7 Ağustos 2014 Perşembe

Değerli arı mumunu nasıl değerlendirmemiz lazım ? - Arı otu faselya tohumu üretimim ve ondan bundan işte...


Selam arı dostları,
Sezon sonuna doğru yaklaştığımızda,
kararmış peteklerimizi saklamakta bilindiği gibi
zorluklar yaşıyoruz.

Değerli arı mumlarımıza zarar veren ağ kurtları
 protein besinleri çok olan kararmış yavru zarlarını ve
 polenli olan petek gözlerini tercih ediyorlar,
böyle karamış petekleri se saklaması bir hayli
 zor oluyor .

Çerçevelerimi önceki paylaşımlarımı takip eden dostlarım
bilirler, bir gardolap içine çerçevelerimi kat kat sıralayıp
en üst kısmınada sirke asiti koyuyordum.
Sirke asiti mum kurtlarına büyük zarar veriyor
ve gelişmelerini engelliyor,
iyi bir yöntem.

Son hasat yapıldıktan hemen sonra
ana arı ızgarası kullananlar şanşlı bu durumda
hiç yavru atılmamış sarı renkteki peteklerini
gelecek sezon tekrar ballıklarında kullanmak için 
saklayabilirler.

Protein içermeyen sarı renkteki petekler,
mum kurtları tarafından pek sevilmiyor 
yani aç kalıyorlar.


Erittiğim arı mumlarımı mümkün olduğunca kendim
değerlendirmek istiyorum, bu yüzden erittiğim
mumlarımı verip yerine temel petek alma imkanım
olsa dahi kendi mumlarım ile kendi
temel peteklerimi üretip kullanması
benim açımdan daha avantajlı.

En azından arı hastalıkları ve ilaç kalıntıları
olmadığını biliyorum.


resimde görünen arı mumlarımı
iki defa filitreledim.


kışın zaman buldukca temel petek üretimi
yapılacak inşallah.


İşlem prosedürünü anlatmak gerekir ise
kısaca anlatayım.

Kararmış peteklerimi kaynar suyun içinde
eritiyorum.

Sonra filitre görevi yapan bir pencere tülü
ile mumu kaba pisliklerden arındırıyorum ve
yoğurt kaplarına sıvı mumu döküyorum.

Dökülen mum mümkün olduğunca geç
 sertleşmesi gerekiyor çünkü sıvı mumun içindeki
kalıntılar zamanla dibe çöküyorlar,
yukarıdaki resimde de göründüğü gibi.


dibe çöken kalıntıları bir bıçak sayesinde
kazıyorum.
 
 
temiz kısmı çıkana kadar kazıyorum,
 
 
ve böylelikle temiz arı mumu elde etmiş oluyorum.
 
 
çiftleştirme kutularımda örülen dalakları bile
değerlendiyorum.
 
 
bir plasitik kovanın içine mum parçalarını biriktirerek,
eriteceğim zaman hepsini birlikte eritiyorum.
 
Resimde görünen küçük çerçeveye Laktik asit
fıs fıslamıştım, ruşet veya çiftleştirme kutularına
mutlaka uygulanmalıdır.
 
Birinci sefer ana arı yumurta atmaya başladığında,
ikincisi ise hemen bir hafta sonra yani petek gözleri
 kapanmadan önce.


 Laktik asit kapalı gözlerde tesir etmiyor,
bu yüzden ilk yumurtalar atıldığında ve 
açık petek gölzeri var iken uygulanmalı.


Saf Karniyol arısı.




yıllardır arılığımda kullandığım karniyol cinsi arılarımdan
çok memnunum,
çok şükür.


karniyol arılarımın büyüklüğü ve renkleri
onların tam bir karniyol cinsi olduğunu gösteriyor.
 
Tabiki istenen kriterler arının sadece büyüklüğü
ve renkleri değil, bal getirisi, çalışkanlığı ,sakinliği ve en önemlisi
arı hastalıklarına karşı yüksek direnci
 istenen kriterlerin başında geliyor.


arıcının istediği iyi kriterler arınızda olduğunda
arıcılıkta kolay oluyor.
 


ektiğim çiçekler halen arılar tarafında
 ziyaret ediliyorlar.

Resimde görünen işci arı yaşlı bir tarlacı
kanatları kırpılmış  ve tüyleri dökülmüş,
kış arılarının sağlıklı oluşumu için
onlar halen çalışıyorlar.


işci arı,


bostan mahsülü salatalık,
yarışmalara katılacak kadar olmasada 
arılığıma gittiğimde tek tük tadımlık alıyorum.


 evet taze olunca çok
Lezzetli oluyor.


çiçekler bol olunca arılar içinde fayalı oluyor.


arı otu faselyanın kuruyan çiçeklerinden
tohum alma amaçlı biraz topladım ve tam kuruttum.


tohumlarını kabuklardan nasıl ayırırım onu bilemedim,
kalbur sayesinde yapmayı düşündüm fakat tozuda
düşüyor.

Faselya tohumu üretenler nasıl yapıyorlar
 merak ettim doğrusu, bilen varsa 
lütfen paylaşsın :)


sonuç olarak böyle temiz sadece faselya tohumu
olması gerekiyor.


mürdüme erikleri nerdeyse oldular,


 mürdüme eriği,



cevizler sonbaharı bekliyorlar,


Kızılcıklar olgunlaşmaya çalışıyorlar,
bizim memlekette Kiren diyorlar.


Kızılcık ( Kiren )
çok faydalıdır.


 saman balyası yapan bir çiftci,


saman balyaları bu sefer yuvarlak değil,
moda dört köşe bu yıl :)


kocaman tarladan bir kaç büyük balya çıktı,
demekki böyle fazla yer kaplamıyor.


 Lahanalar göbek yapmaya başladılar.


arılarım için ektiğimiz küçük hardal tarlası,


Almanyanın baş belası
 bu resimde görünen sümüklü böceği,


evde yetiştirdiğimiz biber fidelerini
bir gecede yok ettiler,
 sanki doğada hiç yeşillik yokmuş gibi.


 bir tane yaprak bırakmıyorlar,
çok büyük zarar veriyorlar.


önlemimi almama rahmen yinede çaresiz kaldım,
bu sümüklü böçeklere karşı 
bir ilaç var mavi bir yem ilaç bolca onlardan yaydım
çünkü o mavi ilaçı yediklerinde midelerini kurutuyormuş
ama nafile hiç fayda etmedi.

Ülkemizde sanırım yok böyle bir zararlı,
burada aşırı çok, bazıları her geçe yüzlerce şişliyor
ama yinede sonu gelmiyor.
 
 
Stressiz ve mutlu bir şekilde arıcılık yapmanız
dileklerimle.

Selamlar Saygılar.