman isteyen bir uğraşımdır.
Arıcılığa yeni başlayan arkadaşların kafası tamamen karışıyor
anlıyorum.
Ama arıcılığa yeni merak saran ve Temel bilgileri
başından doğru öğrenmek bir avantaj olarak görüyorum.
Arıcılığı öğrenmenin en güzel örneği
Usta bir arıcının yanında ona yardım etmekle başlar
usta arıcının yaptığı her hareket öğrenen kişinin
hafızasına daha iyi oturacaktır.
Sanal ortamda bol resim ile anlatmaya çalışıyoruz
eskiden yabancı sitelerden resim kopya edilirken
şimdi yaklaşık bütün arıcılarda Digital foto makinesi
var ve anında yaşadıklarını dostları ile paylaşıyor.
Bu gelişimi positiv değerlendiriyorum,
zamanla herşeyin yoluna gireceğine inanıyorum.
Bütün Arı sevenlerin çalışmalarında
başarılar diliyorum.



14 Şubat 2009 Cumartesi

14 Şubat 2009 Biri kulaklarımı çınlattı.

Bugünlerde kar yağışı baya çoğaldı,hava durumuna
baktığımda gündüz hava sıcaklığı -3 C° derece
akşamları -8 C°derece.
Arılar halen salkımda ve salkımda oldukları sürece
bal stoklarını fazla tüketmiyorlar.
Salkım ne kadar uzun süre kalırsa bahara doğru
arılar için o kadar sağlıklı oluyor.
Nosemaya karşı önlem mi almak istiyorsunuz
o zaman arılarınıza kışın kek vermeyiniz,
kovanlarınız hijyenik olsun,
kararmış eski çıtalarınızın mumunu eritiniz
her üç senede bir çıta yenilenmesi gerekli.
Arılarınıza sonbahar şuruplamasını
tam yapınız kovan başına 15 kilo şeker hesaplayınız.
Arılar baharda aç kalırsa zayıf düşerse
Nosema hastalığına yakalanma tehlikesi ortaya çıkıyor.
Yanlış besleme bir arının midesini bozarsa
isal oluyor ve kovan içine kaçırıyor
temizlik yapan arılar bunu temizlerken
hastalık dağılıyor.
Kovanlarınızı sintetik boyalar ile boyamayınız
Su bazlı dış çepe koruma glazurları var
tavsiyem bunlardan kullanın.
neden derseniz Kovanın nefes alması gerekli
içerdeki nem hiç bir yerden çıkamazsa
rutubet olur nosemayı tetikler.
Bana arıcılığa başladığımda kovanı durmadan açma
derlerdi büyüklerim haklıymışlar
bazıları kovanı aça aça söndürür derlerdi
Zamansız açıp kapamak kışın kovan içinde
arı stresse giriyor,kovan asla kışın yerinden
oynatılmaz salkım düşerse yere koloni söner
ve tekrar salkım olamazlar.
Türkiyede yöresel iklim farlılığı çok büyük
o yüzden sıcak bölgelerdeki arıcılara bakıp da
onların yaptığını yapmak büyük bir hata
olarak görüyorum.
Nosemaya karşı doğal sağlıklı önlemler
alınırsa yazdığım gibi kesinlikle o hastalığı
arılığınızda görmezsiniz ve vereceğiniz ilaç parası
cebinizde kalır.
Ben arılığımda hava sıcaklığı 18 - 20 C°derece olunca
mart ayında güzel bir günde
kovandan bütün çıtaları çıkartıyorum ve kovan içini
kazımaya baçlıyorum ve temizliyorum fırçayla
daha sonra hemen çıtaları aldığım gibi tekrar
kovan içine asıyorum bunu baharda
hep yaparım daha sonra arıların sayısı
çoğaldığından biraz zor oluyor.
Nosemaya karşı önlem almak için keke ilaç
katıyorum diye birşey yok,nosemaya önlemi
dediğim gibi alınır başka yolu yok.
Sayın arı dostları bakın geçen sene sonbaharda
yaptığım bakım ile arıları uzun bir süre
sakin kendilerine bırakıyorum şu kış günü
hiç rahatsız edilmemeleri gerekli
çünkü onlar çicekler açtığında ölesiye çalışacaklar
onun için kışın bari rahat etsinler.
Arıları ne kadar doğal hallerine bırakırsak o kadar
sağlıklı ve ilaçsız arıcılık yapmış oluruz.
Halen kış mevsiminde olduğumuz için
kek verilmesini tavsiye etmiyorum,
Hocalarımızın da tavsiyesi bu yönde olması
onların yıllardır bu işler ile uğraştığını gösteriyor.
Kötü teçrübeler ve kulaktan duyma uygulamaları
bırakalım lütfen,arınızı seviyorsanız değişikliğe
hazır olun.
Sağlıklı ve uzun ömürlü arılar için
hepinize çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Atların dışarı kaçmamaları için elektrikli tel.

Budanmış yaşlı bir ağaç.

Doğada yürümek çok zevkli oluyor.


At çifliği


Çiflik

Çiflik

Tavlalar.

Atlar.
Doğa manzarası.

Yürüyüş yaptığım yol.

Kışın kovanların üstünü böyle örtüyorlar,
kovanlarda delik oluşmasın diye.

Atları bu araçlarla taşıyorlar.

Bulunduğum bölgede çok at çifliği var.

Kış tavukları.


seyretmesini ve ye........ çok sevdiğim tavuklar.


Dışarıda bütün gün geziniyorlar

çok sağlıklı tavuklar.

Organik tavuk.